Esschenaar Cor van der Zanden, toen hij in 2003 stopte als gemeenteraadslid. (Archieffoto: Brabants Centrum).
Esschenaar Cor van der Zanden, toen hij in 2003 stopte als gemeenteraadslid. (Archieffoto: Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

COR VAN DER ZANDEN OVERLEDEN

Verbindingsman met hart voor Esch

Naast zijn reguliere werk - hij bestierde samen met zijn echtgenote Joke tientallen jaren een eigen accountantskantoor - maakte Cor van der Zanden zich op tal van manieren verdienstelijk voor de Essche samenleving. En nadat hij op zijn zeventigste levensjaar met pensioen ging, was dat niet anders...

Begin jaren zeventig begon de Esschenaar, na jarenlang in loondienst te hebben gewerkt, een eigen accountantskantoor in Sint-Michielsgestel. In 1982 ging hij in Esch aan de slag. Hij volgde niet het gebaande pad en werkte langer door dan de toen reguliere pensioenleeftijd van 65 jaar. ,,Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en dat doe ik nog steeds. Daarom was het ook niet zo moeilijk om het zo lang vol te houden", zei Van der Zanden bij zijn afscheid in 2005 in deze krant. Nadat het echtpaar in Rob van Tilburg een geschikte opvolger vond, droeg ze het kantoor over.

Naast de sponsoring van veel lokale verenigingen, zette Van der Zanden zich tijdens zijn werkzame leven ook in op maatschappelijk gebied. Hij was van 1974 tot 1996 gemeenteraadslid van de voormalige gemeente Esch. Van 1977 tot 1982 bekleedde Van der Zanden het wethouderschap. Na de herindeling in 1996 ging hij verder met zijn politieke loopbaan; zeven jaar lang bleef Van der Zanden nog actief in de gemeenteraad. Kenmerkend voor de Esschenaar was dat hij geen prater was, maar een doener. ,,Binnen mijn partij ben ik degene die de boel probeert te sussen. Dan probeer ik iedereen weer bij elkaar te brengen. Een soort verbindingsman, ja", zei Van der Zanden toen hij zijn politieke carrière op 68-jarige leeftijd aan de wilgen hing.

Ook verenigingen konden op Van der Zanden rekenen. De Esschenaar was tientallen jaren actief voor het Sint-Willebrordusgilde. Zo bekleedde hij enkele jaren de functie van deken-rentmeester, schonk hij in 1989 een nieuw vaandel en was hij al jarenlang beschermheer. Ook voor voetbal had de Esschenaar een zwak; ruim acht jaar was hij voorzitter van Essche Boys, de club waar hij nog wekelijks als trouwe supporter langs de lijn stond.

Cor van der Zanden werd 83 jaar. Morgen, vrijdag 23 februari, is er om 19.00 uur een avondwake in de Sint-Willibrorduskerk in Esch. Een dag later vindt om 10.30 uur in de kerk een plechtige uitvaartdienst met gilde-eer plaats.