Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HIJSKRAAN LEGT OVERSPANNING VAN 18 METER OP ZIJN PLEK

Over stalen voetbrug naar de Kampina

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De eerste wandelaars die vanuit natuurgebied Kampina de oversteek naar het Boxtelse buitengebied wilden maken, stonden vrijdag al te trappelen. De houten brug werd die ochtend vervangen voor een stalen exemplaar met een lengte van 18 meter en een gewicht van 3.500 kilogram. Medewerkers van Sanders Machinebouw uit Liempde klaarden het helse karwei...

,,De nood was hoog", aldus directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders Machinebouw. ,,De oude brug van vijftien jaar oud was echt aan vervanging toe." Hij kreeg driekwart jaar geleden een telefoontje van Natuurmonumenten met de vraag of hij een nieuwe brug wilde vervaardigen. Dat was niet nieuw voor Van den Nieuwenhof; hij is als bestuurslid van wijkorgaan Rond Kerk en Orion verantwoordelijk voor de aanleg van een andere brug achter Lennisheuvel, ook nabij de Kempseweg. ,,Met dat project in het kader van Landschappen van Allure zijn we sinds september 2016 bezig. We wachten nu nog op goedkeuring van het waterschap. Hopelijk komt die snel."

Doordat het ontwerp van deze tweede brug al wel door de welstandscommissie van de gemeente Boxtel was goedgekeurd, kon aan de opdracht van Natuurmonumenten snel worden voldaan. ,,Er is namelijk gekozen voor hetzelfde ontwerp", legt Van den Nieuwenhof uit. In de stalen brug is het logo van Natuurmonumenten verwerkt. ,,Voor de medewerkers van Sanders Machinebouw is de realisatie van zo'n object een standaardklus, maar we vinden het wél leuk om een bijdrage te leveren aan een plek in de buurt. Het bedrijf telt veel plaatselijke medewerkers waarvan een groot deel afgelopen weekend al een kijkje is gaan nemen bij de brug."

De plaatsing ging overigens niet vanzelf, aldus de directeur van Sanders Machinebouw. ,,Om op de plek van bestemming te komen, moesten we met groot materieel over een anderhalve kilometer lang zandpad. Toch lag de brug al snel op zijn plek. De versteviging duurde wat langer. We zijn uiteindelijk een dag aan de slag geweest op die plek", aldus Van den Nieuwenhof.

Naast de tweede brug nabij Lennisheuvel zijn er ook nog plannen voor een derde exemplaar. Die moet een plekje krijgen achter het toekomstige nieuwbouwwijkje dat gepland is achter de monumentale boerderij Den Eijngel in het dorp.

FOTO BOVEN: Met een hijskraan werd de 3.500 kilogram wegende brug van staal vrijdagochtend over de Beerze nabij natuurgebied Kampina gelegd. (Foto: Albert Stolwijk).