Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MIX VAN JONG EN OUD ZORGT VOOR MEER DAN VIJFTIG IDEEËN

Succesvol 'brainstormrondje Liempde'

In tien afleveringen in deze krant is vorig jaar een beeld geschetst hoe de detailhandel van Liempde ervoor staat. In tegenstelling tot veel dorpen is het winkelaanbod al twintig jaar onveranderd, is de klantenkring trouw en is er een goede boterham te verdienen. Dat heeft er met name mee te maken dat klanten en winkeliers informeel en vriendelijk met elkaar omgaan en dat de winkels ook een ontmoetingsplek vormen voor de inwoners om informatie uit te wisselen. De conclusie van de reeks was dan ook dat de detailhandel er momenteel sterk voorstaat.

UITDAGINGEN

Uit de analyse bleek wel dat er voor de toekomst een aantal uitdagingen op de rol staat. De belangrijke groep consumenten tussen de 25 en 45 jaar neemt in de komende jaren af als er niets gebeurt. Veel winkeliers zijn boven de vijftig en zoeken naar bedrijfsopvolging. Dat is nu lastig. Gecombineerd met een slecht of niet-bestaand imago van een dorp als Liempde bij potentiële toekomstige ondernemers zijn er voor de toekomst wel uitdagingen. Daarom nam stichting Brabants Centrum het initiatief om samen met de Ondernemersvereniging Liempde (OVL), de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en het Dorpsberaad een brainstorm te organiseren. ,,Het is goed om juist nu het nog goed gaat actie te ondernemen en op een creatieve wijze naar de toekomst te kijken", zegt directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum.
In vier groepen werd dan ook fanatiek gebrainstormd. De groepen zaten in aparte ruimtes, maar soms moesten deuren gesloten worden omdat het gespreksvolume omhoog ging. Naarmate de avond vorder-


Boeremèrt roept hulp in van
ondernemers

Onder de titel 'Petje af voor de Boeremèrt' zijn de organisatoren van het jaarlijkse evenement een sponsorcampagne gestart. Afgelopen week ontvingen ondernemers een persoonlijk geadresseerde brief van het bestuur en comité waarin de plannen voor het Liempdse publieksevenement op Tweede Paasdag uiteen worden gezet.

Dankzij nieuwe, deels ludieke activiteiten wordt het publiek ook meengenomen naar andere, aansprekende periodes uit de laatste eeuw. Dat gaat niet zonder extra (start-)kosten, en daarom heeft de organisatie besloten voor een keer met de pet rond te gaan. Ondernemers die besluiten voor honderd euro een Petje Af-sponsor te worden, kunnen enkele zakelijke voordelen tegemoet zien, belooft de organisatie van de Boeremèrt.

Momenteel legt het bestuur en het comité met vrijwilligers de laatste hand aan het voorbereiden van nostalgische, vermakelijke en interessante 'mèrtonderdelen'. In deze krant is daar binnenkort meer over te lezen. Ondernemers kunnen voor meer informatie een e-mail sturen naar sponsoringboeremert@gmail.com.

de gooiden ook de studenten de schroom van zich af en gaven een inkijk in hun gedachten. Docent Roelant Schoots van de Rooie Pannen noemde het heel bijzonder. ,,Ik hoor nu allerlei zaken van studenten die op school niet loskomen als ik zes personen bij elkaar zet."

Meer dan vijftig nieuwe ideeën vlogen over de tafels. Van crowdfunding tot een pick-up point en een leerprogramma op scholen over detailhandel in de dorpen. De totale oogst die dinsdagavond in D'n Liempdsen Herd werd verzameld, wordt uitgewerkt en teruggekoppeld. Daarna kijken de betrokken organisaties samen hoe ze verder aan de slag kunnen.

FOTO BOVEN: In verschillende groepen werd dinsdagavond in Liempde gesproken over de toekomst van de detailhandel. (Foto: Albert Stolwijk).


Speuren naar sporen

Jeugd-Natuurgroep-Gestel heeft zaterdag 3 maart haar maandelijkse wandeling voor kinderen en hun ouders. Tijdens de speurtocht komen kinderen onder meer te weten welk dier zijn eigen paadjes maakt in het bos. De tocht start om 14.00 uur bij het gebouw van Brabants Landschap, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Deelname is gratis.