Afbeelding
Foto: Piet van Oers

PORTRETTEN TREKKEN RUIM 100 KIJKERS

Foto-expositie in MuBo overtreft verwachtingen

De belangstelling voor de thans lopende fototentoonstelling met portretten uit de jaren '50 geniet een stijgende belangstelling. Bleef het bezoekersaantal in het openingsweekend van 17 en 18 februari beperkt tot ruim zestig kijkers; afgelopen zaterdag en zondag verdrongen zich 110 nieuwsgierige mensen aan de balie bij Museum Boxtel. ,,Als de opgaande lijn zich doorzet, wordt deze wisselexpositie de drukste in het bestaan van MuBo'', verzekert secretaris Willem van Vossen met een goedkeurende blik op de menigte die zich in het museum heeft verzameld.

Het is zondagmiddag twee uur als de twee organisatoren van de tentoonstelling - Roger van Laere en Piet van Oers - zich melden voor hun spreekuur. Niet zelden worden zij aan hun jas getrokken voor een nadere verklaring over de identiteit van sommige prenten. Bewondering overheerst. De bezoekers steken hun complimenten voor de opzet van de expositie niet onder stoelen of banken. En waarachtig, niet zelden ontdekt iemand zijn of jaar portret in een van de schitterend gevulde lijsten.

Zoals Ad van der Steen uit Boxtel, die de met N.N. aangeduide communiefoto met een glimlach op zijn lippen van de juiste NAW-gegevens kan voorzien. Een andere bezoekster herkent haar oma op een van de geëtaleerde foto's. Maar er zijn ook kijkers in rectificerende zin, die een streep halen door de gesignaleerde gegevens. Gezegd mag en moet dat zondag bij de vrijwilligsters van MuBo een aanzienlijk aantal lijsten aan de balie werd ingeleverd met gegevens over tot nu toe onbekend gebleven personen.

Ook de 96-jarige Tonnie de Koning- van Kerkoerle buigt zich met haar rollator diep over de glazen kasten, op zoek naar haar dochter die in 1958 de eerste communie heeft gedaan. ,,Ik ken genoeg mensen, maar ze zit er niet bij.'' Van teleurstelling is overigens geen sprake, want over de hele linie is het een feest van herkenning.

SPREEKUUR

De expositie in MuBo loopt tot en met 15 april. Het museum is op zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het duo Van Laere/Van Oers houdt nog driemaal spreekuur, te weten op de zaterdagen 10 en 24 maart en op zondag 15 april. De organisatoren zijn ontvankelijk voor achtergrondverhalen over de portrettengalerij.

FOTO BOVEN: Drukte zondagmiddag in Museum Boxtel. Inzetje rechtsboven: Ad van der Steen herkent zijn communiefoto. (Foto's: Piet van Oers).