Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INDUSTRIE EN VERKEER BLIJVEN BELANGRIJKE ISSUES

Lennisheuvel wil gehoord worden

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De Kampina én voorzieningen binnen handbereik, kleinschalig, veel ruimte en rust: wonen in Lennisheuvel biedt volop voordelen, zo blijkt uit de enquête over de gemeenteraadsverkiezingen die stichting Brabants Centrum onlangs uitschreef. Toch zijn er wel wat punten van zorg...

Ladonk rukt op. Bedrijventerrein Vorst is daar een zichtbaar voorbeeld van. In slechts enkele jaren is het gebied tussen rotondes Vorst en Boseind veranderd van weilanden in een volwaardig bedrijventerrein waarbij enkele ondernemingen tegen de dorpsgrens van Lennisheuvel aan schuren. En dan is het geplande GreenTech Park, inclusief biomassaplein nog niet meegerekend. Uit de enquête wordt duidelijk dat niet iedereen over deze industriële ontwikkelingen te spreken is. ,,Er is leegstand op Ladonk en toch is er nieuwbouw gepland op Vorst", stelt iemand. Een ander is van mening dat het industrieterrein Lennisheuvel 'opslokt'.

BUURMAN

Inwoner Jan Coolen en bestuurslid Stefan van den Nieuwenhof van wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) hebben beiden de enquête ingevuld en zien het anders. ,,De uitbreiding van het industrieterrein is een noodzakelijk kwaad. Economie is belangrijk en Boxtel zal hierin mee moeten. Dat betekent dat we moeten kijken wat er kan en wat er moet", aldus Coolen. ,,Maar het is wel heel belangrijk dat hier open over gesproken gaat worden." Van den Nieuwenhof geeft aan dat de invloed van zowel inwoners als het wijkorgaan wat betreft uitbreiding van Ladonk beperkt is. ,,Onze rol is ervoor te zorgen dat we een goede buurman krijgen. Zo vinden we het belangrijk dat er een categorieniveau aan percelen wordt toegekend, zodat voor de toekomst duidelijk is welke bedrijven er mogen komen en welke niet."

ONTSLUITING

De groei op het bedrijventerrein heeft ook andere gevolgen. In de enquête spreekt één respondent over stankoverlast, maar een meerderheid stipt verkeersveiligheid aan, met name voor fietsers van en naar Boxtel. Rotonde Boseind is hierin al jaren een heet hangijzer, al lijkt de politiek daar inmiddels van doordrongen te zijn. Zo hadden D66, Combinatie95, INbox en SP voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag een gezamenlijke motie voorbereid waarin ze een optimale fietsoversteek nastreven en opdracht geven tot een breder onderzoek om te komen tot meerdere scenario's voor de fietsverbinding Lennisheuvel-Boxtel. CDA kwam tot dezelfde motie; de partij verzocht het college het onderzoeksgebied te verbreden. Beide moties zijn doorgeschoven naar de volgende gemeenteraadsvergadering in maart, de laatste voor de verkiezingen.

Volgens Van den Nieuwenhof is er voor Rond Kerk en Orion slechts één oplossing: ondertunneling. ,,De situatie is nu al gevaarlijk en straks komen ook leerlingen van sbo-school De Maremak naar Lennisheuvel. Er moet iets gebeuren." Coolen, die zelf dagelijks naar Vught fietst, heeft op die plek nooit iets vervelends meegemaakt. ,,Een grotere vraag is echter: waarom is Boseind geen voorrangsrotonde zoals sommige andere rotondes in Boxtel? Het is verwarrend." Dat de veiligheid van fietsers nog meer op de politieke agenda moet, blijkt ook uit de enquête. Verschillende inwoners pleiten ervoor dat er zeker ook naar fietsers moet worden gekeken.

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en met name de gevolgen van de maatregelen die nodig zijn om meer treinen te laten rijden, worden ook benoemd in de enquête. ,,De ontsluiting van Lennisheuvel is het grootste probleem voor de komende jaren", stelt Van den Nieuwenhof, die in een noordelijke Boxtelse randweg de enige oplossing ziet. ,,De huidige wegenstructuur is niet uitgerust op een toename van verkeer." Coolen stelt dat er steeds meer redenen komen om vaker de fiets te pakken. ,,De sluiting van de dubbele overweg treft mij niet zoveel. Je moet verder omrijden met de auto, maar je zit warm en droog."

De mogelijkheid tot inspraak: dat lijkt het grootste probleem. Dat blijkt ook uit de enquête waarin respondenten stellen dat inwoners niet betrokken worden bij thema's of niet serieus genomen worden. ,,De komst van de wijkmakelaar is een positieve stap", aldus RKO-bestuurslid Van den Nieuwenhof. ,,Hij heeft korte lijnen met het gemeentehuis, waardoor dingen sneller gebeuren." Met de werkgroepen rond PHS en verkeersplan Move '31 heeft Van den Nieuwenhof meer moeite. ,,Het voelt alsof deze groepen voor de bühne worden opgezet. De projectbureaus lijken zich vast te houden aan de taakstelling, ondanks dat inwoners in werkgroepen een andere mening hebben. Het lijkt alsof het college en de raad de visie 'Meewerkend Boxtel' wel uitdragen, maar dat de laag onder hen er nog niet klaar voor is."

FOTO BOVEN: Een oprukkend bedrijventerrein: een van de punten van zorg die inwoners van Lennisheuvel uitten in de enquête van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning).