PLANTMOMENTEN DOOR HET HELE JAAR HEEN

Op terrein Kleine Aarde verrijst een voedselbos

Naast een voedseltuin krijgt voormalig milieueducatieterrein De Kleine Aarde dit jaar ook een voedselbos. Morgen, vrijdag 2 maart, geeft vereniging Kleine Aarde Netwerk (KAN) het officiële startsein voor de aanleg van het bloemen- en plantenrijke perceel.

In juni vorig jaar zorgden de studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw van de opleiding Eco & Wildlife al voor een inrichtingsplan van het voedselbos, een initiatief van KAN. In het ontwerp zijn beduidend meer bomen en struiken opgenomen, laat secretaris Marianne Galema weten. ,,Dit om onder meer voldoende biomassa te krijgen waar de bodem van profiteert. Ook hebben we de kleinere bedden nog niet precies aangegeven, omdat we dit pas willen doen na aanplant van bomen en grotere struiken. Dan is er beter zicht op wat de beste plek is voor kruiden, klimmers en bodembedekkers.

Naast dat vereniging KAN een duurzaam netwerk wil vormen van partijen en personen uit de regio Boxtel, stelt ze zich ten doel om de natuurwaarden, cultuurhistorie en het gedachtegoed van De Kleine Aarde te beschermen en een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit en natuur- en milieueducatie voor jong en oud.

In overeenstemming met 't Collectief, dat invulling geeft aan De Kleine Aarde, 'adopteerde' het KAN een deel van het terrein. Het bos verrijst op de voormalige schapenweide om de natuurwaarde van het gehele terrein te versterken. Dit jaar worden verschillende eetbare bomen, struiken, klimmers, bloemen en kruiden aangeplant. Het bos krijgt ook een educatieve functie. Zo is het de bedoeling dat er basisscholen worden ontvangen en dat er cursussen en workshops rond voeding en natuur worden gegeven.

Vrijdag 2 maart vindt om 14.00 uur de officiële start van het voedselbos plaats, samen met subsidieverstrekkers, sponsors, leden van het KAN en andere genodigden. Ook belangstellende inwoners zijn welkom. Na een uitleg over het ontwerp van het voedselbos zorgen wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel en voorzitter Yvo Kortmann van Nationaal Landschap Het Groene Woud voor de openingshandeling. Dat zou het aanplanten van een walnoot zijn, maar vanwege de voorspelde vorst kan dit hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan.

FASEN

Het voedselbos wordt in verschillende fasen aangelegd, zodat nieuwe plantensoorten zich optimaal kunnen ontwikkelen, aldus het KAN. Mensen die een bijdrage willen leveren aan het terrein, kunnen deelnemen aan de verschillende plantmomenten die voor 2018 op de planning staan. Aanmelden is mogelijk via e-mail: info@kleineaardenetwerk.nl. Mensen krijgen dan bericht over het eerstvolgende plantmoment en andere activiteit van de werkgroep Natuurpark De Kleine Aarde van het KAN. Meer informatie: www.kleineaardenetwerk.nl.


VOORSTELLINGEN OP 9 EN 10 MAART

De Rots biedt onderdak aan
blijspel L'amour bij De Boer

Toneelgroep Van Alles Wat bracht vorig jaar al een toneelvoorstelling op de planken in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Dit jaar voert de Helvoirtse groep een nieuw blijspel op: L'amour bij De Boer. Bezoekers zijn welkom op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart.

Het verhaal draait om Cees de Boer, een vrolijke weduwnaar en tot ergernis van zijn dochter Robin een fervent beller van de '06-stoeipoezenlijn'. Op een avond laat hij zich overhalen door zijn buurvrouw Wilma om zich als vrouw te verkleden en bij haar optreden in te vallen. Dit is het begin van allerlei komische ontwikkelingen en benarde situaties rondom sektes, drugscriminelen en de liefde.

KAARTVERKOOP

De zaal gaat beide avonden om 19.30 uur open, het toneelstuk vangt om 20.00 uur aan. Kaarten kosten 7 euro en zijn aan de entree verkrijgbaar, maar ook in de voorverkoop bij De Rots en via e-mail: info@derotsboxtel.nl of (0411) 67 38 38.


VOLLE TIJBERZAAL GENIET VOLOP

Sfeervolle uitwisseling door Gildenbonds en Phileutonia

In een bomvolle Tijberzaal van het Baanderherencollege was de koninklijke harmonie Phileutonia uit Eindhoven zondagmiddag te gast bij de Gildenbondsharmonie. De gastheren namen afscheid van Harry Vorselen, die met veel enthousiasme het orkest drie maanden dirigeerde in afwachting van het aantreden van de nieuwe dirigent: Txemi Etxebarria leidt donderdag 8 maart zijn eerste repetitie.

Naast een nieuwe dirigent heeft de Gildenbondsharmonie in de persoon van Jan de Koning ook een kersverse voorzitter. Nadat die zich aan het publiek had voorgesteld, vertolkte het orkest met veel flair de driedelige Aladdin-suite van Carl Nielsen. Dansbare maar ook dromerige episodes uit Sprookjes van 1001 Nacht werden karaktervol vertolkt.

Na een gepaste statige uitvoering van de First Suite for Band van Gustav Holst werd met Chanson de Matin van Edward Elgar een rustpuntje ingebouwd waarbij het orkest haar mooie klankcultuur kon laten horen. Dat gold misschien nóg meer voor het tweede deel van de First Suite van Alfred Reed dat breed uitgesponnen en met machtige tuttipassages een prachtig contrast vormde met de speelse andere delen. Het publiek kwam vooral 'los' bij de wervelende Galop waarmee de Gildenbonds haar zeer geslaagde samenwerking met dirigent Vorselen afsloot.

Na de pauze speelde Phileutonia een gevarieerd licht-klassiek programma waarmee oud-Gildenbondsdirigent Arjan Gaasbeek en zijn muzikanten (waaronder voorzitter en oud-Gildenbondslid Clemens Mathijssen) zich voorbereidden op hun Eindhoven Proms op 10 maart aanstaande. Vooral de ouverture Zampa en de swingende Danzon no. 2 werden door het publiek enthousiast ontvangen.

Na afloop werd in de hal van het Baanderherencollege dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onder het genot van een drankje nog even gezellig na te praten.