Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

STARTSEIN VOOR ECODUCT DE MORTELEN

Timing belangrijk voor natuurbrug over spoor

PÅL JANSEN

Het officiële startsein klonk vandaag voor de bouw van natuurbrug De Mortelen. Voorbereidingen daarvoor zijn al even aan de gang. De komende maanden worden de ophogingen gemaakt waarop het uiteindelijke ecoduct komt te rusten. Zaterdag 7 en zondag 8 juli wordt het spoor tussen Boxtel en Best gesloten. Althans: dat is de planning. ,,Dat weekend willen we de oversteek plaatsen, maar het wordt spannend om te halen", aldus projectleider Camiel Meijneken van ProRail.

Weliswaar liep de bouw van het ecoduct over het spoor vertraging op wegens rechtszaken, maar momenteel ligt het realiseren van de natuurbrug op schema, vertelt Meijneken. Dat de deadline van 7 en 8 juli voor spanning zorgt, heeft alles te maken met het plaatsen van de betonnen liggers op de taluds. ,,Je kunt niet zomaar even een weekendje het spoor af sluiten", vertelt de projectleider. Daarvoor moeten aanvragen worden ingediend, planningen gemaakt en al wat dies meer zij. Oftewel: het zou een hap uit het tijdschema van ProRail betekenen.

De voorbije maanden is al een aantal voorbereidingen getroffen. Zo werden in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen diverse poelen gegraven door Brabants Landschap. Het zand dat over is gebleven (circa 30.000 kuub), vormt straks een gedeelte van de grond die gebruikt wordt voor de brughoofden. De ophogingen hebben circa 100.000 kubieke meter zand nodig, zo meldde Eindhovens Dagblad eind 2017.

De komende weken staat het verleggen van de infrastructuur op de planning. Zoals de bekabeling onder de grond. Er loopt ook een dienstweg langs het spoor naar een mobiele zendmast, dus die moet ook bereikbaar blijven", zegt Meijneken.

BESTSEWEG

Bouwverkeer wordt momenteel vanuit Boxtel en de rijksweg A2 omgeleid via de Oude Rijksweg naar de Bestseweg, dat parallel aan de A2 ligt. Meijneken: ,,Daar is de inrit van de bouwweg die we hebben aangelegd richting het spoor. Er is ook een snelheidsbeperking opgelegd."

Het project maakt onderdeel uit van het Meerjaren Programma Ontsnippering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat erop gericht is om natuurgebieden op elkaar aan te sluiten zodat deze bereikbaar zijn voor wild en amfibieën. Voor ecoduct De Mortelen, dat De Scheeken, De Mortelen en Kampina met elkaar verbindt, is circa 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook provincie Noord-Brabant betaalt mee. Mits alles volgens plan verloopt, moet begin 2019 de brug klaar zijn.

FOTO ONDER: In september 2017 begon Brabants Landschap al met graven in De Mortelen en De Scheeken om daar poelen te realiseren. De grond wordt gebruikt voor het toekomstige ecoduct. (Foto: Gerard Schalkx).