Afbeelding
Foto: Peter de Koning

140 kaarsjes branden bij hospice Acacia

Vijf jaar geleden werd een nieuwe aanbouw van zorgexpertisehuis Liduina geopend: hospice Acacia. Terminale patiënten die thuis niet langer verpleegd kunnen worden, vinden in een van de drie kamers een huiselijke en warme plek om afscheid te nemen van het leven. En ook voor hun familieleden is er een ontmoetingsruimte. Sinds de opening in 2013 overleden er 140 mensen. Voor elk van hen werd zaterdagmiddag een kaarsje ontstoken door nabestaanden.

Marja Konijn is verpleegkundige en verzorgende van Zorggroep Elde werkzaam in het hospice. Eind vorig jaar stond zij samen met twee mensen van Stichting Nabij, de vrijwilligersorganisatie die bij het hospice is betrokken, in deze krant al stil bij het naderende lustrum.

ONBEVOOROORDEELD

,,Het bijzondere van het hospice is, dat hier naar de mens als geheel gekeken wordt: dus niet alleen op medisch vlak maar ook op spiritueel gebied. We proberen onbevooroordeeld, ongeacht geloof, verleden of afkomst de best passende zorg en persoonlijke aandacht te geven aan onze gasten", aldus Konijn.

Vanuit deze gedachte en met respect voor het feit dat ieder mens uniek is en zijn/haar eigen wensen en voorkeuren heeft, stellen de vrijwilligers alles in het werk om hun gasten tot het allerlaatste moment liefdevol te begeleiden.

Stichting Nabij heeft behoefte aan extra vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.stichtingnabij.org en www.hospiceboxtel.nl.

FOTO BOVEN: In vijf jaar tijd namen 140 mensen afscheid van het leven in hospice Acacia bij verpleeghuis Liduina. Voor ieder van hen werd zaterdag een kaarsje ontstoken. (Foto: Peter de Koning).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Na afloop van de viering is er koffie, thee of limonade in De Opgang. Intenties voor Harrie v.d. Meijden; Bas Schoones; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Overleden. Afgelopen week is afscheid genomen van Cor v.d. Zanden (82), Marietje Dirriwachter-Nieuwsteeg (95) en Wim v.d. Bogaert (72). Mogen zij nu delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

* Stille Omgang. In de nacht van 17 op 18 maart trekt de Stille Omgang door de straten van Amsterdam. Wie daaraan deel wil nemen, kan zich aanmelden bij Koos v.d. Zande, tel. 60 20 09.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus nummer 8 worden gedeponeerd, dus niet meer in de binnenbrievenbus van de pastorie. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Intenties voor Hendrik v. Boxtel; Jan Geerts; Dré v. Nistelrooij (jgt).

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door mw. ds. Corrie Terlouw. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er Kerk op schoot en korte Paks; zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Bespaarmaaltijd. Morgen, vrijdag 2 maart is er van 18.00 tot 20.00 een bespaarmaaltijd, waarbij ook kinderen en jongeren welkom zijn. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd die, na aftrek van de onkosten, bestemd is voor de Voedselbank.

* Klassiek in de kerken. Zaterdag 3 maart treedt ensemble Profondamente op in de kerk. Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 zonder pauze. De toegangsprijs is 15 euro inclusief een drankje na afloop; kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro. Reserveren is aanbevolen via reserveren@klassiekindekerken.nl.

* Gemeenteberaad. Zondag 4 maart is er gemeenteberaad na de kerkdienst. De kerkenraad wil graag met kerkgangers in gesprek over het beleidsplan voor de komende vier jaar.

* Taizé-viering. Vrijdag 16 maart vindt van 19.00 tot 20.00 een oecumenische Taizé-viering plaats.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.

Vastenactie
steunt Mbala
in Zambia (3)

De Werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede van de Heilig Hartparochie heeft dit jaar als vastenactieproject Mbala, een stad in het uiterste noorden van Zambia, vlakbij het Tanganyikameer.

De armoede in de families in de sloppenwijken van Mbala is groot. Veel kinderen krijgen thuis vaak maar één maaltijd per dag, en soms zelfs dat niet. Dan moeten ze bedelen bij de buren. Het betalen van schoolgeld, 15 euro per jaar, is voor veel mensen onmogelijk. Veel kinderen gaan daarom niet of maar een paar jaar naar school.

HEILIGE HARTEN

Het vastenactieproject 2018 wordt uitgevoerd door de Zusters van de Heilige Harten van Maria en Jezus. Zij zijn sinds 1962 in de regio Mbala actief met onderwijs en ziekenzorg. De komende weken is over dit project meer te lezen op deze pagina.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen in Boxtel heeft de volgende activiteiten voor haar leden op het programma staan.

VRIJDAG 2 MAART

13.30 rikken en jokeren in Orion

ZONDAG 4 MAART

10.30 eucharistieviering Sint-Petrusbasiliek met intentie overl. KBO-leden wijk Oost.

12.30 eten in Elisabethsdael; aanmelden vóór 3 maart via tel. 66 25 79.

DINSDAG 6 MAART

13.30 biljarten in De Walnoot

13.30 hobbymiddag Kinderboerderi

14.00 kienen in De Walnoot

WOENSDAG 7 MAART

17.00 eten bij Lotus; aanmelden vóór 4 maart via tel. 67 78 63 of e-mail: sinavanalphen@solcon.nl.

DONDERDAG 8 MAART

13.30 optreden Blaaskapel Brabant in De Walnoot.

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.