Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PLATFORM SELISSEN ROEPT INWONERS OP TE GAAN STEMMEN

'Zet in op preventie in Selissenwal'

Nee, verwonderd is voorzitter Jan Pennings van Platform Selissen niet over de antwoorden die inwoners uit de wijk gaven in de enquête. Uit de wijkavond die het orgaan in november vorig jaar organiseerde en waar mensen hun zegje over de toekomst van Selissenwal konden doen, kwamen nagenoeg dezelfde resultaten. ,,Leefbaarheid moet je blijven onderhouden: dat heb ik inmiddels wel geleerd."

Vanuit deze wijkavond stelt Platform Selissen een visie op voor de komende jaren. ,,Maar daar wachten we nog even mee tot het nieuwe college van B. en W. aan het roer zit. Ik heb wel gemerkt dat we daar behoorlijk afhankelijk van zijn", stelt Pennings. ,,Waar in de periode 2010-2014 met name is gekeken naar wat er niét mogelijk was, is dat de afgelopen vier jaar positief veranderd. We zijn regelmatig in gesprek over de wijk en merken dat er wat gedaan wordt met onze input. Ook de komst van een wijkmakelaar is positief geweest." Pennings hoopt dat deze positieve lijn wordt doorgezet de komende jaren. ,,Daarom roep ik mensen op in godsnaam te gaan stemmen."

EERDER INGRIJPEN

Een huiskamer maken van gemeenschapshuis De Walnoot, uitbreiding vuurwerkvrije zone, een plek voor jongeren, en handhaving op hondenpoep; ook uit de resultaten van deze enquête, blijkt: zoveel mensen, zoveel mensen. Preventie en dus eerder ingrijpen op problemen en thema's, lijkt het meest belangrijke uitgangspunt in de wijk Selissenwal. ,,Het is van toepassing op allerlei thema's", stelt Pennings. ,,Als een maatschappelijke organisatie zich al bekommert om jongere kinderen, zullen die later mogelijk voor minder overlast zorgen." Hoewel verschillende respondenten in de enquête spraken over hangjongeren als een van de minst aantrekkelijke punten in hun wijk, stelt Pennings dat het 'stukken beter gaat'. ,,We zijn op de goede weg. Er zijn minder vernielingen in de wijk. En jongeren die rondhangen, blijf je altijd houden. Dat deden wij vroeger ook. Nu staan ze op plekken waar er wifi-bereik is..." Pennings hoopt ook dat de wijkagenten van Boxtel zich wel wat vaker laten zien. ,,Zij werden met veel bombarie voorgesteld, maar in deze wijk zie je niemand. Terwijl er zelfs een speciale plek is in Selissen waar ze zich kunnen terugtrekken en in gesprek kunnen met inwoners."

VERKEER

De gevolgen die de sluiting van de dubbele overweg met zich meebrengt, worden ook in Selissenwal voelbaar. Een groot deel van de mensen die de enquête invulde, hoopt dat verkeersmaatregelen in hun wijk op de agenda staan voor de komende jaren. Pennings doet daar nog een schepje bovenop: ,,Zelfs al zou de dubbele overweg niet sluiten, dan is op het verschillende plekken al behoorlijk link." Hij noemt de Parkweg als voorbeeld. ,,Deze straat heeft geen voet- of fietspad en gaat gegarandeerd als sluiproute gebruikt worden als de overweg sluit. Het is belangrijk om de concrete gevolgen die het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer in beeld te brengen. Preventief te werk gaan, dus."

Renovatie van verschillende straten in de wijk blijft ook een punt van aandacht, volgens de respondenten. Woonstichting Sint-Joseph is daar momenteel al druk mee bezig. Zo staat groot onderhoud van de huizen aan de Sint-Willibrordstraat en Keizerstraat binnenkort op de planning. ,,De woonstichting zorgt al jaren voor leefbaarheid in de wijk", vertelt Pennings. ,,Huizen staan in deze wijk niet lang leeg, mensen willen hier graag wonen." De voorzitter van Platform Selissen hoopt wél dat op het gebied van onderhoud zaken beter op elkaar worden afgestemd. ,,Onlangs hebben studenten van Helicon de stoepen in de Sint-Willibrordstraat recht gelegd. Als bekend was dat Sint-Joseph daar ging starten met onderhoud, hadden we dat pas later gedaan." Het is de bedoeling dat de studenten ook in andere straten aan de slag gaan. Pennings: ,,Maar we wachten nu eerst even af welk gemeentebestuur er aan het roer komt..." (Foto: Peter de Koning).