Leopold Messchaert (midden) en Threes Hartmanns (rechts) deden een jaar lang ontwikkelingswerk in Zambia. Zij deelden hun ervaringen zondag in een volle protestantse kerk met het Boxtelse publiek. (Foto: Gerard Schalkx).
Leopold Messchaert (midden) en Threes Hartmanns (rechts) deden een jaar lang ontwikkelingswerk in Zambia. Zij deelden hun ervaringen zondag in een volle protestantse kerk met het Boxtelse publiek. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DRUKBEZOCHTE LEZING 'ARS VIVENDI'

Boeiend relaas van een jaar ontwikkelingshulp

Na zijn pensionering als huisarts wilde Boxtelaar Leopold Messchaert zijn jongensdroom om een tijdje ontwikkelingswerk te doen alsnog verwezenlijken. Afgelopen jaar verbleef hij met zijn partner Threes Hartmanns in het Afrikaanse Zambia. Zondagmiddag vertelde het koppel haar boeiende verhaal in een volle protestantse kerk aan de Clarissenstraat.

Op verzoek van cultureel genootschap Ars Vivendi Boxtel deden Messchaert en Hartmanns hun relaas en lieten indrukwekkende beelden zien. Zowel de ervaringen in de Zambiaanse medische wereld als die van hun persoonlijke leefomstandigheden werden uitvoerig belicht. Zo hebben zij nogal wat moeite moeten doen om een behoorlijke huisvesting te krijgen. Messchaert werkte in het Sint-Francis Hospitaal in Katete als arts op de spoedeisende hulp. Een primitief ziekenhuis waar aan alles een tekort was, onder andere geneesmiddelen en medische apparatuur. Ook de organisatie was niet optimaal.

Medische onderzoeken werden soms gedaan zonder enige privacy voor de patiënt. Messchaert werd geconfronteerd met ernstige aandoeningen die in een land als Nederland al lang niet meer voorkomen. In Zambia is de levensverwachting 51 tot 55 jaar. Maar, zo benadrukte Messchaert, opmerkelijk was het optimisme en de vrolijkheid waarmee patiënten door het leven gaan.

Taxi Threes

Hartmanns wilde aanvankelijk werken als röntgenlaborante, haar eigenlijke vak, maar ontdekte snel dat personenvervoer een belangrijk verschil kon maken. Als 'Taxi Threes' vervoerde zij patiënten naar het ziekenhuis. Ook bracht ze haar jarenlange passie voor koken in de praktijk. Voor de vrijwilligers in het ziekenhuis bereidde zij maaltijden van lokale ingrediënten. Bovendien zorgde Hartmanns samen met de in Zambia wonende Libelle-columniste Wieke Biesheuvel ervoor dat in enkele dorpjes waterputten werden geslagen, gefinancierd dankzij de bijdragen van vrienden, onder meer uit Boxtel, en sponsors.

Wegens overweldigende belangstelling wordt de lezing zondag 18 maart herhaald. Hiervoor zijn nog kaarten te koop. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: arsvivendi@home.nl én door het bedrag van 7,50 euro per persoon over te maken naar J.W.M. Crusio op bankrekening NL59 KNAB 0255 7851 27.