Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

huizen op Roderweg-Hamsestraat blijft hoofdpijndossier

Hoe komt Liempde aan woningen?

Liempde

PÅL JANSEN

Het vernieuwde centrum, de aanpak van slechte bestrating, D'n Liempdsen Herd, bakhuisjes en waterputten: Liempdenaren weten van aanpakken. Het gros van de Liempdse leden van Brabants Centrum wijzen in de enquête echter op woningbouw als grootste zorgenkindje. Daarom een gesprek met gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant over (vooralsnog) het belangrijkste perceel waar woningen moeten verrijzen: Roderweg-Hamsestraat.

De leden uit Liempde die reageerden op de enquête van Brabants Centrum roemen hun dorp om de sociale cohesie, de groene omgeving en de vele activiteiten die op touw worden gezet. Eén thema staat echter stijf bovenaan op de politieke agenda: voordelige woningen.

Concrete plannen zijn er voor de inbreidingslocaties Kerkheiseweg-Boxtelseweg en de pastorietuin. Daarnaast zijn er in 2015 diverse plekken aangewezen door gemeente Boxtel waar gebouwd kan worden, maar waar zover bekend nog geen concrete plannen voor bestaan.

Zeker is dat de woningen die voor de komende jaren op de rol staan volgens de woonvisie van 236 huizen niet genoeg zijn. De ogen zijn vooral gericht op de tachtig tot honderd woningen die Boxtel in het gebied Roderweg-Hamsestraat wil laten bouwen. In gesprek met de gedeputeerde lijkt hij onwelwillend tegenover dat aantal te staan: ,,In te veel dorpen en plaatsen wordt er gezegd: we zijn klaar met bouwen ín het dorp, dus we gaan verder in het buitengebied."

MEER HUIZEN

De gemeente zou voor het perceel Roderweg-Hamsestraat een aantal bouwtitels over kunnen nemen van de provincie. Die geven recht op een bouwkavel in het buitengebied. In het verleden liet provincie zo'n twee miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen (zoals stallen) saneren. Dat kostte 216 miljoen euro. In 2001 is de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte (ORR) opgericht: door bouwtitels à 125.000 euro per stuk uit te geven, wil de provincie die kosten terugverdienen.

Pas bij aankoop van die bouwtitels, kunnen op het stuk Roderweg-Hamsestraat 'aanzienlijk meer woningen gebouwd worden', zo stelde wethouder Peter van de Wiel eerder in Brabants Centrum. Van Merrienboer: ,,Dat klinkt mij iets te simpel in de oren. Aan bouwtitels zitten ook regels verbonden. Daarmee gaat ook de kwaliteit van groen in een gebied omhoog. Het voorstel dat wij kregen voor Roderweg-Hamsestraat ging uit van zo'n tachtig procent steen en twintig procent groen. Wij streven naar vijftig-vijftig."

In 2013 is afgesproken via een verordening 'integratie stad-platteland' dat bebouwing in het gebied in balans blijft met de natuur. De gedeputeerde verwees de wethouder naar het Groen Ontwikkelfonds, in 2014 opgericht om het Natuurnetwerk Brabant te realiseren. De Groote Waterloop dat langs het Liempdse gebied stroomt, is onderdeel van dat netwerk. ,,We willen als provincie óók de natuur in Noord-Brabant gestalte geven. Zoals het woonplan er nu ligt, raakt dat aan ons natuurnetwerk", zegt de gedeputeerde. ,,Het Groen Ontwikkelfonds kan helpen om rekening te houden met de hoeveelheid groen. Daarna is de gemeente aan zet om met een kwalitatief goed en groen plan te komen."

Over wat dan wél mogelijk is, wilde de gedeputeerde geen uitlatingen doen. Meer nog wees hij op 'transformatie-inbreiding'. ,,Zoals de leegstaande Rabobank die je een woonfunctie kan geven. Dat er veel vraag naar huizen is in Liempde zie ik ook wel. Maar het moet op een verantwoorde manier ingevuld worden. Denk bijvoorbeeld ook aan bouwen in eigen beheer (CPO, particulieren die gezamenlijk een bouwopdracht uitgeven - red.)."

Hoeveel woningen er uiteindelijk komen op het perceel Roderweg-Hamsestraat en of er genoeg voordelige woningen voor starters en senioren bij zitten, is afhankelijk van de hoeveelheid groen die de gemeente Boxtel in een nieuw plan voorlegt aan provincie. Daarover is wethouder Peter van de Wiel momenteel in overleg met ORR en het Groen Ontwikkelfonds. Vanuit de provincie luiden in ieder geval de adagia: 'inbreiden en zelf bouwen'. Wachten de Liempdenaren de besluitvormingen af of zal er vanuit het dorp op wonderbaarlijke wijze een konijn uit de hoge hoed worden getoverd, zoals eerder werd gedaan bij de herinrichting van het centrum, een rolstoelvriendelijk dorp en (recent nog) een schaatsbaan?

FOTO ONDER: 80 tot 100 huizen op Roderweg-Hamsestraat realiseren, blijft onverminderd lastig voor de gemeente. (Foto: Albert Stolwijk).