B. EN W. DOET EVALUATIE SCHRIFTELIJK AF

Raad Boxtel debatteert
niet over collegebeleid

HENK VAN WEERT

Er komt geen raadsdebat over het beleid dat de coalitiepartijen Combinatie95, SP, INbox en D66 de afgelopen vier jaren hebben gevoerd in de gemeente Boxtel. Een oproep daartoe van oppositiepartij CDA kreeg dinsdagavond onvoldoende steun. ,,Een plenaire evaluatie is onnodig. Door de jaren heen is daarvoor voldoende ruimte geweest tijdens diverse beschouwingen", reageerde wethouder Peter van de Wiel op de motie.

Het college van B. en W. stuurt de fracties nog voor de laatste raadsvergadering van deze bestuursperiode op 6 maart een brief. Daarin blikt zij terug op hetgeen tot stand is gebracht op basis van het in 2014 gesloten bestuursakkoord met als titel 'Ruimte voor innovatie en vernieuwing'. Maar tot een inhoudelijke bespreking van dat stuk op het politieke toneel zal het niet komen. Met uitzondering van de andere oppositiepartij Balans, kreeg het CDA geen steun voor haar idee om de voltallige gemeenteraad in het openbaar haar zegje te laten doen. De motie werd volgens fractievoorzitter Hélène van As ingegeven vanuit de controlerende taak die de raad heeft.

'GOEDNIEUWSSHOW'

Namens het dagelijks bestuur van de gemeente gaf wethouder Van de Wiel aan het einde van een vier uur durende raadsvergadering aan geen behoefte te hebben aan een debat over de beleidsevaluatie. Dat op diverse momenten de resultaten van het collegeprogramma al voldoende besproken zijn, ging er bij Van As niet in. ,,Daar is steeds gesproken op onderdelen van het beleid, niet over de integrale bestuursperiode." Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans viel haar bij. Naar de inhoud van de evaluatiebrief die het college gaat sturen, kon hij wel raden. ,,Dat wordt weer een goednieuwsshow. Maar B. en W. durft zich niet kwetsbaar op te stellen."

'KIEZER EVALUEERT'

Peter Manniën (Combinatie95) en Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) spraken dat tegen. Volgens hen wordt op 21 maart, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, geëvalueerd. Dymph van de Vries (VVD) proefde uit de woorden van Van As en Van der Zanden dat de gemeenteraad haar taak niet serieus zou nemen en nam daar afstand van. Een openbare evaluatie van de bestuursperiode omschreef de liberaal als een 'verkapt verkiezingsdebat'. ,,Met dat verschil dat u in de raad spreekt namens de kiezer en in een verkiezingsdebat namens uw partij", merkte Van der Zanden fijntjes op.

Naast het afgewezen voorstel van het CDA dienden de diverse fracties liefst zeven moties 'vreemd aan de orde van de dag' in. Het was duidelijk dat ze nog een statement wilden maken in aanloop naar de verkiezingen. Door tijdgebrek werden bijna alle moties doorgeschoven naar de vergadering van 6 maart. Wel kwam nog een SP-motie aan bod, opgesteld naar aanleiding van publicaties vorige week in deze krant. De raad besloot unaniem nieuwe groep BasisOnderwijs Boxtel in Actie te steunen.