CULTUREEL DRIELUIK IN MUBO

Dromen over kleuren, klanken en woorden

Acht verrassende combinaties van proza, muziek en beeldende kunst. Dat wacht het publiek zondag 4 maart tussen 11.15 en 13.00 uur in Museum Boxtel (MuBo). Kleuren, klanken en woorden worden aan elkaar verbonden in het cultureel drieluik 'Dromen' van Marja Reitsma, Bram Noot en Joop de Weger.

Niets is zo persoonlijk als een droom. Wordt niet elke droom slechts door één persoon éénmalig beleefd? Een droom is vluchtig , niet reproduceerbaar en kan niet op YouTube worden gezet. Misschien is het wel daardoor dat schrijvers, beeldende kunstenaars en componisten zich door dromen laten inspireren, stelt het MuBo-bestuur.

Volgens de drie presentatoren van cultureel drieluik Dromen is het verrassend te ervaren hoe werken van kunstenaars van verschillende disciplines uit verschillende landen en tijdsperioden vanuit het thema dromen naadloos op elkaar aansluiten. Aan bod komen onder anderen de schilders Dali, Margritte, Chagall, de dichters Nooteboom, Enquist, Vasalis en de componisten Mahler, Scriabin en Beethoven.

Reitsma, Noot en De Weger delen hun passie graag met anderen. Al vijftien jaar verzorgen zij culturele drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij cursussen en lezingen over kunstbeschouwing in Boxtel en elders. De Weger geeft onder meer lessen waarin deelnemers leren luisteren naar klassieke muziek; dat doet hij voor verschillende volksuniversiteiten en sinds enkele jaren ook in MuBo. Noot is Neerlandicus; naast lezingen over literaire onderwerpen leidt hij een leeskring.

Het cultureel drieluik Dromen in MuBo start zondag 4 maart om 11.15 uur. Het museum aan de Baroniestraat is vanaf een halfuur voor aanvang geopend. De entreeprijs bedraagt vijf euro inclusief programma. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98.


LAATSTE UITVOERINGEN 17 EN 18 MAART

Concertserie Stabat Mater stopt na twintig jaar in Oirschotse kerk

Na twintig jaar komt er een einde aan de jaarlijkse Stabat Mater-concerten in de Oirschotse Sint-Petrusbasiliek. De uitvoering van de Stabat Maters van Rheinberger en MacMillan in het weekeinde van 17 en 18 maart zijn de laatste composities die klinken in de concertserie door uiteenlopende professionele solisten en ensembles. De organiserende stichting heeft onvoldoende financiële en organisatorisch zekerheid om de toekomst te waarborgen, meldt zakelijk leider Marlies Timmermans uit Boxtel.

,,De organisatorische en financiële capaciteit, die ieder jaar nodig is om dit evenement in Oirschot op kwalitatief hoog niveau mogelijk te maken, is aanzienlijk. Voortzetting van de concerten op dit niveau vraagt echter om uitbreiding van het bestand aan sponsors en nieuwe dragers van het gedachtegoed. Dat kan het stichtingsbestuur voor de toekomst onvoldoende borgen. We stoppen op een hoogtepunt, bij het vierde lustrum met een unieke uitvoering", aldus Timmermans.

EEUWENOUDE TEKST

Ruim veertig verschillende composities zijn gebaseerd op dat ene, eeuwenoude gedicht: 'Stabat Mater Dolorosa'. De tekst stamt weliswaar uit het midden van de 13e eeuw, maar ervaring met en beleving van dit gedicht is van alle tijden. De auteur, wiens identiteit niet definitief vaststaat, vond zijn religieuze inspiratie in het leed van Maria die haar enige Zoon aan het kruis genageld ziet.

Die tekst samen met de muzikale uitvoering raakt velen. Ze geeft uitdrukking aan de universele betekenis van het medeleven met de lijdende mens. Juist nu, in deze tijd, en des te meer in de passietijd voor Pasen.

PHILHARMONIE

Kamerkoor Studium Chorale Maastricht en de strijkers van de philharmonie zuidnederland vertolken het Stabat Mater van de wereldvermaarde Schotse componist James MacMillan (1959) onder leiding van de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson. Het werk ging in oktober 2016 in Londen in première.

Voorafgaand klinkt het Stabat van de Liechtensteinse componist Joseph Rheinberger (1839-1901). De werken worden uitgevoerd op zaterdag 17 maart vanaf 17.00 uur en zondag 18 maart vanaf 14.30 uur. De Oirschotse basiliek is beide dagen drie kwartier voor aanvang open. Kaarten kosten 35 euro per persoon en zijn te bestellen via www.stabatmater.nl.