Afbeelding
Foto: Piet van Oers

OUD-HOPMAN JAN SPOORENBERG OVERLEDEN

Maatschappelijk verbonden, punctueel en vol begeestering

Hij was geen man van bravoure of andere uitingen van opvallende grootspraak. Integer, bescheiden en kalm van karakter maar met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Voor zijn talloze verdiensten voor de samenleving werd Jan Spoorenberg in 2007 gehonoreerd met de eremedaille verbonden aan het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

In zijn geboortedorp Boxtel is Spoorenberg zondagmiddag 18 februari op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn broze gezondheid achtervolgde hem al een poosje. Talloze dorpsgenoten zullen hem herinneren als de goedlachse en niet van humor verstoken hopman van de verkenners binnen de Sint-Paulustroep. In de jaren vijftig bezorgde hij de opgroeiende padvinders een onbezorgde jeugd, boordevol spannende en spectaculaire momenten.

Tijdens zijn werkzame leven als hoofd van de afdeling Beheer bij waterschap De Dommel vervulde Spoorenberg tal van maatschappelijke functies. Consciƫntieus als hij was, dreef hij op punctuele wijze ruim tien jaar (1971-1982) het secretariaat binnen het kerkbestuur van de Sint-Petrusparochie. Ook het lokale nieuwsblad Brabants Centrum vond hem in 1986 bereid als secretaris zitting te nemen in het stichtingsbestuur. Bijna twee decennia lang diende hij op nauwgezette wijze de personele en zakelijke belangen van deze krant.

HEEMKUNDE EN KBO

Onopvallend was zijn verschijning; des te groter zijn inzet. Dat ervoer ook de plaatselijke Heemkundekring, waarvan Spoorenberg van 1985 tot 1993 als voorzitter de scepter zwaaide. Een uitermate bezield representant op het gebied van toerisme en cultuurhistorie. Anders gezegd in kringen van heemkunde: 'Liefde voor de streek waar men zich thuis voelt'. Typisch voorbeeld van die begeestering waren de kuiertochten door Boxtel die hij met groepen ondernam. Op die manier liet Spoorenberg de deelnemers kennisnemen van historisch belangrijke informatie en leverde hij een gloedvolle bijdrage aan de beeldvorming van de geschiedenis van Boxtel.

Bij de viering in 1991 van het gouden bestaan van de Heemkundekring stelde voorzitter Spoorenberg dat de kring in de voorgaande jaren de gemeenschap tal van diensten bewezen heeft. Als voorbeelden noemde hij het in ere herstellen van oude volksgebruiken zoals de Palmpaasoptocht en de 'moppenmarkt', de bijdrage aan de plaatselijke straatnaamgeving en de inventarisatie van boerderijen en cultuurhistorische objecten. Belangeloos verder was ook zijn langdurige inzet voor de plaatselijke afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen. Als secretaris van het centraal bestuur genoot hij ruim tien jaar veel respect.

Voor zijn brede verdiensten werd Jan Spoorenberg in 2007 tijdens een bijeenkomst in de raadzaal door de toenmalige burgemeester Frank van Beers koninklijk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Maandag 26 februari wordt Jan Spoorenberg de laatste eer bewezen tijdens een plechtige uitvaartdienst om 10.15 uur in de Sint-Petrusbasiliek. Aansluitend vindt om 12.30 uur de crematie plaats in crematorium Maaslanden te Vlijmen.

FOTO ONDER: De deze week overleden Jan Spoorenberg (1931-2018) was actief in meerdere maatschappelijke functies. Hij zette zich onder meer in voor parochie, heemkunde, ouderenbond KBO en Brabants Centrum. (Tekst en foto: Piet van Oers).