Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

Verkeersveiligheid Esch thema tijdens raadsverkiezingen

Rondweg Esch op politieke agenda

CARRY DIRKX

Het is een verkiezingsthema, maar ook al jarenlang hét hoofdpijndossier voor de politiek en de inwoners van Esch: het verkeer. Het vele gewone, sluip- en vrachtverkeer door de smalle, slechte straten van Esch en de gevaarlijke situaties die dat oplevert, baart veel inwoners zorgen. Structurele oplossingen zijn er nooit gekomen. Een rondweg was altijd te duur en te gecompliceerd, maar verschijnt nu toch op de agenda bij nagenoeg alle politieke partijen.

Sinds twee weken hangt er een elektronisch snelheidsbord op een lantaarnpaal aan de Dorpsstraat in Esch. Het geeft de snelheid aan waarmee bestuurders over deze 30 kilometer-weg rijden. ,,Het bord is er gekomen in samenspraak met de Essche verkeersdenktank", zegt een woordvoerder van de gemeente Haaren. ,,Het blijft zes weken tot maximaal twee maanden hangen. Daarna is de attentiewaarde weg, weten we uit onderzoek." Doel van het bord is gedragsbeïnvloeding van de bestuurders. ,,Er staat er nu ook een op de Spankerstraat, op verzoek van de bewoners."

VEILIGHEID

Het tijdelijke bord moet hardrijders wijzen op hun rijstijl. Te hard rijdend verkeer is echter slechts een van de problemen in de Dorpsstraat. Er is veel (sluip)verkeer, waaronder door vrachtwagens. De straat is smal en ongelijk. Fietsers kunnen er geen kant op vanwege de bloembakken die in het midden van de fietsstrook liggen en bedoeld zijn om het autoverkeer rustiger te laten rijden. Daardoor wijken fietsers uit naar de stoep en dat is weer gevaarlijk vanwege de lage, opstaande randjes bij die stoepen.

Daarnaast staan op de stoepen vaak auto's geparkeerd. Voor voetgangers en vooral voor mensen met kinderwagens, rollators en rolstoelen is de Dorpsstraat nóg moeilijker begaanbaar. ,,De onveiligheid voor fietsers, schoolgaande kinderen en andere voetgangers vind ik het grootste verkeersprobleem in Esch, en specifiek onze straat", zegt Jos van Bragt, bewoner van de Dorpsstraat en lid van de verkeersdenktank. Hij kwam vorig jaar in het nieuws nadat hij een flinke val maakte toen de wielen van zijn rolstoel achter een opstaand randje bleven hangen. Daarna werd hij lid van de verkeersdenktank, om met gemeenteambtenaren en andere Esschenaren mee te denken over oplossingen. ,,We zijn twee keer bij elkaar geweest. Het gaat allemaal traag. Ik heb het idee dat de gemeente probeert te 'pappen en nathouden', omdat Esch over een paar jaar toch bij Boxtel hoort."

Om de hoeveelheid verkeer terug te dringen, pleit Van Bragt voor handhaving, bijvoorbeeld met behulp van een flitspaal. Nog liever: een rondweg om Esch, zodat het doorgaand verkeer niet meer door de kom Esch hoeft. Want ook op de Leunisdijk en de Haarenseweg is het druk, terwijl die straten daar evenmin op berekend zijn. ,,Ik heb dat letterlijk gelezen in een rapport: 'De kern Esch is niet geschikt voor doorgaand verkeer'", zegt Van Bragt.

POLITIEKE PARTIJEN

In hun verkiezingsprogramma's scharen ook het CDA, Progressief '96 en de VVD zich achter een rondweg voor Esch. ,,We moeten er allereerst voor zorgen dat de straten in orde zijn in Esch. En we moeten nadenken of we het sluipverkeer kunnen terugdringen", zegt Tiny Assink van Progressief '96. ,,Het verkeer uit het dorp weren, met een rondweg, vinden we ook een serieuze mogelijkheid. We willen dat dat goed onderzocht wordt. Helemaal als er toch van alles op de schop gaat bij de spoorwegovergang en met de komst van nieuwbouwwijk Reigerskant." Samenwerking '95 heeft als enige partij een afwijkende mening. Esschenaar Peter den Ouden staat tweede op de lijst van deze partij. ,,Ik denk dat de rondweg geen reële oplossing is", zegt hij. ,,Waar zou die moeten komen? Iedere variant zou dwars door waardevol natuurgebied lopen en daar komt geen toestemming voor. Het is zonde om tijd en energie erin te steken, als je weet dat het niet realistisch is. Waarschijnlijk vertel ik niet wat mensen willen horen, maar het is wel eerlijk."

Wat moet er dan wel gebeuren? Den Ouden: ,,Concreet worden de Leunisdijk en de Dorpsstraat de komende jaren aangepakt. Voor de brug bij Groenendaal moet een duurzame oplossing komen. In gezamenlijkheid, met onder andere de verkeersdenktank, moeten we met creatieve oplossingen komen voor veiligheid van fietsers en voetgangers, aanpassing van stoepen, dat soort zaken."

Alle vier politieke partijen hebben de verkeersproblematiek in Esch in ieder geval duidelijk op de agenda staan. De ombouw van de rijksweg N65 en ontwikkelingen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer vallen daar eveneens onder. Daarvan zeggen ook alle partijen 'de ontwikkelingen in de gaten te houden' en de overlast voor Esch te willen beperken.

FOTO BOVEN: De Dorpsstraat in Esch beschikt sinds enkele weken over elektronische snelheidsborden. Die blijven maximaal twee maanden staan. (Foto: Carry Dirkx).

Esch

Peace by Melvin

De 10-jarige Melvin Erkemeij uit Esch is een actie gestart voor het kindercentrum Maria Stella Maris op het Indonesische eiland Flores. Hij wil daar een speeltoestel realiseren, organiseerde een 'knuffel-naai-wedstrijd' en kreeg er negentig toegestuurd. Een deel is verkocht op markten, een ander deel ligt nu in de schappen van Brownies and Downies in Sint-Oedenrode. De knuffels zijn ook nog te koop via www.peacebymelvin.com. In de meivakantie gaat Melvin naar Indonesië om de donatie te overhandigen.