Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FAILLIETE BINDERIJ GAAT NAAR TURNHOUT

Andere baan voor gros
medewerkers Hexspoor

HENK VAN WEERT

De failliete binderij Hexspoor is overgenomen door het Belgische Brepols in Turnhout. Een deel van het personeel gaat ook daar werken. Anderen hebben inmiddels een nieuw baan gevonden bij het zelfstandige zusterbedrijf Hexspoor E-fulfilment en bij Ecotap, de Boxtelse producent van laadpalen voor elektronische auto's. Vier mensen hebben nog geen ander werk, meldt directeur-eigenaar Silvan Hexspoor.

Eind januari werd het faillissement uitgesproken over binderij Hexspoor. Het Boxtelse familiebedrijf, dat 72 jaar bestond, werd de dupe van de lage koers van het Britse pond ten opzichte van de euro, veroorzaakt door de aanstaande Brexit. Het Verenigd Koninkrijk, dat de Europese Unie gaat verlaten, vormde met zo'n 35 procent een van de belangrijkste afzetmarkten voor de binderij, vertelt Hexspoor. Maar ook de structurele omzetdaling in de grafische industrie, onder meer veroorzaakt door de digitalisering, speelde het bedrijf parten.

Gisteren werden de eerste machines in de Boxtelse binderij ontmanteld. Ze verhuizen naar Turnhout waar over circa drie weken de volledige productie van Hexspoor moet zijn overgenomen. Directeur-eigenaar Hexspoor van de binderij is opgelucht dat zijn bedrijf is overgenomen door de Belgen. ,,Zij zijn gespecialiseerd in hoogwaardige hardcovers, terwijl ons bedrijf dat is op het gebied van softcovers. Deels hadden we dezelfde klanten. Die kunnen nu bediend blijven worden."

'OP TIJD GESCHAKELD'

Ondanks de teleurstelling dat het familiebedrijf het niet wist te redden, is Hexspoor blij dat het merendeel van de circa dertig medewerkers een inmiddels een andere baan heeft gevonden. Niet alleen bij Brepols in Turnhout, maar deels ook in Boxtel zelf. Zo'n acht mensen gaat aan de slag bij Hexspoor E-fulfilment dat gespecialiseerd is in logistieke ondersteuning van webshop-ondernemers. Een groeiend bedrijf dat onlangs nog nieuwbouw realiseerde op bedrijventerrein Ladonk. ,,De logistieke activiteiten gaan prima, daar hebben we de wind in de zeilen. Wat dat betreft is er op tijd geschakeld, zodat er nog veel 'Hexspoor' in Boxtel blijft zitten. Niet langer als grafisch, maar uitsluitend als logistiek bedrijf", aldus de directeur.

DYNAMISCHE JAREN

,,Het zijn van 1965 tot nu dynamische jaren geweest met op de top 110 medewerkers in de binderij. Met mooie opdrachtgevers, fijne collega's en veel internationale erkenning. Helaas kon het niet langer op eigen benen, vandaar dat ik blij ben met deze oplossing. De unieke bindmethoden en het grafische vakmanschap komen nu in goede handen en ik ga uit van een succesvolle toekomst bij Brepols."

Negen van de 27 fte's van Hexspoor - zeven machineoperatoren en twee commerciƫle medewerkers - gaan naar Turnhout en hebben daar zo'n 50 minuten reistijd per auto voor over. Waar Hexspoor een omzet van ongeveer 2,5 miljoen euro realiseerde, is Brepols veel groter. Het Belgische bedrijf heeft zo'n 120 medewerkers en boekt in de vestiging in Turnhout een rendabele omzet van 20 miljoen euro.

FOTO ONDER: Binderij Hexspoor bouwde in de 72 jaar van haar bestaan een goede reputatie op. Dat leidde er onder meer toe dat het Boxtelse familiebedrijf vijf jaar geleden, bij de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam, de nieuwe museumgids mocht inbinden. Een specialistisch karwei waarvoor diverse bind- en vouwtechnieken nodig waren. (Archieffoto Peter de Koning).

Boxtel

KBO bezoekt kwekerij

Hortensiakweker Peter van de Ven leidt leden van ouderenbond KBO maandag 12 maart vanaf 13.30 uur rond in zijn bedrijf, gevestigd op het adres Selissen 4. KBO-leden kunnen zich tot 9 maart aanmelden via e-mail: kbo.boxtel@gmail.com of telefoonnummer 06-19 95 39 97. De kwekerij is rolstoeltoegankelijk; na afloop wordt koffie geserveerd.