Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GROENE HART VAN STEDELIJK BOXTEL?

Munselbewoners geven inkijkje in hun wijk

PÅL JANSEN

De wijk met de Einsteinstraat die van tijd tot tijd verandert in een racebaan. Met De Kleine Aarde en alle plannen die daar gerealiseerd moeten worden. Een buurt waar het prettig wonen is door de groene randen, maar waar de straten rondom het sportpark dikwijls vol staan geparkeerd. Het gaat natuurlijk om de wijk Munsel/In Goede Aarde. Dankzij de reacties van 33 deelnemers aan de enquête 'Stemmen in Boxtel' werd een mooi inzicht in de wijk gegeven, maar ook de knelpunten benoemd.

Überhaupt is de groene ligging van de gemeente Boxtel met onder meer de Kampina iets waar de loftrompet over wordt afgestoken. En dat Munsel/In Goede Aarde een 'groene wijk' is, wordt meer dan eens aangehaald in de enquête. Onder meer vanwege het terrein van De Kleine Aarde.

Tegelijkertijd zorgen de ontwikkelingen op dát terrein voor bezorgde reacties. In januari 2017 tekenden gemeente Boxtel, bouwbedrijf Heijmans, mbo-opleidingen Helicon, Summa College en SintLucas, Maris Projects, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph een overeenkomst. Zij maken gezamenlijk plannen om het gebied nieuw leven in te blazen op de thema's Centrum/Horeca, Onderwijs, Wonen/Energie.

CONCREET

Het probleem met plannen: het is meestal weinig concreet wat daar uit komt. En ze zijn veranderlijk. Buurtbewoner Carolijn Franken reageerde als lid van stichting Brabants Centrum op de enquête. Tevens hoort zij bij de initiatiefgroep 'Buren van De Kleine Aarde': ,,Eerst was het plan dat er op het terrein ook een basisschool voor regulier onderwijs zou komen (De Hobbendonken - red.). Dat zag ik liever. Het is een wijk met negenhonderd huizen, terwijl er geen basisschool is."

Tal van plannen passeerden de afgelopen jaren de revue voor terrein De Kleine Aarde, van glamping (een luxe camping) tot aan ecodorp, een gehucht opgetrokken uit duurzame materialen. Tot onzekerheid van buurtbewoners.

FIELDLABS

't Collectief moet nu 'Onderwijs, Ondernemen en Overheid' samenbrengen op het terrein. De gemeente Boxtel wil dat voor elkaar krijgen via zogeheten 'field en living labs', waarin de deelnemende partijen samen tot oplossingen komen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat is vrij breed: het komt erop neer dat alle partijen die meedoen met elkaar kunnen samenwerken op De Kleine Aarde. Zo ondersteunen studenten van Helicon Opleidingen de Voedseltuin: er werd een plan bedacht voor de inrichting van de tuin en het telen van gewassen.

Inmiddels is een nieuwe samenwerking gestart. Naast de partijen in het collectief, doen er nog twaalf instanties en/of bedrijven meer mee, waaronder de WSD. Daarin werd 900.000 euro geïnvesteerd waarvan Boxtel 300.000 euro bijdroeg vanuit het Legaat van Cooth, bedoeld om de veldschuur en het bezoekerscentrum te verbouwen. Volgens wethouder Marusjka Lestrade om in deze panden zo 'voor een passende leer-werkomgeving' te zorgen. Welke partijen er naast 't Collectief en de WSD in dit samenwerkingsverband nog meer meedoen, is bij de redactie niet bekend.

De schuur wordt in de tweede helft van 2018 verbouwd, aan het centrum wordt een dezer dagen begonnen, stelde een woordvoerder van de gemeente.

PARKEREN

Een deel van de leden die de enquête invulden, haalde ook het parkeren aan in de wijk. Onder meer bij de Huygensstraat, het gedeelte dat nabij het sportpark ligt. Door wethouder Herman van Wanrooij benoemd als 'het smalste stuk van Munsel'. De problematiek is hem bekend. ,,Maar als je alle parkeerplaatsen daar bij elkaar optelt, dan zijn er 98 parkeerplaatsen op 56 woningen. Volgens onze standaard is dat ruim voldoende. Maar 78 van die parkeerplaatsen horen bij woningen die op eigen terrein zijn gerealiseerd. Dan zijn er slechts twintig plekken over voor auto's die naast de openbare weg moeten parkeren", zegt Van Wanrooij. ,,Dus dan gaan mensen half op de stoep staan, terwijl die weg maar vier meter breed is en dan krijg je dat het daar krap wordt voor wegverkeer."

De bewoners kunnen daar echter weinig mee, weet de wethouder. Hem is dan ook gevraagd hoe er wel iets aan gedaan kan worden. ,,Ik zou zeggen: ga eens met een groep bewoners met een budget nul euro de wijk in. Hoe zien zij de oplossing voor zich? Bewoners van de Baroniestraat bijvoorbeeld kwamen zelf naar mij toe met de vraag om of er in hun straat een blauwe zone kan komen", geeft hij aan. ,,Als inwoners zelf komen met een goed plan, dan zeggen we financieel nooit nee. En als er geld bij moet komen, dan vraag ik de raad om er geld bij te leggen."

OVERIGE RESULTATEN

Vele reacties behelzen ook de verkeersafwikkeling. Daarachter schuilt een enorm dossier. Er wordt alleen al over een eventuele afrit bij de Schijndelseweg-A2 ruim twintig jaar bericht in Brabants Centrum.

Ook ontsluitingswegen in brede zin vanuit de wijk werden meerdere malen aangekaart in de reacties op de enquête. Eveneens in relatie tot de nieuwbouwwijk Selissen die ten noorden van Munsel moet verrijzen. En met alle plannen die er zijn of juist nog niet zijn, wordt de woningbouw ook door de leden van Brabants Centrum als een hot item beschouwd. Een van de deelnemers aan de enquête stelde een interessante vraag: 'Welke grote en kleine stukken grond heeft de gemeente op het oog voor woningbouw?'. Een vraag die voor deze publicatie nog te vroeg komt, maar in de toekomst wel het onderzoeken waard is.

FOTO ONDER: Munsel/In Goede Aarde: het duurzame hart van stedelijk Boxtel. Met veel groen en het terrein van De Kleine Aarde met daarop onder meer de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning, juni 2017).