BOTSAUTO'S STAAN WEER OP JAARLIJKS VOLKSFEEST

Kermis Esch terug naar paasweekend

CARRY DIRKX

Nadat de Essche kermis de afgelopen drie jaar in juli plaatsvond, keert het evenement terug naar het vertrouwde paasweekeinde, van vrijdag 31 maart tot en met dinsdag 2 april. Al jaren gaat het niet goed met de kleine dorpskermis, zowel wat betreft het aantal attracties, als de bezoekersaantallen en de omzet. Vorig jaar was een dieptepunt, toen enkele exploitanten zelfs eerder vertrokken. De hoop is dat het paasweekend een beter resultaat laat zien. ,,Op hoop van zegen", zegt een woordvoerder van de gemeente Haaren. De botsauto's zijn in elk geval terug van weggeweest.

Vorig jaar werd de kermis in Esch door een nieuwe exploitant geregeld, nadat de gemeente Haaren de organisatie ervan had aanbesteed. Dit leverde niet het gewenste succes op. De organisatie van de kermis is nu terug in handen van Stichting Kermis Haaren, die ook verantwoordelijk is voor de kermissen in Haaren en Helvoirt. In die stichting zijn horecaondernemers uit Haaren en Helvoirt verenigd en kermisondernemer Pullens.

ARMOE TROEF

,,De kermis in Esch is de laatste jaren armoe troef", zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Het is moeilijk exploitanten te vinden, omdat die te weinig verdienen in Esch. We zijn blij dat Stichting Kermis Haaren toch weer een kermis organiseert in het dorp. Want als er iedere keer geld bij moet, houdt het een keer op in Esch."

Onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer spelen daarbij natuurlijk ook een rol. ,,We moeten hopen op goed weer, dus."

BOTSAUTO

Wat is er te doen op de paaskermis dit jaar in Esch? De botsauto's zijn terug van een jaar weggeweest. Daardoor is ook een deel van de Leunisdijk, van de Postelstraat tot de Dorpsstraat, afgesloten, in tegenstelling tot vorig jaar. Er is een draaimolen, eendjes hengelen, grijpkranen, de aquablaster, een oliebollenkraam en een snoepkraam.

De kermis begint op vrijdag 31 maart om 16.00 uur en duurt tot en met dinsdag 2 april.