Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PETER VAN DE WIEL, COMBINATIE95

'Boxtel mooi houden voor volgende generaties'

RENS VAN DEN ELSEN

Hij is, naar eigen zeggen, 'superenthousiast' om een volgende termijn als wethouder in te gaan. Want de afgelopen vier jaar is er volgens Peter van de Wiel, lijsttrekker van Combinatie95, veel gerealiseerd in Boxtel. Een lijn die hij graag wil doorzetten, mits de kiezers het daar mee eens zijn. Duurzaamheid staat bij de partij ook dit keer hoog op de agenda. ,,We vinden het belangrijk dat we het nu goed hebben, maar dat moet niet ten koste gaan van volgende generaties. Daarom heet ons verkiezingsprogramma ook 'Samen zorgen voor nu en morgen'."

Van de Wiel: ,,Qua duurzaamheid hebben we de afgelopen vier jaar veel bereikt. Een goed voorbeeld is het provinciale project Landschappen van Allure, waarbij we dertig miljoen euro binnen hebben gehaald voor landschap, economie en leefbaarheid. We hebben op deze manier veel projecten samengebracht." Ook voor de komende vier jaar heeft Combinatie95 genoeg op de duurzame planning staan. ,,Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we op dat gebied echt een verschil maken. Het is niet voor niks dat andere landen zoveel interesse tonen en bij ons ideeën op komen doen."

Een ander speerpunt in het partijprogramma is woningbouw. ,,Belangrijk is dat we blijven bouwen in Boxtel op een duurzame manier. Als het aan ons ligt sowieso gasloos." De lijst met te bebouwen locaties is groot en daar schermt Van de Wiel graag mee. ,,Zonnegolven II, Sparrenlaene en Joice zijn opgeleverd en nu is het zaak stappen te zetten in Lennisheuvel bij 'Achter Den Eijngel' en in Boxtel bij Selissen/Lindenlust. Maar we blijven bijvoorbeeld ook trekken aan het plan Hamsestraat/Roderweg in Liempde. Daarnaast hebben we nog veel locaties in de kernen zelf waar we aan de slag kunnen."

VERKEER

De Boxtelse infrastructuur is een onderwerp dat op vrijwel alle partijprogramma's prominent wordt gebracht. Het is ook een heet hangijzer in de gemeente met omvangrijke dossiers als het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de fietsveiligheid. Voor Combinatie95 staan de al genomen verkeersbesluiten nu vast. Van de Wiel: ,,Als we daar weer aan gaan tornen worden we twintig jaar terug in de tijd geworpen. Dat moeten we niet willen. Waar we de komende jaren naar moeten kijken is hoe we doorgaand verkeer uit de

wijken halen en welke knelpunten voor fietsers we gaan oplossen. Denk daarbij aan de rotonde Boseind en de Keulsebaan. De noodzaak hiervoor wordt steeds duidelijker. Dat merk je ook aan de manier waarop de burger zich met dergelijke dossiers bezig houdt."

Van de Wiel krijgt als lijsttrekker van Combinatie95 sowieso veel energie van alle ideeën die door burgers ingediend worden. ,,Luisteren naar de kiezer zou de maatstaf moeten zijn. Niet het bestuur bepaalt, maar de burger." Als voorbeelden noemt hij de projecten Tiny Houses en Rolstoelvriendelijk Liempde. De lijsttrekker ziet dat ook graag terugkomen in de wijken. ,,Koester daar de eigenheid en identiteit. Geef bewoners de verantwoordelijkheid en de middelen om projecten op te pakken. Dat komt de saamhorigheid zeker ten goede. We gaan de komende vier jaar daarom actief de wijken in en het gesprek aan met de inwoners."

TROTS

Het doet de lijsttrekker goed dat hij op straat veel waardering krijgt voor wat de coalitie in de afgelopen periode voor elkaar heeft gekregen. Van de Wiel is dan ook trots op zijn partij. ,,Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van Combinatie95. Het is een ervaren club mensen met oog voor wat er leeft in de kernen. Daarbij mogen we ons gelukkig prijzen met een grote en actieve jongerenafdeling. Die pakt zaken op als social media en weet de jeugd aan ons te binden met interessante bijeenkomsten." Om kandidaten zaten ze bij de partij niet verlegen. ,,We hadden onze verkiezingslijst tot wel honderd personen kunnen uitbreiden. Het geeft aan hoeveel draagvlak er voor de partij is. We hebben nu een mooie afspiegeling van de gemeente met mensen uit iedere kern en wijk." Nu nog afwachten of zich dat ook uit in stemmen. Voor Van de Wiel is de ambitie duidelijk: weer minimaal vijf zetels. ,,Maar we gaan natuurlijk voor zes!"

FOTO BOVEN: Peter van de Wiel bij de toegang tot natuurgebied de Dommelbimd. Hij vindt dit een goed voorbeeld van een burgerinitiatief. (Foto: Peter de Koning).


'College moet bij fusie niet gaan tegenwerken'

In de enquête die stichting Brabants Centrum onlangs naar haar leden stuurde, konden alle politieke partijen een vraag of stelling insturen. Combinatie95 stelde een eventuele bestuurlijke fusie met Sint-Michielsgestel aan de kaak. Opvallend is dat ruim 66 procent van de respondenten hier positief tegenover staat (zie grafiek links).

Ongeveer de helft van dat percentage gaf aan een fusie wel te zien zitten mits alle wijken en kernen genoeg eigen zeggenschap en budget blijven behouden. Van de Wiel vindt de uitslag verrassend. ,,Ik had verwacht dat mensen voor de optie 'Ja, mits…' of voor 'nee' zouden kiezen. Het geeft wel aan hoe men de gemeente georganiseerd ziet. Ook al is een fusie nu niet aan de orde, het is wel goed om te kijken hoe de burger daar over denkt." Zelf zou Van de Wiel graag meewerken als het ooit echt zover komt. ,,Als de kiezer het wil moeten we daar als college zeker niet tegenin gaan."

Afbeelding