RAAD STUURT AAN OP DATUM 1 JANUARI 2022

Esch is meer dan welkom bij Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Esch is meer dan welkom na de opsplitsing van de gemeente Haaren. Boxtel ontvangt het dorp met open armen. Maar dan wel het liefst per 1 januari 2022. Burgemeester Mark Buijs: ,,Esch is een prachtig dorp. We krijgen er een mooi stuk bij als alles rond is. We houden vast aan 2022, maar die discussie gaat zeker opspelen als het stappenplan straks vorm krijgt."

Boxtel werkt graag mee als de gemeente Haaren zich gaat opdelen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Alle partijen waren het er over eens dat Esch een mooie aanvulling is op de gemeente. Maar voor het zover is moeten er nog wel goede afspraken gemaakt worden. De datum voor de opsplitsing is daarbij voor alle partijen cruciaal. ,,We moeten er toch niet aan denken om over twee jaar wéér een verkiezingscampagne te starten", aldus Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). ,,We hebben nu ook nog een eigen gemeente te besturen. De druk op onze ambtenaren wordt wel erg hoog als we 2021 als streefdatum aanhouden", vulde Hélène van As (CDA) aan.

Die druk is ook iets wat Balans zorgen baart. ,,Is er een mogelijkheid om financiële steun vanuit de provincie los te krijgen zodat onze eigen middelen en slagkracht niet in het gedrang komt?", vroeg fractievoorzitter Wim van der Zanden zich af. Buijs kon daarop aangeven dat de gesprekken met de provincie al zijn gestart. ,,Alleen de hoogte van het bedrag en in welke termijnen het komt moeten we nog goed kortsluiten."

GRENZEN

Een ander punt van zorg was de grensverdeling van Esch. ,,We moeten slagen maken om Esch welkom te heten. Haaren heeft in een referendum gekozen voor op-

splitsing, maar de inwoners hebben geen keuze gemaakt wáár ze dan naartoe willen", aldus Buijs. ,,We zijn verplicht om de wensen van de mensen in bijvoorbeeld buurtschap De Ruiting serieus te nemen. Er moet goed naar gekeken worden, maar wat dat betreft heb ik een positief gevoel over de weg die de gemeente Haaren is ingeslagen." De fracties Balans, CDA en SP waren het er over eens dat niet heel Esch over hoeft te komen. ,,Als de meerderheid van een wijk vindt dat ze liever naar Vught willen moeten we dat serieus nemen", aldus Van As. Jos Hegeman (D66) voegde daar aan toe dat er wel logica moet zitten in de verdeling: ,,Het zou vreemd zijn als er straks twee verschillende strooiwagens door Esch rijden omdat het ene gedeelte bij Boxtel hoort en de andere bij Vught."

OVERLEG

Bij de gemeente Haaren is het al wel duidelijk dat er grenscorrecties komen, ook om Esch naar wens op te delen. De Haarense wethouder Eric van den Dungen gaf eerder deze week al aan dat de ideeën daarover al op papier staan. ,,Die vormen het uitgangspunt om in gesprek te gaan met bewoners en de andere gemeenten. Ook zijn alle betrokken gemeenten per brief op de hoogte gesteld. Over moeilijke gebieden zoals in de Ruiting zal overleg nodig zijn. Maar het kan straks niet meer zo zijn dat een dorpsgrens recht over een perceel van een bedrijf loopt. Dat zal aangepast worden; dat soort praktische grenscorrecties gaan er komen."

In Boxtel zijn alle fracties het er over eens dat er nog veel moet gebeuren voordat Esch zich bij Boxtel kan voegen. Van den Einden vindt het daarbij belangrijk dat de procedures niet stagneren, want in dat geval neemt de provincie het roer in handen. ,,Dat is iets wat we zeker moeten voorkomen. Neem die verantwoordelijkheid."