Intocht van de avondwandelvierdaagse in 1983. (Archieffoto Brabants Centrum).
Intocht van de avondwandelvierdaagse in 1983. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Archief Brabants Centrum

WSV DE KEISTAMPERS VIERT ROBIJNEN JUBILEUM

Veertig jaar wandelplezier in Boxtel

Frans van Gulik (77) en Jan Spijkers (76) vieren zaterdag 3 maart feest. Samen met de negentig andere leden en vele vrijwilligers proosten zij op het robijnen bestaan van wandelsportvereniging De Keistampers. Naast dit jubileum viert het tweetal als medeoprichters van de actieve wandelclub hun eveneens veertigjarig lidmaatschap. De goedlachse vrienden blikken samen met Willemien van Gulik - de vrouw van Frans - en vriendin Marietje van de Langenberg terug op veertig mooie jaren.

Jan en Frans hebben ruim dertig jaar een functie binnen het bestuur van de wandelvereniging bekleed. Jan: ,,Ik heb alle functies vervuld, behalve die van secretaris." Frans: ,,Dat klopt, deze taak heb ik jaren op me genomen en die wilde ik niet afgeven. Ik ben eens een periode van vier jaar gestopt en daarna tijdelijk teruggekeerd om de boel weer op de rit te krijgen. Nu ben ik naast erelid ook adviseur van de club." Ook Jan heeft het bestuur tijdelijk opnieuw versterkt. ,,Maar nu is er een nieuwe groep die de leiding neemt en dat is prima", vindt hij.

De twee bestuursleden hebben aan de wieg gestaan van De Keistampers. Jan: ,,Veel Boxtelse kinderen liepen mee met de wandelingen van WSV De Zevenmijlsstappers uit Lennisheuvel. Omdat de club geen subsidie voor de Boxtelse deelnemers kreeg, kwam het verzoek een eigen jeugdvereniging op te richten." Aldus geschiedde en de club kreeg de naam WSV De Keistampers. Marietje: ,,Er zaten alleen kinderen bij en in korte tijd groeide de club van ongeveer 35 naar 100 jeugdleden."
Jan vervolgt: ,,We oefenden bijna elke zaterdag bij gemeenschapshuis De Rots. De kinderen keurig in kostuum en in het gareel." Naast het oefenen en de vele wandelingen hielden de kinderen en de vrijwilligers zich bezig met verschillende activiteiten zoals het maken van kerstversiering voor het verpleeghuis en puzzeltochten. ,,En de kampen", lacht Willemien, ,,dat waren ook echte hoogtepunten. We hebben in die periode zo ontzettend veel plezier gehad."

SUCCESNUMMER

Op kamp gaat de wandelclub niet meer, want er zijn nauwelijks nog jeugdleden. Hoewel Jan dit anders ziet: ,,Jeugd is er genoeg, maar we zijn allemaal grijs." Wel worden er veel wandeltochten georganiseerd, in binnen- en buitenland. ,,We hebben een midweekgroep die twee keer per maand op werkdagen een tocht loopt en een weekendgroep, waarvan de deelnemers eens per maand in het weekend een tocht lopen", vertelt Frans. ,,En natuurlijk organiseren we al jaren de Boxtelse avondvierdaagse. Ik kan me de eerste editie nog goed herinneren. Er liepen toen 186 kinderen mee en dat was destijds heel veel." Inmiddels is de jaarlijkse sportieve festiviteit uitgegroeid tot een succesnummer met ongeveer 2.500 deelnemers, onder wie bewoners van Zorggroep Elde.

GEZONDHEID

Bovengenoemde activiteiten maken De Keistampers tot een mooie club. Daarnaast worden drie wandelevenementen georganiseerd: de Midwintertocht in februari, Kampinatocht in mei en de Herfstkleurentocht in oktober. De kracht van de club is dat elk lid zich thuis voelt, zegt Frans. ,,Iedereen wordt geaccepteerd, ook mensen met een beperking zijn welkom. Zo heeft jarenlang een groep cliƫnten van zorgverlener Cello meegedaan met onze wandeltochten. Daarnaast wordt steeds duidelijker hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid."

HERINNERINGEN

De afgelopen veertig jaar hebben mooie herinneringen opgeleverd voor de twee vrienden. Frans: ,,Tijdens de dertigste avondvierdaagse ontving ik een koninklijke onderscheiding. Dat was een absoluut hoogtepunt. Net als de vele weekenden die we in Wittlich doorgebracht hebben. Via de gemeente werden we door een plaatselijke wandelsportvereniging in het Duitse stadje uitgenodigd. Dit beviel zo goed dat we 25 jaar lang jaarlijks een bezoek brachten."
Voor Jan gelden deels dezelfde herinneringen als climax: ,,Ook ik heb een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Verder herinner ik me de eerste avondvierdaagse nog heel goed. We vonden het spannend, hoopten dat alles goed zou gaan en het was een groot succes."

FEEST

Naast de mooie momenten uit het rijke verleden van de club, kijkt het viertal met vertrouwen naar de toekomst. ,,We hebben de veertig jaar gehaald en er is een nieuw bestuur dat het goed doet en mooie dingen kan bereiken", benadrukken de beide medeoprichters.

Maar eerst wordt er gefeest. Dit gebeurt aanstaande zaterdag tijdens een dag vol festiviteiten in gemeenschapshuis De Walnoot.

GROTE FOTO BOVEN: De avondvierdaagse is al veertig jaar het grootste evenement van wandelsportvereniging De Keistampers. Van 186 kinderen in de eerste editie tot de ruim 2.500 deelnemers die nu elk jaar meelopen. (Archieffoto Brabants Centrum).

V.l.n.r.: Marietje van de Langenberg, Jan Spijkers, Willemien en Frans v. Gulik. (Foto: Linda van de Wiel).