Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HERMAN VAN WANROOIJ (INBOX):

'We moeten samen de ballen hebben om belangrijke besluiten te nemen'

RENS VAN DEN ELSEN

INbox kwam vier jaar geleden nog als relatief nieuwe eend in de Boxtelse politieke vijver. ,,Maar ondertussen hebben we onze stempel wel gezet. En we zijn nog niet klaar! We gaan nu door met gewoon doen wat werkt." Lijsttrekker Herman van Wanrooij, sinds 2014 wethouder voor zijn partij, klinkt strijdvaardig. Hij heeft al eerder aangegeven voor niets minder dan een plek in het college van B & W de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. ,,Ik wil afronden wat de afgelopen vier jaar in gang is gezet."

Van Wanrooij heeft als wethouder onder


meer openbare ruimte en verkeer in zijn portefeuille. Daarnaast is het hele PHS-dossier bij hem neergelegd. ,,Volgens mij toch wel het zwaarste project van Boxtel. Zoiets zou je niet bij weer een nieuwe wethouder neer moeten leggen. De contacten die we nu hebben met de provincie zijn goed. Het zou zonde zijn om daarin opnieuw te beginnen. Daarom wil ik het karwei afmaken of in elk geval nog meer grote stappen zetten richting uitvoering."

Van Wanrooij vindt ook dat de genomen besluiten op verkeersgebied niet meer teruggedraaid moeten worden. ,,Neem bijvoorbeeld het besluit voor de fietstunnel op de plek van de dubbele overweg. Dat was een belangrijke beslissing en het vergde ballen om hiervoor de knoop door te hakken. Lastige besluiten nemen hoort bij ons werk, dus we mogen best vaker lef tonen. Om in de komende periode hier weer op terug te komen, zoals enkele partijen in hun programma hebben staan, is in mijn ogen raar en weer een aantal stappen terug in het proces. Respecteer het besluit en kijk naar hoe we het zo goed mogelijk uit kunnen voeren."

LUISTEREN

INbox is ook groot voorstander van burgerinitiatieven. De herinrichting van het Stationsplein ziet Van Wanrooij als één van zijn successen in dat opzicht. ,,We hebben dat opgepakt met een aantal vrijwilligers. Toen bedrijven daar lucht van kregen, wilden ze graag hun medewerking verlenen. Het was fantastisch om te zien dat zoiets dus wel werkt. Vooral het proces naar de uitvoering blijft me erg bij. Naar elkaar luisteren, blijft daarin belangrijk." Voor de komende raadsperiode ziet Van Wanrooij veel kansen voor burgers. ,,Als inwoners iets gezamenlijk op willen pakken, dan moet de gemeente daar in meewerken. Dat komt de gemeenschap alleen maar ten goede."

Dat Van Wanrooij niet als raadslid verder wil na de verkiezingen, maar alleen als wethouder, werd niet overal positief ontvangen. Zelf staat hij er nuchter in: ,,Mensen die daarom niet op ons zouden stemmen, kijken niet naar de inhoud. En daar staan we volgens mij toch erg sterk in, met veel lokale thema's en kandidaten die diep geworteld zijn in de Boxtelse gemeenschap. Kijk alleen al naar wat Marria van den Hoven en Guus Eltink (de nummers drie en vier op de INbox-lijst - red.) aan vrijwilligerswerk doen en wat voor netwerk zij daardoor hebben. We zijn daar als INbox erg trots op, we kunnen wel stellen dat we diep geworteld zijn in de Boxtelse gemeenschap."

Het enige dat nog aan die diepe wortels schort, zijn jonge loten. Van Wanrooij is zich daar terdege van bewust, maar zet daarbij ook een kanttekening. ,,In verkiezingstijd trekt iedereen een blik jongeren open. Wij hebben die weliswaar niet. Maar de meeste mensen mengen zich pas in een latere fase in hun leven in de politiek. Dat maakt het moeilijker om jeugd aan je te binden. Politiek interesseert ze nog niet zoveel. Maar INbox is na vier jaar volgens ons een gevestigde naam geworden, dus het is wel zaak dat we ook meer jongeren gaan betrekken bij onze plannen. Buiten dat is het natuurlijk fantastisch dat er jeugd is die zich in wil zetten voor de lokale partijen."

NAAR DE ZIN

Van Wanrooij heeft een realistische blik op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Als in de laatste drie weken nog veel zieltjes gewonnen moeten worden, heeft de partij het de afgelopen raadsperiode niet goed gedaan. ,,Als we vier zetels halen, is dat natuurlijk geweldig, maar we beseffen ons ook dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Dat lukt niemand. Daarom hoop ik dat de volgende gemeenteraad een goede afspiegeling is van de Boxtelse gemeenschap."

FOTO BOVEN: Lijsttrekker Herman van Wanrooij van INbox op het Stationsplein. Een project waar hij trots op is. ,,Het is prachtig dat we de herinrichting en groenvoorziening hier voor elkaar hebben gekregen." (Foto: Peter de Koning).


'In het centrum zullen we wat in moeten schikken'

Fietsers moeten de ruimte krijgen om veilig door het dorp te kunnen rijden. Dat was de strekking van de stelling die INbox aan de leden van stichting Brabants Centrum voorlegde. Ruim 64 procent was het hier mee eens (zie grafiek hieronder).

Van Wanrooij voelt zich gesterkt door de uitslag: ,,Ik ben blij dat mensen inzien dat er écht iets moet gebeuren. Auto's moeten op een aantal plekken inschikken. Zeker in het centrum. De ruimte die we daar hebben is beperkt. Fietsers mogen wat ons betreft meer faciliteiten krijgen zodat men weer veilig door Boxtel kan." De wethouder wijst er ook op dat ook de voetganger niet vergeten mag worden.

Afbeelding