Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'VAN DE UITSPRAAK 'MIJN KIND DOET DAT NIET' MOETEN WE AF'

Drugsgebruik in Esch onder de loep

CARRY DIRKX

Het taboe doorbreken op drugsgebruik onder jongeren in Esch: dat wordt de hoogste tijd, vinden verontruste ouders, jongerenwerker Claudia Pinxt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern en andere (maatschappelijke) partijen. Er wordt door een gemêleerde groep deskundigen en Esschenaren gewerkt aan voorlichtingsavonden voor ouders en jongeren.

,,Drugsgebruik is een onderwerp dat leeft in alle dorpen van de gemeente Haaren", zegt Pinxt, jongerenwerker van ContourdeTwern. Tegelijkertijd is het taboe erop groot, zegt ze. ,,Dat willen we doorbreken, door voorlichting te gaan geven en te praten met ouders en jongeren zelf." In januari was er al een voorlichtingsavond in Helvoirt, als aftrap voor een campagne om drugsgebruik in de hele gemeente Haaren tegen te gaan. ,,Vanuit die gezamenlijke avond kijken we per dorp waar behoefte aan is, dus ook in Esch. De inwoners zijn daarbij leidend; ik ben ondersteunend", aldus Pinxt. In alle dorpen zocht zij contact met de voetbalclubs, om samen iets te organiseren. ,,Niet omdat er al dan niet gebruikt wordt bij die clubs, maar omdat ze een hele grote achterban hebben."

OUDERS

Tegelijk met dit initiatief staken enkele ouders de koppen bij elkaar. Zij wilden hetzelfde: aandacht, het taboe doorbreken en preventie. Gaby Groenendaal, moeder van drie jonge kinderen, is een van hen. ,,Mijn oudste kind is pas acht jaar, maar ik wil weten wat ik nu en straks kan doen om drugsgebruik te voorkomen." Ze denkt dat ouders zich niet altijd realiseren dat ze daarin een belangrijke rol spelen. ,,Bij kleine kinderen kun je al bezig zijn met weerbaarheid." Ze is vooral blij dat het onderwerp in de openbaarheid is gebracht. ,,Mijn drijfveer was het drugsgebruik op de kaart zetten. Dat is al gebeurd."

OPEN GOOIEN

Een moeder van een Essche tiener die


NWG Liempde wandelt door
De Smaldonk

Natuurwerkgroep Liempde (NWG) trekt zondag 25 februari door De Smaldonk in het buitengebied van Schijndel. De groep wordt rondgeleid door Schijndelaar én natuurkenner Anton Hellings.

De Smaldonk is onder meer bekend wegens het Ben Peterspad. Dit kronkelende pad loopt dwars door het gebied heen en voert fietsers en wandelaars langs de spaarzame griendjes en eikenbosjes. Ook de weilanden aan de rand van De Smaldonk worden aangedaan, die veel wandelaars kennen van de grazende Lakenvelder-koeien en schapen van de Schaapskooi. Daar trainen diverse herders ook hun bordercollies.

Deelnemers verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De groep vertrekt vervolgens carpoolend naar de Schaapskooi aan de Martemanshurk 12 in Schijndel, waar de wandeling om 12.00 uur ook wordt afgesloten. Meer informatie over de activiteit? Neem contact op met NWG Liempde via e-mail: info@natuurwerkgroepliempde.nl.

drugs gebruikt - en daar met haar kind over praat - ziet dat veel ouders in het dorp niets weten over het drugsgebruik van hun kinderen. Zij wil juist dat het een gespreksonderwerp wordt. In de krant blijft ze liever anoniem, om haar kind te beschermen. ,,Er worden veel drugs gebruikt in Esch, vooral door jongens", zegt ze. ,,De jongens van een jaar of zestien blowen. Als ze wat ouder zijn, komen daar pillen en coke bij. Het lijkt normaal te worden. En het speelt al lang in Esch; ik zie al vijftien jaar dealers in het dorp. Verstandiger dan het verbieden, of er hysterisch over doen, of roepen 'mijn kind doet dat niet', is het open gooien. Laten we samen nadenken over hoe hiermee om te gaan. Ook om de kinderen uit een crimineel circuit te houden. Want sommigen worden gemakkelijk verleid om dealer te worden." Wat vindt ze belangrijk in dit verhaal? ,,Het gaat natuurlijk een keer mis met een van die kinderen. En dat kan ook die van mij zijn. Ik wil openheid. Kinderen goed voorlichten; het bespreekbaar maken. Want drugs zijn er."

Hubert van Essen, wijkagent van Esch, heeft geen harde cijfers over meldingen of overlast rond drugs(gebruik) in het dorp. Hij vermoedt en ziet dat het drugsgebruik er is, maar met grote overlast gaat dat niet gepaard. ,,We hebben er ook niet altijd zicht op, net als de ouders. Maar we maken ons er net zo goed zorgen over."

BRAINSTORM

Als eerste actie is er in maart een brainstormavond, met onder andere enkele ouders, Claudia Pinxt, de GGD, Novadic, en vertegenwoordigers van Essche clubs. Ook Michel van de Sande, uitbater van het enige café in het dorp, praat mee. Wat is zijn drijfveer? ,,Een paar weken geleden had ik een gesprek met de gemeente, omdat er meldingen waren over dealers in de buurt van de kroeg. Ik wil daar helemaal niet mee geassocieerd worden. Ik controleer op drugs in mijn horecazaak, maar ik zie ook dat drugs een groot maatschappelijk probleem is. Het is overal. Ik hoop dat er actie komt vanuit de gemeente en dat het voor Esch een 'wake-up call' is. En dat vervolgens mensen elkaar meer gaan aanspreken op hun gedrag en gebruik." De brainstormavond is op uitnodiging. Toch input geven? Dat kan via e-mail: claudiapinxt@contourdetwern.nl of telefoonnummer 06-14 76 50 18.

Esch

Spoorwegovergang

Vanwege herstelwerkzaamheden aan het spoor is de overweg Runsdijk-Gestelseweg in Esch in de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 februari tussen 02.00 en 07.30 uur afgesloten voor alle verkeer. Er zijn verkeersregelaars aanwezig, daarnaast is een omleidingsroute ingesteld. De genoemde data zijn onder voorbehoud en zijn onder meer afhankelijk van het weer en de vordering van de werkzaamheden.