Afbeelding
Foto: Basisschool De Vorsenpoel

VIJF SCHOOLKLASSEN GAAN OP EXCURSIE IN SINT-MICHIELSGESTEL

Vorsenpoel-jeugd trekt de natuur in

Bij twee graden boven nul fietsten de leerlingen uit groep 7/8 van de Boxtelse basisschool De Vorsenpoel vrijdag naar Sint-Michielsgestel. Maar ondanks de flinke oostenwind waren ze binnen een halfuur op de plaats van bestemming. Ze nemen deel aan een project van Natuurgroep Gestel. Daar gaan vijf klassen dit voorjaar op bezoek. Want een lesuur buiten is véél meer waard dan een lesuur binnen, zo is gedachte.

De veertig vrijwilligers van Natuurgroep Gestel stellen ieder jaar een educatieproject samen voor alle klassen van de basisscholen in de Boxtelse buurgemeente. ,,Elke groep krijgt een op leeftijd afgestemd programma. Het is een succesvol project: rond de 2.400 leerlingen doen hier aan mee. Meer gemeenten hebben een vergelijkbare educatiegroep (zoals een IVN-afdeling) die op deze schaal werkt, maar Boxtel niet. Wel is Boxtel gelukkig met Het Bewaarde Land-project", vertelt David Andreae die de leerlingen begeleidt.

Vanuit de duurzaamheidsgedachte is het belangrijk dat kinderen de natuur in gaan. Daarom heeft Andreae van Transitie Boxtel bemiddeld tussen basisschool De Vorsenpoel en Natuurgroep Gestel. Vorig jaar was het thema de eikenboom, dit jaar is het kleur. Binnen dat thema wordt door film, spelletjes en informatie uitgelegd hoe kleur wordt gebruikt door bloemen, dieren en insecten om te overleven.

Het buitengedeelte bestond uit een wandeling van een uur in het bos, langs de Dommel en de vistrap. Niet zoveel kleuren te zien, wel honderden tinten bruin en groen. De kinderen vonden rode knopjes en gele wilgenkatjes. Andreae liep over van enthousiasme bij de sporen van een bever: de afgeknaagde takken en de dakreparatie van het hol door gras en takken. Toen kwamen de groepen langs een majestueuze knotwilg, getekend door een zwaar leven, maar nu al met piepkleine voorjaarstakjes. De kinderen hebben de omtrek gemeten om op die manier de leeftijd van de wilg te berekenen. Ook werd de waterkrachtcentrale bezocht die groene stroom levert aan zo'n tweehonderd huishoudens.

FOTO BOVEN: Een uur natuureducatie in de buitenlucht, levert meer op dan een lesuur in de klas, vinden ze op basisschool De Vorsenpoel. En daarom maken vijf klassen dit voorjaar een excursie met Natuurgroep Gestel. (Foto: basisschool De Vorsenpoel).


Leerkracht
Petrusschool
brengt boek uit

Karin de Groot, leerkracht van de Sint-Petrusschool in Boxtel, brengt morgen, vrijdag 2 maart, haar eerste verhalenboek 'Keesje Gewoon gaat verhuizen' uit. Ze leest woensdag 7 maart voor de eerste keer een gedeelte van het boek voor aan de groepen 1 en 2 van de school aan de Burgakker.

De Groot combineert een parttime baan als leerkracht met het illustreren en schrijven voor kleuters. 'Keesje Gewoon' is ontstaan tijdens de opleiding 'Illustreren voor kinderen' in Utrecht en de schrijfopleiding Scriptplus in Amsterdam. De illustraties worden eerst met potlood getekend, daarna gescand en vervolgens bewerkt in Photoshop. Dat geldt ook voor de aquarellen.

Het verhalenboek wordt uitgebracht via Boekscout en gaat over het meisje Keestje, dat avonturen beleeft rondom een verhuizing. Ze bedenkt allerlei manieren om niet weg te hoeven. Kijk voor meer informatie op de website www.karinkeesje.nl.

Oud-Boxtelaar
lanceert petitie
cultuurverbinder

Hij schreef al een brief aan het gemeentebestuur van Boxtel waarin hij oproept de aanstelling van een cultuurverbinder annex stadskunstenaar te herzien. Morgen, vrijdag 2 maart, lanceert tentoonstellingsmaker Jules van den Langenberg de petitie en organiseert hij nabij het gemeentehuis een 'openbaar discussiemoment' waarbij iedereen welkom is.

Van den Langenberg stelt dat er bij de aanstelling van een cultuurverbinder sprake is van een onzorgvuldige vacature en wijze van aanstelling, overhaaste sollicitatieprocedure en een niet-transparante vacaturecommissie. Zijn volledige brief aan het college van B. en W. is op de website van Brabants Centrum te lezen. De petitie is te vinden op petities.nl/petitions/herzien-van-vacature-en-aanstelling-dorpskunstenaar-cultuurverbinder-in-boxtel. De oud-Boxtelaar is voornemens de handtekeningen aan te bieden tijdens de raadsvergadering op dinsdag 13 maart.

Natuurgroep
houdt lezing
over de specht

Natuurgroep Gestel organiseert op woensdag 7 maart om 20.00 uur een lezing over spechten. Met behulp van een powerpointpresentatie wordt nader ingegaan op de bijzondere vogels, die ook in de omgeving vaak te zien en vooral te horen zijn.

De lezing wordt gegeven door Ruud van Dongen. Hij gaat in op spechten in het algemeen en specifiek over de middelste bonte specht. Deze soort is de laatste twintig jaar aan een opmerkelijke opmars bezig in Nederland. Ook in Noord-Brabant is deze bosbewoner inmiddels op diverse plaatsen gearriveerd.

De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel. Aanmelden is niet nodig. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen een bijdrage van twee euro per persoon. Neem voor meer informatie contact op met Michel van de Langenberg via telefoonnummer 06-22 43 29 41 of e-mailadres michel.langenberg@home.nl