Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

IJSBAANTJES SCHIETEN ALS PADDENSTOELEN UIT DE GROND

Vrijwilligers zorgen voor schaatspret

Toen duidelijk werd dat de temperaturen deze week flink zouden dalen, gingen vrijwilligers in Boxtel en Liempde aan de slag om schaatsbaantjes aan te leggen. De tijdelijke ijsvloer op D'n Tip lag er vanochtend lag er keurig bij, waardoor leerlingen van De Oversteek de schaatsen onder bonden. De organisatie verwacht dat er de hele dag geschaatst kan worden en ziet het ook voor de komende dagen nog positief in.

Het burgerinitiatief van Claartje Zijlstra-Didde uit Liempde om een heuse natuurijsbaan te realiseren op evenemententerrein D'n Tip aan de Barrierweg was amper drie dagen oud toen zaterdagochtend om negen uur de eerste twintig vrijwilligers hun weg naar de locatie van de schaatsbaan-in-wording vonden en aan de slag gingen. ,,Mijn man vertelde me dat hij vanwege de voorspelde vorst schaatsen ging kopen voor de kinderen. Hierop vroeg ik hem wáár we zouden gaan schaatsen en plaatste ik daarbij de opmerking dat het toch wel leuk zou zijn wanneer dit in Liempde zelf zou kunnen. Hiermee was het idee geboren", legde Claartje ter plekke uit.

Snel werden alle benodigde materialen geregeld, zegden diverse sponsors hun bijdragen toe en groeide de lijst van vrijwilligers die het schaatsevenement met raad en daad wilden steunen. Maandagavond verrichtten prins Joannes van Ploegersland, kapelaan Geoffrey de Jong en wethouder Peter van de Wiel onder grote belangstelling de officiële opening. Hofkapel De Kromploegers zorgde voor de muzikale omlijsting.

De hoge temperaturen overdag zorgden er echter voor dat schaatsen niet altijd mogelijk was... Een dag later was de schaatsbaan korte tijd geopend, maar al snel moest deze weer worden gesloten. Het ijs kraakte nog te veel. Gisteren was dat niet anders. In de ochtend genoot De Oversteek van schaatslessen, maar vanwege scheuren in het ijs konden mensen de baan in de middag niet betreden. Vanochtend werd groen licht gegeven en betraden kinderen tot groot genoegen het ijs.

OUDE KETTING

In navolging van Liempde zou ook Boxtel zijn eigen schaatsbaan krijgen. Zaterdag werd daarvoor bij De Oude Ketting een waterbak gebouwd. Maar die lekte en dat euvel kon, ondanks aangebrachte dijkjes van zand, niet worden verholpen. Bovendien was de temperatuur overdag te hoog, zo liet horecaondernemer Riekske van Dinther dinsdag weten. Een alternatief was het Boxtelse natuurijs. Zo waren er enkele schaatsters die gisteren een ijzig rondje op een van de vennen op landgoed Venrode maakten.

FOTO BOVEN: Volop schaatspret, vanochtend in Liempde. Op D'n Tip ligt sinds afgelopen weekend een ijsbaan. (Foto: Gerard Schalkx).