Ook wethouder Peter van de Wiel (links) was aanwezig bij de start van de bouw, aangezien de brug deels in Liempde komt te liggen. Het dorp is de woonplaats van zowel de wethouder als van directeur Inès Plasmans van ProRail (rechts). (Foto: Gerard Schalkx).
Ook wethouder Peter van de Wiel (links) was aanwezig bij de start van de bouw, aangezien de brug deels in Liempde komt te liggen. Het dorp is de woonplaats van zowel de wethouder als van directeur Inès Plasmans van ProRail (rechts). (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

STARTSEIN VOOR AANLEG ECODUCT

'Van Gogh Park komt een stapje dichterbij'

PÅL JANSEN

Treinreizigers kunnen er sinds donderdagmiddag niet meer omheen: op ongeveer het 'drielandenpunt' van gemeenten Boxtel, Best en Oirschot verrijst begin 2019 een enorme natuurbrug over het spoor. ,,Daar moeten nog het nodige kunst- en vliegwerk, maar ook vakmanschap voor geleverd worden", drukte directeur Jan Baan van Brabants Landschap iedereen op het hart.

,,Als natuurgebieden De Scheeken, De Mortelen en Kampina straks met elkaar verbonden zijn, wordt dit echt het kloppend hart van Het Groene Woud. Een bijzondere investering vanuit een gemeenschappelijke visie", aldus provinciebestuurder Johan van den Hout tijdens de onthulling van het imposante bouwbord.

VAN GOGH NATIONAL PARK

Dat de provincie, het Rijk, Brabants Landschap en ProRail een gezamenlijke visie delen, heeft alles te maken met diverse plannen van de overheden en organisaties. Provincie wil het natuurnetwerk van Noord-Brabant uitbreiden, net als Brabants Landschap. De pijlen zijn gericht op een groot Midden-Brabants natuurgebied dat weer een stap dichterbij is, stelde Baan: het Van Gogh Nationaal Park, dat zich uitstrekt van Waalwijk tot aan Nuenen. Noord-Brabant betaalt mee aan de brug via het subsidietraject Landschappen van Allure. Brabants Landschap wordt eigenaar van het ecoduct.

ProRail en het Rijk zijn bovendien bezig met het Meerjaren Programma Ontsnippering Spoor (MJPO). Vanuit deze subsidiepot worden projecten betaald die ervoor zorgen dat dieren veilig het spoor over kunnen. Regiodirecteur Inès Plasmans: ,,Als inwoner van Liempde ben ik verguld met dit project. Groot en klein kunnen straks oversteken. Iedereen denkt natuurlijk aan de edelherten die hier vorig jaar zijn losgelaten. Die hebben straks een groter gebied tot hun beschikking, maar óók de kleine dieren zullen er gebruik van maken!"

Dertien edelherten hebben zich inmiddels definitief gesetteld in De Scheeken, vertelde Baan. ,,Inmiddels zijn er ook vier kalveren geboren. Straks krijgen ze 200 hectare erbij, dan kan de populatie ook groeien." Nu de natuurbrug in aanbouw is, staat een nieuwe uitdaging op de rol, stelde de directeur van Brabants Landschap. ,,We gaan kijken hoe we de Loonse en Drunense Duinen aan dit gebied kunnen toevoegen."