Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Eshwar?

Bij Eshwar Reijnaerds (6) staat een enorme beschilderde koelkast in de voortuin. Het gevaarte lijkt op een oude Engelse telefooncel. Wie denkt dat er etenswaren in bewaard worden, heeft het mis. De koelkast doet namelijk dienst als minibibliotheek...

Dat is een coole boekenkast. Hoe kom je daaraan? ,,Het is onze eigen koelkast die een paar weken geleden kapot is gegaan. Op internet zag ik dat iemand in Amerika een minibieb in een beschilderde koelkast had. Ik wilde dat ook. Mijn boeken stonden eerst in een oud konijnenhok, maar ik heb zoveel uit te lenen dat dit hok te klein werd."

Een minibieb, wat is dat? ,,Dat is een plek waar mensen een boek kunnen lenen. Mensen kunnen er altijd een boek uitnemen om te lezen. Soms leggen ze er een ander boek voor in de plaats. Ik heb een gastenboek in de minibieb gelegd. Daarin kunnen mensen schrijven wat ze van de bieb vinden en waar ze vandaan komen. Mensen maken soms rondjes met de fiets langs verschillende minibibliotheken."

Hoe ben je op het idee gekomen om een minibibliotheek te beginnen? ,,Ik was met papa op weg naar zwemles toen ik ergens buiten een kast zag staan waar boeken instonden die mensen konden lenen. Ik vond dat heel leuk en zei tegen papa dat ik ook zo'n boekenkast wilde."

Ik snap je, dat is ook heel gaaf. Hoe kom je aan je boeken? ,,Ik heb er pas een paar van de collega van mama gekregen en soms gaan we naar de kringloopwinkel. En dit weekend vonden we op zolder oude boeken die ik in de minibieb gezet heb."

Wat voor boeken kunnen mensen lenen? ,,Ik heb boeken van Harry Potter, kookboeken, romans, strips, kinderenboeken en boeken over dieren. Mensen kunnen ook cd's lenen."

Eshwar, je zit in groep 3 en kunt dus al lezen. Wat is daar zo leuk aan? ,,De mensen en dieren in boeken maken altijd veel avonturen mee. Dat vind ik spannend."

Wat is jouw lievelingsboek? ,,Ik heb nog geen lievelingsboek, maar ik houd erg van verhalen over dieren."

FOTO RECHTS: Eshwar (rechts) en haar broertje Indyvar voor hun minibibliotheek. (Foto: Peter de Koning).