Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ANJA VAN DEN EINDEN SCHUWT DE MOEILIJKE ANTWOORDEN NIET

'We worden niet wéér gedoogpartner'

PÅL JANSEN

De laatste vier jaar was PvdA/GroenLinks in Boxtel gedoogpartner van de coalitie. Een verkeerde keuze, zo bleek achteraf. ,,Alleen al vanwege de beeldvorming zou ik dat niet meer doen", aldus lijsttrekker Anja van den Einden. De komende raadsperiode echter wil de partij vooral jongeren en jongvolwassenen aan zich binden. Dat vindt Van den Einden belangrijker dan zelf mee regeren in het college van B. en W.

Waarom willen jullie niet terugkeren in een rol als gedoogpartner?
Van den Einden: ,,Naar buiten toe heeft dat absoluut nadelen gehad. De term klonk door in de media alsof wij als makke lammetjes achter de coalitie aan liepen. Terwijl we vanuit die rol best wel onze dingen konden realiseren, ook omdat er naar je geluisterd wordt in de coalitie." De gemeente stopte ten tijden van de bouwcrisis met grond kopen en liet dat beleid naar aanleiding van een motie van PvdA/GroenLinks weer los, benoemt Van den Einden. ,,Maar alleen al vanwege de beeldvorming zou ik geen gedoogpartner willen zijn."

Ten tijde van dit interview was PvdA/GroenLinks bezig met het indienen van een motie omtrent gasloze woningen. Wat staat voor jullie na de verkiezingen op de agenda?
,,Woningen moeten meteen van het gasnet af. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) gaf aan dat ze landelijk de wetgeving willen vervroegen (nieuwbouwwoningen hoeven daardoor niet meer verplicht op het gasnet aangesloten – red.). De nieuwe woningen die op het terrein van Lindenlust aan de Bosscheweg moeten komen bijvoorbeeld, worden niet gasloos."

Duurzame maatregelen voor nieuwbouwwoningen kosten echter geld. Jonge en kleine huishoudens kunnen nu al moeilijk aan een woning komen.
,,Dan moet er subsidie bij, zodanig dat de prijs omlaag gaat voor de koper."

Maar dat kost een enorme som geld. Hoe wil je dat gaan bekostigen?
,,Ik weet dat dit niet populair is om te zeggen, maar door met een goed geweten de onroerend-zaakbelasting (ozb) te verhogen. Je weet waar dat vooral voelbaar wordt, toch?

Daar zullen ze in Liempde (de gemiddelde huiswaarde is daar 319.000 euro) niet blij mee zijn. Maar dat een huis veel waard is, betekent toch niet dat mensen veel inkomen hebben?
,,Je kunt daar ook een verdelingsmechanisme in maken."

En waar gaat jouw partij, vanuit oppositie of coalitie, zich nog meer op focussen de komende vier jaar?
,,Sociaal domein, jeugdzorg, maar met name het verlies van democratische invloed. Meewerkend Boxtel; de intenties zijn goed, het gebeurt hartstochtelijk. Maar zo'n aanpak realiseren in het hart van de organisatie, daar valt nog een harde noot te kraken."

Hoe moet Meewerkend Boxtel beter werken?
,,Dat zou ik niet weten. Maar wat ik wel geleerd heb: als je met stuurgroepen, klankbordgroepen en dergelijke gaat werken aan grote projecten… daar zit veel geld in met grote partners, zoals het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Wat heeft Boxtel daar nu nog op in te brengen? Toentertijd had de spoortunnel in Best doorgetrokken moeten worden naar Boxtel."

Een krachtig bestuur op dat soort momenten dus. Waar jij onderdeel van uitmaakt?
,,In het college? Dat zou ik van ver moeten halen. Vier jaar geleden was ik klaar voor het wethouderschap, maar als ik diep in mijn hart kijk, zie ik me dat nu niet doen. Ik heb ook nog mijn reguliere werk waar ik een verschil kan maken."

Waarmee wil je met PvdA/GroenLinks een verschil maken?
,,Mijn verantwoording voor de komende vier jaar is dat ons gedachtegoed weer breder geworteld raakt bij mensen die de groene eerlijke verdeling een warm hart toe dragen. We hebben jonge mensen erbij, met Jet Winkler bijvoorbeeld."

Zijn jongeren nog warm te krijgen voor lokale politiek?
,,Nou, misschien is er nu een keerpunt. Tijdens het campagnevoeren kom ik genoeg jongeren tegen die iets hebben van: nondeju, als we nu niets doen, zijn we straks de sjaak. De tijd van politieke partijen is nog zeker niet voorbij, maar het is wel goed om jezelf steeds die legitimiteitsvraag stellen."


En, wat is jouw antwoord daarop?

,,Bij lokale partijen zie je vaak dat deze ontstaan vanuit een bepaald belang. Balans bijvoorbeeld, dat ontstond gewoon vanuit de onvrede die op Ladonk heerste. Combinatie95 werd opgericht toen Liempde bij Boxtel kwam. Maar je moet over álles iets kunnen zeggen. En dan kom je vanzelf op een kleur uit. Als ik de vraag krijg: wat doen jullie voor Liempde? Dan zeg ik: niets per se voor Liempde. Maar als er een biomassaplein komt en dat staat in de weg, dan ben ik er."

Maar dat kan wel op Vorst B?

,,Absoluut. Daar was ik ook fel in tijdens het debat over het initiatiefvoorstel van Balans (die wilde recent dat de gemeenteraad nog een beslissing zou nemen over een omgevingsvergunning - red.). Een 'farce' noemde ik dat geloof ik. Het gaat daar gewoon om een paar ondernemers die de grond niet voor een prikkie kunnen kopen als er een biomassaplein komt. Maar dit is ook wel het makke van het college. Dat maakte het niet concreet. Daar zitten partners bij als Brabants Landschap en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel. Er is geen enkele sprake van mest."

Waar was het college nog meer niet 'concreet genoeg' in?

,,Uitvoeringsagenda's. Daar hameren we ook erg op. In de economische agenda staat juist heel goed beschreven wat wanneer moet gebeuren, in tijd en geld. Bij de duurzaamheidsagenda is dat nog lang niet concreet genoeg."

Waarom hebben jullie daar dan niet meer druk op gezet?

,,Daar zijn we wellicht wat minder scherp op geweest. Of we dat de komende vier jaar gaan doen? Ja, natuurlijk!", aldus Van den Einden lachend.

FOTO LINKSONDER: Anja van den Einden tijdens haar campagne op de weekmarkt in Boxtel. De komende vier jaar wil zij vooral een nieuwe generatie aanspreken op haar groene sociale hart. (Foto: Peter de Koning).


'Liever afrit dan een nieuwe weg'

Bij viaduct Peters Hoek moet een op- en afrit van rijksweg A2 komen. Dat is een van de onderdelen van het wensenlijstje dat de PvdA/GroenLinks voor de komende vier jaar heeft opgesteld. De leden van Brabants Centrum die reageerden, zijn in dubio: 55,7 procent is voor, 45,3 procent tegen.

Een parallelweg richting oprit 25 (Liempdse Barrière) of de andere kant op naar oprit 25 (Sint-Charles) zouden nog alternatieven kunnen zijn. Echter, zo snel mogelijk onderhandelen met rijksoverheid om een derde Boxtelse op- en afrit voor de A2 heeft de voorkeur voor PvdA/GroenLinks. Dat bijna de helft van de geënquêteerde leden het oneens is met de stelling, laat Van den Einden niet achter in twijfel: ,,Ik zie liever een afrit dan een hele nieuwe weg."


Afbeelding