Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JOS HEGEMAN, LIJSTTREKKER VAN D66 BOXTEL

'Boxtel moet ambitieus blijven'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Inwoners mogen best wat trotser op Boxtel zijn, stelt lijsttrekker Jos Hegeman van D66. ,,Veel werkgelegenheid, volop groen, actieve vrijwilligers, alle voorzieningen bij de hand: als je alle ingrediënten bij elkaar optelt, kun je constateren dat we wat vaker onze successen mogen vieren. Boxtel heeft veel kansen gepakt. Maar we moeten wél ambitieus blijven."

Waar D66 in 2010 na één gesprek al klaar was in de coalitieonderhandelingen, was dat vier jaar later wel anders. ,,We behaalden twee zetels, waardoor ik niet het idee had dat we in de coalitie zouden komen", vertelt Hegeman. ,,We hebben vervolgens aangegeven wat wij belangrijk vonden. Toen we het concept-beleidsprogramma zagen, dachten we maar één ding: hier kunnen we geen nee tegen zeggen."

Hegeman is van mening dat de coalitie-


vorming goed heeft uitgepakt de afgelopen vier jaar. ,,Het leek alsof in eerdere coalities men elkaar weinig gunde. Verschillende issues, zoals het centrumplan en de dubbele overweg, kwamen hierdoor niet verder. De sfeer in deze coalitie is goed. Natuurlijk blijft het zoeken naar compromissen, maar dat is in goede harmonie gebeurd." De lijsttrekker noemt het thema kunst en cultuur als voorbeelden. ,,Bezuinigen, dat doet áltijd pijn. Maar bij beide dossiers is dat zonder grote rampen gebeurd. Ik betreurde het faillissement van een instituut als MIK Kunsteducatie, maar zie wel dat er nieuwe initiatieven zijn ontstaan die er anders niet zouden zijn geweest. De vindingrijkheid van de mensen in deze gemeente is groot. Je kunt als overheid wel alles willen organiseren, maar dan sla je dingen plat. Faciliteren: dat is beter. Dat moeten we stimuleren."

WONINGMARKT

Vertrouwen op de eigen kracht van mensen: ook voor de komende jaren staat dat hoog in het vaandel bij D66. ,,Maar er moet wél aandacht zijn voor kwetsbare groepen", aldus Hegeman. ,,Ons verkiezingsprogramma heet niet voor niets 'Boxtel van iedereen'. We denken minder doelgroepgericht, maar richten ons op de kwetsbare mensen. Dat kunnen mensen van alle leeftijden zijn." De bouw van levensloopbestendige en duurzame woningen staat bij de partij hoog op de agenda. ,,Het is ongelooflijk hoe het met de woningmarkt is gegaan. Twee jaar geleden zou de gemeente nog voor gek zijn verklaard als ze nieuwe woonwijken wilde realiseren. En nu is er enorme krapte."

Hetzelfde geldt volgens Hegeman op het gebied van innovatie. ,,Tot voor kort was er amper sprake van economische groei. Dat is nu volledig anders. Je bouwt niet meer voor leegstand." Zijn partij pleit voor de ontwikkeling van de bedrijventerreinen Vorst B en Vorst C. ,,Voor het eerste perceel is al door de provincie besloten wat er moet komen. We hopen op een innovatief centrum op die plek, mét biomassaplein. Je zult nu eenmaal moeten vernieuwen. Daaruit ontstaan weer nieuwe kansen. Wij zien meer in GreenTech dan in nog méér tweedehands autogarages op het bedrijventerrein."

KLAARSTOMEN

Boxtel heeft het voorzieningenniveau goed op orde, aldus Hegeman. ,,Kijk naar het onderwijsaanbod: dat is compleet. Maar nu is het tijd om de kwaliteit van gebouwen onder de loep te nemen." Het thema onderwijs heeft uiteraard een belangrijke plek in het programma van D66. ,,Als kinderen al op jonge leeftijd met moderne vaardigheden, kunst en cultuur in aanraking komen, dan stoom je ze klaar voor de toekomst."

Op het gebied van verkeer zijn er nog volop uitdagingen in Boxtel. ,,Ik ben ervan overtuigd dat nog steeds mensen zich in Boxtel vestigen vanwege de ligging, aan de rijksweg A2 en met een NS-station", zegt Hegeman. ,,Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer heeft gevolgen voor het verkeer in de gemeente. Ik ben blij dat we hebben afgedwongen dat er op de plek van de dubbele overweg een tunnel komt die meerdere dimensies kan krijgen. Mocht achteraf blijken dat een fietstunnel niet goed functioneert, dat kun je wat ons betreft alsnog besluiten dat auto's toch toegestaan zijn." D66 is niet voor de aanleg van een Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en ziet meer heil in een vrachtwagenverbod op de Kapelweg. ,,Het geld voor de VLK-weg, kan dan aan een ander doel besteed worden: een fietsbrug of -tunnel nabij rotonde Boseind."

Hegeman plakt er 'met liefde' nog een raadsperiode aan vast. ,,Als gemeenteraadslid heb je invloed op de realisatie van ambities. Ik kan wel stellen dat de politiek voor mij méér dan een hobby is geworden. Ik heb Boxtel veel beter leren kennen."

FOTO BOVEN: Jos Hegeman, voor het gemeentehuis van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


'Beschermde status
voor historisch
erfgoed in Boxtel'

Een opvallend punt uit het verkiezingsprogramma van D66: de partij wil onderzoeken of kasteel Stapelen en het omliggende park aangekocht kunnen worden door de gemeente. Leden van stichting Brabants Centrum die de politieke enquête invulden, reageerden positief op deze vraag. Driekwart van de respondenten ziet een aankoop wel zitten.

,,Onze angst is dat het kasteel en het park op slot gaan als ze worden aangekocht door een particulier", legt lijsttrekker Jos Hegeman uit. ,,Terwijl iedereen weet wat voor mogelijkheden het terrein biedt. Tijdens de weken dat de spiegeltent er stond, trok het park enorm veel publiek en bij Stapel op Sint was dat niet anders. Wij pleiten voor meerdaagse culturele activiteiten, die hebben we te weinig in Boxtel. Stapelen zou een geweldige plek zijn. Ook de ontwikkeling van het stadslandgoed kan op deze manier doorgaan. Met een eventuele aankoop krijg je de kans dit cultuurhistorische erfgoed te beschermen voor de toekomst. Er is al zoveel verdwenen uit Boxtel. Als we nu niets doen, krijgen we achteraf spijt."

Afbeelding