Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

VEEL REACTIES OP ENQUÊTE OVER GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Leden BC gaan massaal stemmen

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kunnen in Boxtel rekenen op een hoge opkomst. Tenminste, als het aan de leden van stichting Brabants Centrum ligt. Uit de enquête die de redactie van deze krant onlangs verzond blijkt namelijk dat meer dan 93 procent van de respondenten de gang naar de stembus gaat maken. De vragenlijst werd veelvuldig ingevuld. Deze en komende weken verwerkt de redactie alle informatie in wijkgerichte artikelen. Hier zetten we alvast een aantal interessante uitkomsten op een rijtje.

Bij een gemiddelde enquête kan de onderzoeker rekenen op een reactiebereidheid van zo'n 10 procent. Dan is een onderzoek als representatief bestempelen. Op de vragenlijst van stichting Brabants Centrum over de gemeenteraadsverkiezingen reageerden 710 van de ruim tweeduizend mensen. Van dit aantal vulden 343 personen de enquête volledig in; een reactiebereidheid van meer dan 16 procent. De overige 367 ondervraagden hebben niet overal een antwoord op gegeven, maar hielpen wel om de resultaten vorm te geven. Al met al ruim boven de verwachtingen van de redactie.

De respondenten variëren in de leeftijd van 18 tot 65 jaar en ouder. Een meerderheid hiervan is 45-plus. Ruim 63 procent van de ondervraagden is man. In de enquête is ook een verdeling naar wijk en (kerk)dorp gemaakt om de redactie een beeld te geven wat er waar speelt. De meeste reacties kwamen uit Boxtel-Oost (27 procent); niet zo verwonderlijk omdat dit de grootste woonwijk is met ongeveer een/derde van alle inwoners. Vanuit het centrum reageerde 18 procent en vanuit Breukelen/West 15 procent. De dorpen Lennisheuvel, Esch en Gemonde waren wat minder vertegenwoordigd.

OP DE AGENDA

Door middel van een aantal open vragen heeft de redactie kunnen peilen wat de geënquêteerden goed en slecht vinden gaan in hun gemeente én wat zij voor de komende vier jaar op de politieke agenda willen hebben. Natuurlijk kwamen daar voor de hand liggende antwoorden uit zoals de perikelen rondom het spoor, de verkeersproblematiek en woningbouw. Maar ook het biomassaplein, overlast van hangjongeren en hondenpoep komen in de reacties voorbij.

Het is niet alleen maar negativiteit wat de klok slaat. Veel leden prijzen ook de aanpak rondom de blauwe parkeerzones in het centrum, het Wmo-beleid en de centrale ligging van Boxtel. Dat de gemeente dicht bij de Kampina ligt, maar dat men ook snel naar 's-Hertogenbosch en Eindhoven kan, wordt als positief ervaren.

GEEN DWARSDOORSNEDE

Een kleine kanttekening moet bij dit alles wel geplaatst worden. De enquête is geen accurate dwarsdoorsnede van de gemeente Boxtel. Maar geeft wel een goed beeld van wat er speelt onder de leden van de stichting en in de diverse wijken en (kerk)dorpen. In deze editie worden de resultaten uit de Munsel, Oost en Lennisheuvel verder uitgediept. In die drie wijken wordt de krant vandaag ook huis aan huis verspreid. Houd ook de komende edities in de gaten voor al het nieuws rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

FOTO BOVEN: Als het aan de leden van stichting Brabants Centrum ligt, gaat Boxtel op 21 maart massaal naar de stembus. Uit de onlangs afgenomen enquête blijkt namelijk 93 procent te gaan stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vulde iets meer dan de helft van het aantal stemgerechtigden een stemformulier in. (Archieffoto: Annelieke van der Linden).


BOXTEL BLIJ NA UITSPRAAK MINISTER WIEBES

Schaliegas van de baan: 'Een reus is verslagen'

HENK VAN WEERT

,,Ik ben superblij. We hebben een reus verslagen!" Mirjam Bemelmans uit Boxtel reageert uitgelaten op het nieuws dat boringen naar schaliegas definitief van de baan zijn. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei het vorige week onverwacht tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Samen met anderen trok Bemelmans vanaf 2010 ten strijde tegen de vergunning die de gemeente Boxtel aan het bedrijf Cuadrilla had verstrekt om op bedrijventerrein Vorst proefboringen te doen naar schaliegas. De zoektocht werd ingezet om alternatieven te vinden voor de slinkende hoeveelheid aardgas.

FRACKEN

Er kwamen verontrustende filmbeelden uit de Verenigde Staten in omloop waarop te zien was dat het zogeheten fracken, een manier om het in steenlagen opgeslagen schaliegas beschikbaar te maken, grote milieuschade met zich mee zou brengen, onder meer voor het grondwater. Hoewel daarop reacties kwamen dat de boringen in Nederland anders zouden gebeuren, was de geest uit de fles en kwam er brede steun voor de protesterende burgers. Oók het gemeentebestuur van Boxtel raakte ervan overtuigd dat de vergunning voor de proefboringen van tafel moest en schaarde zich achter de demonstranten.

RECHTSZAAK CUADRILLA

Bemelmans stond aan de wieg van de actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel, die ook navolging kreeg in onder meer buurgemeente Haaren. Ze is blij met de uitspraak van VVD-minister Wiebes. Drie jaar geleden had diens voorganger Henk Kamp al een tijdelijk verbod (tot 2023) voor proefboringen afgekondigd. ,,Het is nu afwachten hoe de rechtszaak uitpakt die het boorbedrijf Cuadrilla heeft aangespannen tegen het ministerie van Economische Zaken. Drie maanden geleden zou die zaak behandeld worden, maar werd toen uitgesteld. Begin maart moet er nu duidelijkheid komen. Ik verwacht dat Cuadrilla een schadeclaim gaat indienen. Maar of die nog kans van slagen heeft na de uitspraak van minister Wiebes, is nog maar de vraag", zegt Bemelmans.

Wethouder Peter van de Wiel sprak via Facebook over 'goed nieuws, dat er al veel langer aan zat te komen'. ,,Nu (...) kunnen we echt aan de slag met de noodzakelijke verduurzaming van onze energievraag. Willen we voor onze kinderen tenminste ook nog een leefbare aarde."