Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

REACTIES RESPONDENTEN OP BC-ENQUÊTE ZIJN EENDUIDIG

Boxtel is mooi, maar het kan beter

RENS VAN DEN ELSEN

Rust, centrale ligging, mooie natuur, voldoende voorzieningen en de saamhorigheid. Dat vinden leden van stichting Brabants Centrum aantrekkelijk in hun woonomgeving. Daar staat tegenover dat de leegstand en rommeligheid van het centrum en de gevaarlijke verkeerssituaties voor met name fietsers een doorn in het oog zijn. Kortom: Boxtel is een mooie gemeente, maar het kan beter, blijkt uit de onlangs gehouden enquête onder de leden van stichting Brabants Centrum.

Vorige week publiceerde deze krant al enkele bevindingen uit de vragenlijst. Dit artikel gaat dieper in op wat de ondervraagde leden (on)aantrekkelijk vinden aan hun gemeente. Daarnaast is de geënquêteerden gevraagd wat er volgens hen wel en niet tot tevredenheid is bereikt door de politiek in de afgelopen vier jaar.

Bijna een kwart van de respondenten (23,3 procent) is blij met de centrale ligging van hun gemeente. Veel ondervraagden geven aan het fijn te vinden dat zij snel in 's-Hertogenbosch, Eindhoven of Tilburg kunnen zijn. Ondanks dat Boxtel aan de snelweg ligt en een drukke spoorverbinding heeft, is een gedeelde mening dat het in de gemeente goed en rustig wonen is. ,,Ondanks alle drukte blijft Boxtel toch het dorpse karakter houden", aldus enkele leden. Ook de verbinding met natuurgebied Kampina en de aanwezigheid van de Dommel die dwars door Boxtel stroomt kan op veel bijval rekenen. Leden uit Liempde en Lennisheuvel prijzen vooral de saamhorigheid van de inwoners. Gemoedelijkheid en het ons-kent-onsgevoel worden door hen vaak genoemd.

AANTREKKELIJK

Als het aankomt op de minst aantrekkelijke punten liggen de ondervraagden meer op één lijn. Het aanzicht van de gemeente (31,7 procent) en infrastructuur (30,8 procent) steken met kop en schouders boven de andere thema's uit. Bij laatstgenoemde gaat het natuurlijk over de dubbele spoorwegovergang en de te realiseren fietstunnel op die plek. Maar ook het ontbreken van goede fietspaden en het onderhoud van wegen staat bij de leden hoog op de agenda.

Wat betreft het aanzicht van de gemeente gaat het vooral over de leegstand in het centrum en de diverse winkelcentra. Daarnaast ergeren mensen zich ook aan slecht onderhouden groenperken en hondenpoep op de stoep. Op de derde plek staat woningbouw, maar dat volgt met 6,2 procent op ruime afstand van de eerste twee thema's.

GEEN IDEE

Ook op de enquêtevragen wat de politiek wel en niet tot tevredenheid heeft bereikt in de afgelopen periode zijn er flinke verschillen te zien. Opvallend is dat bijna 30 procent van de ruim 350 respondenten aangeeft geen idee te hebben wat de politiek tot tevredenheid heeft bereikt. Een veel genoteerde opmerking is dat men 'niks kan verzinnen'.

Desalniettemin kwamen ook veel leden aanzetten met projecten die in hun ogen wel goed zijn aangepakt. Hoewel er rondom het parkeerbeleid en de invoering van de blauwe zones veel te doen is geweest het afgelopen jaar, wordt dit punt uiteindelijk toch als positief ervaren. Ook zijn veel mensen blij dat de Markt eindelijk op de schop gaat.

Er is onder de leden van de stichting meer duidelijkheid in wat er niet goed is gedaan de afgelopen vier jaar. Onderhoud aan wegen, oplossingen voor verkeersproblemen en de aanpak van de dubbele overweg, staan samengevat onder het thema infrastructuur met bijna 42 procent ruimschoots bovenaan. Woningbouw en het aanzicht van het centrum volgen op gepaste afstand met respectievelijk 13,6 en 12,7 procent. Het is voor de ondervraagden duidelijk waar het de komende raadsperiode over moet gaan: verkeer.

GOED BEELD

De resultaten uit de enquête geven een beeld van welke onderwerpen op de radar staan bij de leden van stichting Brabants Centrum. Dit is ook terug te voeren op de diverse wijken en kerkdorpen. Zo gaat de redactie deze week dieper in op de wijk Selissenwal en Liempde. In deze twee gebieden valt de krant deze week bij vrijwel alle huishoudens in de brievenbus.

GRAFIEKEN BOVEN: De antwoorden bij de vragen uit de enquête heeft de redactie gecategoriseerd naar diverse thema's zoals infrastructuur, veiligheid, politiek en woningbouw. Het percentage geeft weer hoeveel respondenten een bepaald thema hebben aangehaald in hun antwoorden.