Afbeelding
Foto:

DRINGENDE BEHOEFTE AAN NIEUWE HUIZEN IN LENNISHEUVEL

'Woningbouwprojecten zorgen voor cirkel'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In de zomervakantie van vorig jaar, precies elf jaar nadat de laatste nieuwe huizen in Lennisheuvel werden opgeleverd, ondertekenden de gemeente Boxtel, Janssen de Jong Projectontwikkeling en Hazenberg Bouw een overeenkomst voor de nieuwe wijk 'Achter Den Eijngel'. Aan betaalbare nieuwbouwwoningen is in kleine dorpen veel behoefte en in Lennisheuvel is dat niet anders...

'Betaalbare woningbouw', 'ouderenwoningen bouwen in de kern', 'duurt lang voordat bouwplan Lennisheuvel definitief is'. In de enquête stippen inwoners van Lennisheuvel het thema meerdere malen aan. En dat is geen verrassing, stelt Stefan van den Nieuwenhof van wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO). ,,Er moet in dit dorp een cirkel op gang worden gebracht. Woningen voor ouderen: die zijn nodig. Als zij kunnen verhuizen


Jongerendebat PvdA/GL

De lokale afdeling van PvdA/GroenLinks organiseert vrijdag 2 maart een jongerendebat in café Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel. Dan worden de thema's uitgaan, wonen en jeugdhulp besproken. De avond begint om 19.00 uur en is bedoeld voor bezoekers van 15 tot en met 25 jaar. Aanmelden kan via e-mail: jetwinkler@hotmail.com. De avond wordt geleid door de 23-jarige Sam Goossens, oprichter en lijsttrekker van GroenLinks in Sint-Michielsgestel.

naar een levensloopbestendige woning, kunnen voormalige starters in Lennisheuvel verder doorgroeien naar grotere woningen. Het is essentieel voor de leefbaarheid van het dorp dat er nieuwe woningen komen. Zo kunnen we de school openhouden en blijven de verenigingen op peil."

BURENHULP

En je kunt in geen beter dorp wonen, zo blijkt ook uit de enquête. Centraal gelegen, volop voorzieningen, het bos om de hoek zijn enkele voorbeelden van aantrekkelijke punten die naar voren komen uit de peiling, net als de betrokkenheid van inwoners. Het initiatief 'Burenhulp Lennisheuvel' wordt zelfs als concreet voorbeeld genoemd. De organisatie, die van mening is dat ontmoetingen tussen inwoners gestimuleerd moeten blijven worden, is de opvolger van Samen in Lennisheuvel. Die samenkomsten komen onder meer tot stand door middel van vraag en aanbod, waarbij mensen bijvoorbeeld een klein klusje kunnen verrichten voor een ander. Ook kunnen inwoners zich aanmelden voor een gezamenlijke maaltijd in café Meneer Klaver.

Met Achter Den Eijngel staat in Lennisheuvel weer een concreet bouwproject op de planning nabij de Mijlstraat, het Rigtpad, De Ploeg en de Heerenbeekloop. Het woningbouwproject omvat een mix van sociale huur- en/of koopwoningen, middeldure en dure koopwoningen en wordt gefaseerd uitgevoerd. In de periode van 2018 tot 2020 zouden 45 huizen moeten verrijzen. De overige woningen worden verspreid over de periode 2020-2026 gerealiseerd, zo is te lezen op de website van het bouwproject. Van den Nieuwenhof geeft aan dat er vanuit het dorp een werkgroep is opgestart voor 'Achter Den Eijngel'. Het bestemmingsplan is bijna klaar. ,,Binnenkort worden de eerste plannen gepresenteerd." En hoewel hij blij is met het project, mist het bestuurslid van RKO toch speciale woningen voor ouderen in het plan.

Een enquête betekent ook: zoveel mensen, zoveel meningen. Dat blijkt ook uit de peiling van Brabants Centrum. Een van de respondenten uit Lennisheuvel is namelijk van mening dat er juist minder gebouwd moet worden om de kleinschaligheid van het dorp te behouden...

FOTO BOVEN: In boerderij Den Eijngel zetten John van der Doelen (bouwbedrijf Hazenberg), wethouder Peter van de Wiel (gemeente Boxtel) en Mark van Doorn (Janssen de Jong Projectontwikkeling) in juli vorig jaar hun handtekening onder de overeenkomst voor woningbouwproject Achter Den Eijngel.


Hobbycentrum

In het Hobbycentrum aan de Baroniestraat wordt woensdag 7 maart een lezing gehouden over nationale volksliederen. Waarom wordt in Nederland gezongen dat we de Spaanse koning altijd geëerd hebben? En wat is er zo bijzonder aan de tekst van het Wilhelmus? Deze vragen komen aan bod vanaf 13.30 uur. Aanmelden voor de activiteiten van het Hobbycentrum is mogelijk via www.hobbycentrumboxtel.nl of (0411) 21 03 55.