Puck Moonen en Bjorn van de Langenberg.
Puck Moonen en Bjorn van de Langenberg. Foto:

Fractievoorzitter Balans figureert in serie over politiek

Op NPO2 is vanaf vanavond, donderdag 1 maart een driedelige documentaire van AvroTros te zien over de gemeenteraadsverkiezingen: OnsBelang. Hierin worden politici van vijf lokale partijen uit heel Nederland gevolgd. Boxtelaar Wim van der Zanden van Balans is een van de zes hoofdpersonen.

Thema's als armoede, veiligheid, zorg, vertrouwen in de politiek en integratie staan centraal. ,,Wij zoomen in op lokale partijen omdat die onder de kiezers steeds populairder worden. Naar eigen zeggen omdat ze dichter bij de mensen staan en niet afhankelijk zijn van politiek Den Haag", stelt programmamaker Simone Timmer. Haar collega Sander 't Sas: ,,De kandidaten volgen we tijdens hun politieke werk, maar ook daarbuiten. Dat levert heel persoonlijke portretten op." Zo wordt bij gemeenteraadslid Van der Zanden ook stilgestaan bij zijn werk als veehouder en het feit dat hij mantelzorger is voor zijn ouders.

Naast Van der Zanden figureren ook Martin Stoelinga en Jolanda van Gaal (Onafhankelijk Delft), Dave van der Meer (LPF Westland), Dré Peters (LVR Roermond) en Kees Dijkstra (LEF! Emmen) in het programma.

De eerste deel aflevering wordt vanavond, donderdag 1 maart, om 20.25 uur uitgezonden. Deel 2 en 3 zijn te zien op respectievelijk 8 en 15 maart.


Gestel lanceert
kieskompas
voor inwoners

Voor het eerst kunnen inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel gebruikmaken van een online Kieskompas. De elektronische stemhulp ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is sinds vorige week beschikbaar.

Kieskompas laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. De organisatie achter Kieskompas heeft de inbreng van alle politieke partijen uitgebreid getoetst. Zo was een eis dat alle informatie te herleiden moest zijn tot openbaar te raadplegen bronnen.

POLITIEKE PARTIJEN

De politieke partijen hebben de inhoud van het Kieskompas bepaald. Dat bestaat uit dertig stellingen over lokale onderwerpen, waarop geantwoord kan worden op een schaal van 'helemaal mee eens' tot 'helemaal niet mee eens'. Alle partijen hebben op deze stellingen ook zelf antwoord gegeven. Zo ontstaat er een beeld van de meningen van de diverse partijen.