Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIJSTTREKKERS ERIC VAN DEN BROEK EN DAVE VAN DE VEN (SP):

'Eén wet en één dossier per persoon'

PÅL JANSEN

Eric van den Broek en Dave van de Ven trekken samen op als lijsttrekker van SP Boxtel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De eerste wil door als wethouder, de tweede als fractievoorzitter. Het tweetal ziet heil in de lijnen die tijdens het huidige college zijn ingezet.

In het college heeft de SP dankzij wethouder Van den Broek flink aan de sociale weg getimmerd de afgelopen vier jaar. Onder meer door (met wethouder Marusjka Lestrade) de armoedegrens te verleggen van 110 naar 120 procent van het sociale minimum en door extra geld te steken in mantelzorgers, zoals de regeling voor huishoudelijke hulp. Van den Broek: ,,Als je zorg dicht bij huis wilt krijgen, moet je ook zorgen dat de directe omgeving goed ondersteund wordt."

In 2016 nog hield de gemeente echter 800.000 euro over van de gelden die zij ontvangt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel geld bleef dus liggen. Wat ook kansen bood om bepaalde regelingen te verruimen, zoals het armoedebeleid. Van den Broek: ,,We zagen dat veel mensen met een laag inkomen net geen gebruik konden maken van de regelingen. Daarom verhoogden we de grens zodat meer mensen ervan profiteerden." Van de Ven: ,,Ook die groep heeft een grotere kans in armoede te belanden."

BEREIK

Een belangrijke vraag voor de komende raadsperiode blijft echter: hoe iedereen beter te bereiken met alle regelingen die er zijn? ,,Door persoonlijk contact, maar ook via verenigingen bijvoorbeeld. Binnen clubs weten leden beter wat er in elkaars leefomgeving speelt dan wij. Ook de administratieve lasten zo laag mogelijk maken door bijvoorbeeld te helpen met formulieren is belangrijk", vertelt Van den Broek: ,,Vaak is er sprake van samenhangende problematiek bij mensen. We willen uiteindelijk naar één dossier per persoon. In de toekomst moet er dan ook één locatie komen voor het sociale domein in Boxtel."

De socialisten hechten bij ondersteuning in de zorg veel belang aan mantelzorgers en vrijwilligers en zien investeringen daarin als een manier om te besparen. Door een sterke sociale structuur zullen mensen uiteindelijk minder snel gebruik hoeven maken van de gemeente, is de theorie van Van den Broek. ,,We hebben inmiddels 1.200 mantelzorgers in beeld en afgelopen raadsperiode ontstonden er 79 burgerinitiatieven."

Die initiatieven worden bevorderd vanuit de gedachte Meewerkend Boxtel: de overheid helpt inwoners iets voor elkaar te krijgen of zorgt dat zij inspraak krijgen in projecten. Niet altijd loopt dit soepel. Bijvoorbeeld bij het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

MOVE '31

Nu start de ontwikkeling van Move '31, het plan dat ervoor moet zorgen dat het verkeer binnen Boxtel goed geregeld wordt. Ook daar dreigen veel belanghebbende partijen uit de klankbordgroep te stappen omdat ze te weinig inspraak ervaren. ,,Als het bijvoorbeeld gaat over groen in de wijk, dan kunnen we als overheid daar ver in gaan. Zolang inwoners komen met goede plannen", vertelt Van de Ven: ,,Maar als je het hebt over gemeentebrede plannen, dan wordt het lastiger. Waar de grens moet liggen? Misschien wel tussen initiatieven die vanuit de burgers zelf komen en opdrachten die de gemeente uitvoert of van bovenaf krijgt."

Move '31 moet zich nog verder ontwikkelen. Om het verkeer binnen Boxtel te regelen, wordt volgens Van de Ven, de verkeersman binnen de SP, in ieder geval een ontsluitingsweg vanuit de Schijndelsedijk naar oprit 26 van de A2 een belangrijk aspect. Van de Ven: ,,Ontsluiten via de andere kant kan niet, daar ligt Sparrenrijk. De parallelweg vanaf Peters Hoek naar de Keulsebaan is nooit uit beeld geweest. Dus moet er met de provincie snel aan tafel worden gezeten."
De weg die met economie en ook met het centrum in zijn geslagen, hoopt de SP de komende raadsperiode voort te zetten. Momenteel liggen er plannen van de stichting Centrummanagement, stichting Stationsstraat en van de gemeente: Boxtel Binnen de Bruggen (zie elders in deze


SP tevreden over uitkomst enquête

Een groot deel van de geënquêteerde leden van Brabants Centrum is het eens met de stelling van SP. In de uitspraak 'zorg en sociaal beleid blijven de belangrijkste thema's in deze gemeenteraadsverkiezingen' kan ruim 40 procent het vinden en 24 procent van de leden was het oneens. ,,Wij zien ons gesteund in de uitslag", stelt lijsttrekker Eric van den Broek.

Dat de rest neutraal bleef, had volgens Van den Broek te maken met afwegingen. ,,Er zijn natuurlijk meer belangrijke onderwerpen voor mensen en het één mag niet ten koste gaan van het ander", vertelde de huidig SP-wethouder. ,,De stelling moet ook in de context worden gezien van de landelijke bezuinigingen en dat Boxtel desondanks haar sociale gezicht heeft weten te behouden."

krant). Dit om het centrum voor bezoekers aantrekkelijker te maken. Van den Broek: ,,Alle plannen die ik heb gezien, sluiten op elkaar aan. We moeten nu kijken hoe die in elkaar passen."

Voor het centrum werden al diverse ondernemersregelingen op touw gezet. Hoewel Van den Broek en Van de Ven zien dat ondernemers meer naar elkaar toe groeien gezien de centrumplannen, blijft het een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. ,,De Boxtelaartjes bijvoorbeeld, dat ondernemers daarin niet met zijn allen vol voor zijn gegaan... of de dino-app die is neergezet, dat zijn toch kansen." Van de Ven: ,,Wij zien dan ook heil in continuering van dit beleid en aanjagen en faciliteren van samenwerking."

FOTO BOVEN: Eric van den Broek (links) en Dave van de Ven tijdens de buurtenquêtes die de SP hield om persoonlijk in contact te komen met inwoners. (Foto: Gerard Schalkx).


Afbeelding