Teejatergroep Orion brengt een klassieke vertaling van het zeventiende eeuwse toneelstuk De Vrek. Tijdens de comedy, die vrijdag 9 maart in première gaat, wordt met diverse video's ook een link gelegd met de moderne tijd. (Foto: Peter de Koning).
Teejatergroep Orion brengt een klassieke vertaling van het zeventiende eeuwse toneelstuk De Vrek. Tijdens de comedy, die vrijdag 9 maart in première gaat, wordt met diverse video's ook een link gelegd met de moderne tijd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Teejatergroep Orion brengt De Vrek op de planken in Lennisheuvel

'Klassieke comedy waar van alles misgaat'

Linda van de Wiel

,,Een klassieke comedy waarin van alles misgaat". Met deze woorden omschrijft regisseuse Minke van Hoof (31) het toneelstuk De Vrek datTeejatergroep Orion uit Lennisheuvel vanaf 9 maart op de planken gaat brengen. Hoofdrolspeelster Annelies van Haaren (61) en medespeler Mark Verhoof (39) hebben er zin in. En daarbij hoort een gezonde spanning...

Het stuk gaat over Harpagon, een vermogend man die houdt van zijn goud én van het weesmeisje Mariane. ,,Maar hij is niet de enige die verliefd is op het beeldschone meisje", vertelt Verhoof, die de rol van Cléante, de zoon van Harpagon speelt. ,,Ook ik ben smoorverliefd op haar. Dit zet de toch al vrij moeizame relatie tussen vader en zoon onder druk. En dat komt ook duidelijk naar voren."

Daarmee zijn ook meteen de twee hoofdthema's van het komische stuk duidelijk. ,,Het draait om geld en liefde. Elk van de acht spelers die het stuk telt, heeft dan ook een van deze thema's als eigenbelang", vertelt Verhoof.

Van Haaren, die als vrouw de mannelijke rol van vrek Harpagon speelt, vervolgt; ,,Voor Harpagon geldt dat zowel geld als liefde een grote rol spelen. Hij is extreem zuinig en gierig. Typerend voor hem is de uitspraak dat afval niet bestaat en alles herbruikbaar is. En natuurlijk is hij behoorlijk verliefd op de voor hem veel te jonge Mariane."

LACHEN

De reden dat de Teejatergroep voor dit stuk koos, is de tijdloze thematiek, legt Van Haaren uit: ,,Liefde overwint en geld maakt niet gelukkig. Je hoort deze uitspraken vaak, maar ze blijven waarachtig. Dat was in de 17e eeuw het geval en ook nu is het actueel." Verhoof vult aan: ,,Ik speel graag een rol waarbij wat te lachen valt voor het publiek. Als ik naar het theater ga, kijk ik ook het liefst naar een vrolijk stuk. Niet dat er geen humor kan zitten in een zwaarder stuk, maar toch..."

Hoewel het stuk dateert uit 1668, waar de klassieke kostuums en het decor tijdens de voorstelling op afgestemd zullen zijn, is er een aantal knipogen naar de moderne tijd. Van Hoof: ,,We maken bijvoorbeeld gebruik van filmpjes die op een doek geprojecteerd worden tijdens de overgang van de ene naar de andere scène. Dat zorgt voor een leuke afwisseling. En we praten over voorwerpen die in de 17e eeuw nog niet bestonden."

ZENUWEN

Last van zenuwen hebben beide spelers na jaren toneelervaring nog steeds. ,,Ik wilde eigenlijk een kleine rol en nu speel ik de hoofdrol. En dan ook nog een man; een oude bok die met een jong meisje wil trouwen. Maar ik heb heel goed geoefend en voel me zeer vereerd. Ik verwacht dat het wel goed gaat komen. Maar zenuwachtig ben ik wel. En ik vind het superleuk", aldus Van Haaren. Verhoof vult aan: ,,Het is ook een echte klassieker. Ik zie het als de Midzomernachtsdroom onder de comedy's. iedereen kent het stuk. En ja, ik ben ook wel een beetje nerveus, maar dat hoort erbij om een goede prestatie neer te zetten."

Nerveus of niet, goed voorbereid zijn de spelers zeker. Van Hoof: ,,We maakten in juli de keuze voor dit stuk en oefenen sinds september wekelijks. Het komt helemaal goed."

De Vrek gaat vrijdag 9 maart om 20.15 uur in première in gemeenschapshuis De Orion. Overige uitvoeringen zijn op 10, 14, 16 en 17 maart. Kaarten à 12,50 euro inclusief pauzedrankje zijn te koop bij bloemsierkunst Marimba en supermarkt Jumbo. Bestellen kan ook via e-mailadres ellenkeesloo@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 44 85.

Boxtel

Training smartphone

Mensen die graag willen leren omgaan met een tablet of smartphone, kunnen vanaf donderdag 15 maart deelnemen aan een nieuwe training in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt gekeken welke apparaten iedereen heeft en wat iemand al kan. Aanmelden is mogelijk via de website www.hobbycentrumboxtel.nl of via telefoonnummer (0411) 21 03 55.