Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HUURDERS VERENIGING HOOGHEEM VIERT ZILVEREN JUBILEUM

'Hoogheem stukje mooier maken'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boogschutter, Steenbok, Tweelingen, Schorpioen, Waterman, Weegschaal en Leeuw. Waar de Hoogheemflats voorheen werden voorheen (en vaak nog) aangeduid met de nummers 1 tot en met 7, kregen ze in 1996 nieuwe namen die verwezen naar tekens uit de dierenriem. In 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste flat in de wijk Oost verrees. De jaren daarna volgden nog zes hoogbouwcomplexen. Brabants Centrum staat uitgebreid stil bij het jubileum met een maandelijkse serie. Vandaag deel 2: een gesprek over Huurders Vereniging Hoogheem, die dit jaar het 25-jarig bestaan viert.

,,Als er iets is gebeurd dat niet in de haak is, hoor je vaak iedereen klagen. Dan moet er een plek zijn waar deze onderwerpen besproken kunnen worden", stelt Carel Verbruggen, die al 47 jaar op Hoogheem woont. Het was voor hem reden om 25 jaar geleden samen met Wilco van Kempen en Ruud van de Langenberg Huurders Vereniging Hoogheem op te richten. Vanwege het aantal bestuursfuncties dat Verbruggen al uitoefende, bleef de Boxtelaar in eerste instantie op de achtergrond. Dat veranderde toen de eerste voorzitter Cor Smits hem na krap negen maanden vroeg zich als bestuurslid bij de vereniging te voegen. ,,In de eerste vergadering vroeg Cor vervolgens of ik zijn voorzittersrol wilde overnemen als hij niet bij een vergadering kon zijn. Tijdens onze tweede bijeenkomst had hij zich afgemeld en nam ik zijn rol tijdelijk over. Die overname werd blijvend", grinnikte Verbruggen. Hij bleef tot 2008 aan als voorzitter.

GEEN PRETVERENIGING

De belangen behartigen van de bewoners op Hoogheem: dat doel is in 25 jaar tijd niet veranderd. De vereniging telt momenteel 250 leden; de helft van het totaalaantal flatbewoners. ,,We hebben regelmatig overleg met woonstichting Sint-Joseph, de gemeente Boxtel én de flatcontactpersonen. We zijn geen pretvereniging, maar staan écht voor de belangen van onze huurders", vertelt Rita van Berkel, sinds 2008 penningmeester van de vereniging. Samen met Leni van den Aker, Jeanne Melis en Cees Hems vormt ze het bestuur. Daarnaast is Van Berkel contactpersoon van Schorpioen, het complex waar ze woont. ,,Die flatcontactpersonen hebben we bij de start van Huurders Vereniging Hoogheem al snel ingevoerd", aldus Verbruggen. ,,Via deze mensen komt informatie snel bij het bestuur uit." Diny van Rixtel is aanspreekpunt van de flat Steenbok, samen met Gerry van Rooij. ,,Mensen komen met vragen en ik verwijs ze vervolgens naar de juiste personen door."

Verbruggen, Van Rixtel en Van Berkel stellen alle drie met veel plezier te wonen op Hoogheem. ,,Ik zeg wel eens tegen anderen: je kunt geen betere woning krijgen", zegt Van Rixtel. ,,De appartementen zijn zo ruim en er op ingericht dat je hier van je oude dag kunt genieten. Ik hoop hier honderd jaar te worden. Verbruggen: ,,Vroeger spraken we al over stapelbungalows. Zo voelt het nog altijd."

BESPREEKBAAR

De invoering van afvalscheiding, de aanleg van een moestuin, de huiskamer in flat 7, cameratoezicht in enkele complexen, de fietstocht die jaarlijks honderd deelnemers trekt: penningmeester Van Berkel stelt dat de Huurders Vereniging Hoogheem veel heeft bereikt. ,,Je kunt niet iedere bewoner opvoeden, maar we hopen vooral dat iedereen hier met liefde en plezier woont. Natuurlijk zijn er zaken die minder goed gaan. Je moet soms een lange adem hebben als bestuurslid", aldus Van Berkel.

Zo noemen zij, Van Rixtel en Verbruggen het jammer dat Hoogheemflats 1 en 2 geen seniorenlabel meer dragen, waardoor meer doelgroepen nu in aanmerking komen voor een appartement. ,,Het Rijk wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Dan moeten er wel geschikte plekken zijn", aldus Verbruggen. ,,We hebben er lang voor gestreden, maar moeten het nu naast ons neerleggen", voegt Van Berkel toe. ,,Daarnaast heeft Hoogheem lang een slechte reputatie gehad. Dat is gelukkig anders geworden, óók door de Huurders Belangen Vereniging. Onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt."

ONTMOETINGSDAGEN

Om nog beter op de hoogte te zijn van wat er leeft, is de Huurders Vereniging Hoogheem vorig jaar gestart met ontmoetingsdagen. ,,In iedere flat staan we enkele uren bij de ingang om van inwoners te horen wat er leeft en om een vinger aan de pols te houden. Iedereen mag zeggen wat hij wil. Flat 6 en 7 zijn binnenkort aan de beurt, dan zijn alle complexen aan bod gekomen. Alle opmerkingen worden gebundeld", legt Van Berkel uit. ,,Mensen komen met name met klachten. Zo wordt er veel gesproken over de galerijen. De bovenste verdiepingen hebben geen overkapping, dat blijft een heet hangijzer. En in de meeste flats blijft in de galerijen een laagje water staan als het geregend heeft. Dit wordt spekglad en is dus levensgevaarlijk, met name voor oudere bewoners. Dit jaar gaan we aan de slag om tot een oplossing te komen. Ook wordt er hard gewerkt om Hoogheem en de omgeving een stukje mooier te maken. Meer vrolijkheid rond de flats, bijvoorbeeld door groen en bloemen: dat is ons doel", aldus Van Berkel.

VLAGGETJESLIJN

Woonstichting Sint-Joseph organiseert in samenwerking met bewoners van Hoogheem een feest in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 augustus. ,,We zijn druk doende met de organisatie", aldus Van Berkel, ook lid van de feestcommissie. ,,Natuurlijk ga ik niet alles verklappen, maar een spectaculaire activiteit komt er áltijd." Daarnaast is het plan opgevat om alle verdiepingen van alle flats te voorzien van een vlaggetjeslijn. Van Berkel: ,,Ik heb uitgerekend dat we daar 6,5 kilometer touw en 14.000 vlaggetjes voor nodig hebben. Er wordt momenteel al hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen."

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Carel Verbruggen, Rita van Berkel en Diny van Rixtel, in gesprek over Huurders Vereniging Hoogheem. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding