Afbeelding
Foto:

JULES VAN DEN LANGENBERG ROERT ZICH:

'Cultuurverbinder uit Boxtel niet de beste keus'

HENK VAN WEERT

Het plan van de gemeente Boxtel om een dorpskunstenaar annex cultuurverbinder te zoeken binnen de eigen gemeenschap, vindt kunstenaar Jules van den Langenberg (foto onder) geen goed idee. Hij solliciteerde vanuit zijn huidige woonplaats Amsterdam ook op de vacature, maar is niet uitgenodigd voor een gesprek. Van den Langenberg denkt dat Boxtel meer gebaat is met een tweejarig programma waarin internationale ontwerpers, kunstenaars en architecten zich vermengen met lokale verenigingen, bedrijven en scholen uit Boxtel.

Een lokaal bekende persoon benoemen tot dorpskunstenaar en cultuurverbinder vindt Van den Langenberg niet de beste keuze die kan worden gemaakt. Hij ziet meer heil in een frisse blik van een zelfstandig creatieveling van buitenaf. ,,Iemand van binnen de gemeenschap zal veel bezig zijn met haar positie en zichzelf bewijzen. De budgetten en energie zou ik willen investeren in een programma van ontmoetingen en nieuw werk met buitenstaanders, en niet in voortdurend relationeel bewijs", schrijft Van den Langenberg is zijn brief aan het gemeentebestuur.

VERLENGSTUK?

Dat de gemeente Boxtel in haar Cultuurnota 2017 en de recente vacature stelt te zoeken naar 'een verbinder met wie zij het goed kan vinden' vindt de kunstenaar alarmerend: ,,De beleidsmakers kaderen culturele figuren in om voorafgaand te voorspellen wat het effect van hun werk gaat zijn. Echter, het hele punt van de kunsten is dat zij onvoorspelbaar zijn. Bovendien is voor een jonge generatie die opgegroeid is met het internet en sociale media de notie van verbinden een vanzelfsprekende eigenschap."

Van den Langenberg vraagt zich dan ook af of er wordt gezocht naar een persoon die als diplomatiek instrument ingezet kan worden. ,,Is de vacante positie een verlengstuk van wat een cultuurwethouder eigenlijk zelf zou moeten bewerkstelligen?" De kunstenaar denkt dat het aanstellen van een verbinder die zich welwillend opstelt en mee buigt met belangen van het gemeentebestuur, organisaties en inwoners van Boxtel niet tot originele resultaten leidt.

Volgens Van den Langenberg werd deze week uit een handvol sollicitanten een viertal inzenders uitgenodigd voor gesprekken met de selectiecommissie. Parallel daaraan loopt nog een inventarisatie van opinies en informatie over culturele activiteiten in Boxtel door een externe onderzoeker; diens bevindingen worden op 13 maart gepresenteerd aan de gemeenteraad. ,,De belangrijke beslissing over de vacante positie nemen op korte termijn, met druk van de aanstaande verkiezingen, zal leiden tot impulsieve keuzes", voorspelt Van den Langenberg.

ZORGVULDIG TRAJECT

Via een woordvoerster laat cultuurwethouder Marusjka Lestrade weten blij te zijn dat een inmiddels gerespecteerd kunstenaar als Jules van den Langenberg zich zo interesseert voor de ontwikkelingen in zijn vroegere woonplaats. Toch is ze niet voornemens om de benoemingsprocedure aan te passen. ,,Het voorbereidend traject is zorgvuldig geweest, vanaf het uittrekken van de budgetten tot en met de benoeming van de selectiecommissie die bestaat uit een team van experts, waaronder bibliotheekdirecteur Nan van Schendel."

In zijn brief oppert Van den Langenberg ook om vrijdag 2 maart om 11.30 uur in de hal van het gemeentehuis een openbare discussie te houden over de toekomstige dorpskunstenaar. Voor zo'n actie dient echter minimaal drie weken vooraf een verzoek te worden richten aan het gemeentebestuur waarna de burgemeester daarover een besluit neemt, zo laat de woordvoerster weten.

Jules van den Langenberg studeerde aan mbo-school SintLucas en de Design Academy. In Boxtel maakte hij onder meer naam als lid van kunstenaarsverenging Kunstlicht99 in (2009-2014) en met projecten als 'Bingo, het medicijn dat plezier heet' (met onder meer Zorggroep Elde) en de tentoonstelling Local Heroes.