Afbeelding
Foto:

MARIËLLE VAN ALPHEN (BALANS):

'We moeten inwoners echt eens serieus nemen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Balans in de coalitie én de oppositie: het zijn precies de twee periodes van vier jaar die Mariëlle van Alphen als gemeenteraadslid heeft meegemaakt. Voor de komende vier jaar is de keuze van de kersverse lijsttrekker van de politieke partij duidelijk: ,,We willen aan het roer staan en kiezen voor samenwerking, het liefst met alle partijen. En daarmee bedoel ik óók de inwoners. Waarom moeilijk doen als het ook samen kan?"

Nee, ze had geen rekening gehouden met het lijsttrekkerschap. ,,Toen ik gevraagd werd, heb ik er eerst heel goed over nagedacht. Maar ik werd steeds enthousiaster. Ik vind het fijn om de mouwen op te stropen en me te kunnen inzetten voor zaken die mensen aangaan." Het maakt volgens Van Alphen niet zoveel uit wie er lijsttrekker is bij Balans. ,,We vormen een hecht team en doen alles samen. De partij wilde echter eens een ander gezicht op de voorgrond. En omdat ik inmiddels acht jaar lang mee draai in de gemeenteraad, werd ik gevraagd. Ons verhaal verandert hiermee echter niet. Ik vertel het hooguit in andere woorden."

Van Alphen noemt Balans 'een enthousiaste en positieve partij'. ,,Daarom was de afgelopen periode voor ons behoorlijk pittig." Ze doelt op het overlijden van partijleden Jan Vervoorn in 2016 en Willy van Zuijlen in september vorig jaar. ,,Ik mis ze. Balans voelt voor mij als een grote familie." Geëmotioneerd vertelt ze over de eerste gemeenteraadsvergadering zonder Van Zuijlen. ,,Je probeert je tranen tegen te houden, maar als je dan die lege stoel ziet..."

SPELLETJES

Wat je ziet, is wat je krijgt: zo omschrijft Van Alphen zichzelf. ,,Ik ging acht jaar geleden de politiek in om iets te betekenen voor de medemens. Ik ben wars van politieke spelletjes, die zijn helemaal niet nodig. Je kunt beter duidelijk zijn in wat je wilt." Die spelletjes zijn er volgens haar de afgelopen jaren te veel gespeeld. ,,Zo kwamen we vier jaar geleden als tweede partij uit de bus, maar we zijn geen moment betrokken geweest bij de coalitieonderhandelingen. Ik verbaasde me daarover, dit kun je niet maken tegenover de kiezers. Je moet de verkiezingsuitslag respecteren. We willen allemaal een beter Boxtel."

Beoordelen welke impact voorstellen op burgers hebben, zaken kritisch volgen, weten waar je het over hebt: Balans is een partij van de inhoud, stelt Van Alphen. De Boxtelse, die in Liempde is geboren, stelt dat er de afgelopen vier jaar te weinig is bereikt door de huidige coalitie. ,,De oppositiepartij wordt vaak neergezet als 'schoppers', maar dat vind ik zeer onterecht. Ik zou het juist kritisch willen noemen." Ruimte voor kritiek was er volgens Van Alphen de afgelopen vier jaar maar weinig. ,,Als er ook maar enige twijfel ontstond bij de coalitie of gedoogpartners in de gemeenteraadsvergadering, werd er geschorst. Daarna sloten de rijen zich weer onder het mom 'voortschrijdend inzicht'. Terwijl ik vind dat je in de gemeenteraad zit om zaken kritisch te volgen."

INPUT

Van Alphen hoopt vooral dat er komende jaren vaart komt in verschillende dossiers. ,,De bouw van woningen, bijvoorbeeld. Hiermee hangt zoveel samen, zoals het in stand houden van voorzieningen. In dit dossier moet niet achterover geleund worden; ga de dialoog aan met partijen die invloed hebben, zoals de provincie. Dat geldt ook voor winkelcentrum Oosterhof: daar is niet alleen renovatie, maar ook uitbreiding nodig. Daar heb je als gemeente wel invloed op." Ook het sociaal beleid moet volgens de lijsttrekker ruimhartiger worden. ,,Zo moeten jongeren lokaal terecht kunnen voor de zorg die ze nodig hebben. Dat vinden we veel belangrijker dan het verbrassen van gemeenschapsgeld aan prestigeprojecten als De Kleine Aarde, Binnendommeltjes en het biomassaplein."

Maar wat misschien wel het hoogst op de agenda staat voor Balans, is de inwoner zelf. ,,Wij vinden de mening van burgers het belangrijkst. Zij moeten echt eens serieus worden genomen. Klankbordgroepen lopen leeg, omdat de kennis van mensen niet wordt omarmd. Integendeel: de kaders zijn vaak al vastgesteld. Terwijl zoveel inwoners van deze gemeente beschikken over kennis en ervaring", stelt Van Alphen. ,,Het is belangrijker dan ooit dat mensen hun stem laten horen. Er is veel onvrede. Ik denk dat je samen met inwoners het verschil kunt maken. Maar dan moet er wél iets met de input worden gedaan."

FOTO BOVEN: Lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans, bij de raadzaal van het gemeentehuis. ,,Meewerkend Boxtel willen wij vaker in de praktijk zien." (Foto: Peter de Koning).


'Gevolgen van
PHS dringen
steeds meer door'

,,Sociale veiligheid en woongenot staan bij ons hoog in het vaandel", aldus lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans. ,,Daaraan ligt een goede infrastructuur ten grondslag. Wij voorspellen dat de keuze voor een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat de boeken ingaat als een historische vergissing." Het lijkt erop dat de deelnemers aan de politieke enquête van Boxtel het standpunt van Balans ondersteunen. Bijna zeventig procent stelt dat Boxtel niet 'in tweeën gehakt mag worden' door de aanleg van een onderdoorgang voor fietsers.

Van Alphen stelt dat bij steeds meer mensen doordringt dat de verkeersmaatregelen die nodig zijn voor Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) gevolgen hebben voor álle wijken in Boxtel. ,,Of je nu in Munsel, Oost of aan de Kapelweg woont: er ontstaat een verregaande verkeerschaos in Boxtel als er een fietstunnel wordt geplaatst in de Tongersestraat. Mensen kunnen hun wijk niet uit en ik moet er niet aan denken dat hulpdiensten op de Keulsebaan in de file terechtkomen", aldus de lijsttrekker van Balans. ,,Wij krijgen hier steeds meer vragen over van inwoners; het besef begint langzaam door te dringen. Terwijl het tij nu nog gekeerd kan worden. Wij roepen de gemeente dan ook op in gesprek te gaan met het Rijk, de provincie en ProRail. Een tunnel voor auto's kostte destijds acht miljoen euro meer dan de onderdoorgang voor fietsers. Als je dit uitsmeert over de komende jaren, is dat te bekostigen. En op termijn moet naast de autotunnel een volledige rondweg om Boxtel komen met een noordelijke en zuidelijke aansluiting op de A2 en een oostelijke parallelweg."

Afbeelding
Afbeelding