Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CDA-LIJSTTREKKER HÉLÈNE VAN AS:

'Tijd voor 'n frisse wind. Wij kunnen die bieden'

HENK VAN WEERT

Samen met Vera Brouns en Kübra Atalay maakte Hélène van As vier jaar geleden haar debuut in de Boxtelse gemeenteraad namens het CDA. Als volledig vernieuwde fractie was het wel even wennen, erkent de vrouw die voor de tweede keer lijsttrekker is van de christendemocraten. Ze voelt zich inmiddels, net als haar twee collega-raadsleden als een vis in het water op het politieke toneel. ,,Maar het is jammer dat de coalitiepartijen en gedoogpartners geen ruimte laten voor een écht duaal bestel."

,,Zo gauw een van de raadsleden van de vier coalitiepartijen óf de twee gedoogpartners er een andere mening op nahoudt, wordt de vergadering geschorst voor overleg om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen", stelt Van As. Aanvankelijk voelde het als 'niet eerlijk', maar de oppositiepartij leerde er mee omgaan. Maar van dualisme (waarin de gemeenteraad haar eigen verantwoordelijkheid neemt en het college van B. en W. controleert - red.) is geen sprake, benadrukt Van As: ,,Daardoor maken moties en amendementen die wij als oppositie indienen meestal ook geen kans."

Toch heeft Van As geen moment spijt dat haar partij voor de oppositierol heeft gekozen. ,,Ondanks dat we driemaal gevraagd zijn ook als gedoogpartner aan te schuiven. Als oppositiepartij hebben we ons kunnen onderscheiden."

BEETJE KLEINEREND

Als nieuwkomers in de raad werden de drie CDA-vrouwen door overige raadsleden nogal eens 'weggezet' als de 'meisjes die alles nog moesten leren'. ,,We wisten natuurlijk ook nog lang niet hoe het er in de raad allemaal toegaat. Maar dat werd nogal eens kleinerend onderstreept en dat irriteerde me. Inmiddels is dat verleden tijd en worden we wel echt serieus genomen."

Na de verkiezingen op 21 maart hoopt Van As dat haar partij een plekje kan bemachtigen in het college. Raadslid Brouns is kandidaat-wethouder. ,,Het wordt tijd dat wij weer gaan meeregeren. Er moeten écht stappen gezet worden op gebied van bijvoorbeeld de leefbaarheid, woningbouw, verkeersveiligheid en het seniorenbeleid en daar hebben we genoeg concrete ideeën over. We hebben ze overzichtelijk benoemd in ons verkiezingsprogramma."

Van As illustreert haar woorden aan de hand van het onderwerp leefbaarheid en kiest er daarom voor om bij een parkeermeter op de Markt te worden gefotografeerd. ,,Weg met betaald parkeren en overal blauwe zones. Als je wilt dat mensen naar het centrum komen, moet je jezelf als gemeente gastvrij opstellen en dat betekent in onze ogen dat die parkeermeters ongewenst zijn."

Maar het CDA heeft meer op haar verlanglijstje, vertelt de lijsttrekker. ,,Subsidies moeten eerlijker verdeeld worden en van zo'n besluit om een stadskunstenaar aan te stellen, word ik helemaal hyper. Geef het geld dat daarvoor wordt uitgetrokken maar aan de cultuurmakers die Boxtel rijk is. Die weten elkaar echt wel te vinden. En de rol van cultuurverbinder die zo'n stadskunstenaar moet zijn? Dat is toch de taak van de wethouder!"

De voortrekkersrol die Boxtel nastreeft op het gebied van duurzaamheid is mooi. ,,Maar wat het CDA betreft hoeven we daarbij niet voorop te lopen. Als gemeente moeten we geen 'bedrijfje spelen' met de aanleg van een biomasssaplein of een GreenTech Park", aldus Van As. ,,Het zijn allemaal plannen van een duurzaamheidsmanager die twee jaar lang voor maar liefst twee ton op de loonlijst stond. Kies voor bewézen duurzaamheid en besteed geld aan bijvoorbeeld zonnepanelen voor inwoners in plaats van het te verkwisten."

Op het gebied van woningbouw denkt Van As dat Boxtel voordeel kan hebben aan het feit dat haar partij korte lijntjes heeft met 'Den Haag'. ,,Ik bestrijd dat wij géén lokale partij zouden zijn. Maar het feit dat je provinciaal én landelijk contacten hebt, is prettig. Boxtel kan het in zijn eentje niet redden op het gebied van woningbouw. De huidige wethouder maakt al vier jaar lang plannen, maar praat niet of nauwelijks met instanties in mijn ogen. Dat kom je niet verder, zo blijkt wel uit de ontwikkelingen voor het gebied Hamsestraat/Roderweg in Liempde."

Dat de gemeente Boxtel zich op dit moment alleen richt op hulp aan kwetsbare ouderen, is Van As een doorn in het oog. ,,Andere senioren moeten zelf maar hun broek ophouden, is het devies. Wij zijn het daar niet mee eens. Want we dienen ons te realiseren dat straks meer dan de helft van de Boxtelse bevolking 50-plus is. Dan moet je dus niet alleen maatregelen treffen voor de kwetsbare doelgroep, maar voor iederéén."

DENKEN, DURVEN, DOEN

Met een verjongd campagneteam en ook oude getrouwen die zich weer thuis voelen in de partij, is het CDA klaar voor de verkiezingen. ,,En voor het bestuur", zegt Van As. ,,Het is tijd dat er een frisse wind gaat waaien in het lokale bestuur en het CDA kan die bieden en is daar klaar voor. Onder het motto: denken, durven en doen."

FOTO ONDER: Om een écht gastvrij centrum te creëren moet Boxtel afscheid nemen van parkeermeters. ,,Overal blauwe zones in hartje Boxtel", vindt CDA-lijsttrekker Hélène van As. (Foto: Peter de Koning).


'Boxtel heeft een volledige rondweg echt hard nodig'

In de verkiezingsenquête die stichting Brabants Centrum onder haar ruim tweeduizend leden hield, kreeg het CDA - net als de overige zeven deelnemers aan de verkiezingen - ruimte een eigen vraag te stellen. De christendemocraten kaarten de toenemende drukte op de noord/zuid-as (Bosscheweg-Brederodeweg-Eindhovenseweg) aan. Ze vragen of Boxtel ook een noordelijke ontsluitingsweg naar oprit 25 nodig heeft. Dus naast een nieuwe oostelijke ontsluitingsweg tussen Schijndelsedijk en oprit 26 van de rijksweg A2.

Van de ruim zevenhonderd deelnemers aan de enquête gaven 276 mensen antwoord op de CDA-vraag. Ruim 60 procent vindt de aanleg van een noordelijke ontsluitingsweg een goede zaak. Lijsttrekker Hélène van As is blij met die uitkomst. ,,Ik hoop dat mensen inzien dat een driekwart rondweg in Boxtel niet volstaat om de verkeersproblemen afdoende af te wikkelen en de wijken blijvend met elkaar te verbinden."

Afbeelding