Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIJKORGAAN MIST GEDEGEN AANPAK VERGRIJZING BOXTEL-OOST

'Sociale samenhang is ver te zoeken'

HENK VAN WEERT

Ontstaan als nieuwbouwlocatie waar vooral veel forenzen neerstreken, is het uitgegroeid tot de grootste woonwijk van de gemeente Boxtel. De circa 10.000 mensen in Boxtel-Oost vormen een/derde van het totaal aantal inwoners. Maar de sociale samenhang is ver te zoeken. Terwijl de vergrijzing in rap tempo toeneemt. ,,Het wordt nu eindelijk eens tijd voor actie", vindt voorzitter Jan de Vreede van het wijkorgaan.

Al zeven jaar geleden, bij de vaststelling van het wijkontwikkelingsplan, werd geconcludeerd dat de sociale cohesie aangepakt moet worden, stelt De Vreede. ,,Maar het bleef lange tijd bij woorden. Nu wordt een dagbestedingsproject opgestart om eenzaamheid onder bewoners tegen te gaan, maar dat is altijd nog maar een pilot."

Dat voor die proef opnieuw wordt gekozen voor gemeenschapshuis De Rots, aan de rand van de wijk en dus voor veel mensen moeilijk bereikbaar, vindt De Vreede jammer. ,,Als wijkorgaan pleiten wij er juist voor om brede school De Wilgenbroek voor dit soort initiatieven te bestemmen. Dat gebouw vormt veel meer een middelpunt in de wijk, niet alleen in ruimtelijke zin, maar vooral ook demografisch."

GEEN SLAAPWIJK MEER

Nu al is ruim 35 procent van de wijkbewoners 55-plus en dat zal volgens de voorzitter van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost (SWBO) binnen enkele jaren oplopen naar meer dan de helft. ,,Boxtel-Oost is dus al lang niet meer uitsluitend een slaapwijk voor forenzen. Er ontstaat steeds meer behoefte aan sociale cohesie, maar het blijft vooralsnog bij het maken van plannen, terwijl het nodig is om dingen eindelijk eens concreet te realiseren", aldus De Vreede.

Onder de bijna honderd wijkbewoners van Boxtel-Oost die deelnamen aan de politieke enquête die Brabants Centrum uitschreef in aanloop naar de gemeente-


raadsverkiezingen, komt de behoefte aan meer sociale cohesie echter niet als een groot probleem naar voren. Wel wordt gepleit voor het opzetten van meerdere ontmoetingspunten in de buurten. Ook wordt aandacht gevraagd voor meer seniorenwoningen. Als optie wordt daarbij gesuggereerd om eengezinswoningen om te bouwen; op de begane grond zouden dan ouderen kunnen wonen en boven hen jongeren. Ook onderhoud aan met name voet- en fietspaden is een punt van aandacht op het gebied van vergrijzing.

Qua verkeer merkt iemand op dat het viaduct Peters Hoek weer een op- en afrit van de rijksweg A2 zou moeten worden. Dat is volgens deze deelnemer aan de enquête een betere optie dan het plan om vanaf het viaduct een parallelweg naar De Liempdse Barrière aan te leggen.

Diverse mensen geven aan dat ze de verkeersdrempels in de wijk te hoog vinden en ook zien enkele mensen liever dat de 'knippen' tegen doorgaand autoverkeer in de Mozartlaan en Hobbendonkseweg ongedaan worden gemaakt. Daarentegen pleiten anderen voor meer fietspaden.

Fietsers die op rotondes zowel van links als rechts komen, zijn menigeen blijkbaar een doorn in het oog. Dit soort situaties zijn niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid, constateren meerdere deelnemers aan de enquête. Daarnaast wijzen sommige mensen erop dat niet alleen de hoofdroutes goed onderhouden moeten worden, maar ook de zijstraten.

OOSTERHOF

Oosterhof wordt relatief het vaakst genoemd in de antwoorden op de vragenlijst. De mensen die reageren, vinden dat het nu eens tijd wordt dat het winkelcentrum aan de Beneluxlaan gerenoveerd wordt. Alleen: niet de gemeente gaat daarover, maar de vastgoedeigenaren...

FOTO BOVEN: De jaarlijkse Boxtel Oost Dag op de laatste zondag van september is volgens voorzitter Jan de Vreede van het wijkorgaan een van de weinige activiteiten die bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk. Er zouden veel meer activiteiten opgezet moeten worden om wijkbewoners met elkaar te verbinden. (Foto: Peter de Koning, 2016).