MOTIES VOOR BREDER ONDERZOEK

Raad niet akkoord met fietsoversteek Boseind

HENK VAN WEERT

Het plan van de verkeersdeskundigen om op de rotonde Boseind een gelijkvloerse fietsoversteek met stoplichten te plaatsen, is in het verkeerde keelgat geschoten bij diverse Boxtelse raadsfracties. Zowel de coalitie, gevormd door Combinatie95, SP, INbox en D66, als oppositiepartij CDA roepen het college van B. en W. via een motie op om meerdere alternatieven te onderzoeken. Dinsdag 6 maart worden beide verzoeken in de laatste vergadering van deze gemeenteraad behandeld.

Als de dubbele overweg in de Tongersestraat door de toename van het aantal treinen straks wordt gesloten, wordt extra verkeer verwacht op onder meer de Keulsebaan, de verbinding tussen bedrijventerrein Ladonk en de rijksweg A2. En wordt het voor fietsers die van Boxtel naar Lennisheuvel en omgekeerd rijden geen sinecure om veilig over te steken. Dus worden oplossingen gezocht; diverse fracties dringen daar al jaren op aan.

De plannen om de Keulsebaan aan te passen voorzien er onder meer in om het aantal rijbaan te verdubbelen tussen de A2 en de rotonde Everbos. Bovendien vinden de deskundigen dat de rotondes op de Keulsebaan beter vervangen kunnen worden door kruisingen met verkeerslichten; daardoor is de doorstroming van personen- en vrachtauto's beter te reguleren, zo wordt gesteld. In dit plan past ook het voorstel om de fietsoversteek op rotonde Boseind, aan het einde van de Keulsebaan, te voorzien van stoplichten.

'RUIMERE OPDRACHT'

De scenario's die begin februari door ingenieursbureau Kragten aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd, voldoen 'mogelijk niet volledig' aan het streven van de raad en het college om een 'optimale fietsoversteek' te realiseren, stellen de coalitiepartijen bij de overwegingen hun motie in te dienen. Ze vinden dat het dagelijks bestuur van de gemeente het ingenieursbureau een ruimere opdracht moet geven, zodat meer oplossingen onderzocht kunnen worden.

Het ingenieursbureau meldde drie weken geleden dat een bypass voor fietsers onwenselijk is vanwege filevorming in de spits, een turborotonde onveiligheid met zich meebrengt en een fietstunnel te kostbaar is. En dus blijft alleen het plaatsen van verkeerslichten over. Maar het aanleggen van een alternatieve fietsroute tussen Lennisheuvel of het plaatsen van een fietsbrug is niet inhoudelijk onderzocht, zo bleek uit vragen van het CDA. De coalitiepartijen vragen het college opdracht te geven tot een breder onderzoek waarbij meerdere scenario's aan bod komen. Eventueel met oplossingen buiten rotonde Boseind, aldus de vier fracties.