Afbeelding
Foto: Pål Jansen

KUNSTENAAR PRESENTEERT PLAN VOOR PLEIN BIBLIOTHEEK

Burgakker: wedstrijdje cypressengroei

PÅL JANSEN

Kunstenaar Philip Lüschen presenteerde gisteren zijn plan voor de Burgakker. Kort door de bocht gezegd wordt het pleintje voor de bibliotheek ingericht als een wedstrijdje bomen- en plantengroei. Aan de zijkanten worden twee elementen toegevoegd waaraan bezoekers kunnen zien welke cypressen en klimop-planten het snelste groeien.

,,Ik vroeg me af hoe passanten onderdeel kunnen worden van het plein", licht de kunstenaar toe. ,,Het moest tevens een ontwerp zijn dat uitgaat van groen, om deels de muren te verfraaien."

Tegen de linkerwand (kijkend vanafde Burgakker) worden drie hokjes opgesteld met in ieder een cypres. Boven iedere boom hangt een goudkleurige ring. ,,Drie buurtbewoners hebben ieder een sleutel gekregen. Het is voor hen een soort minuscule privétuin", aldus Lüschen. ,,Het gaat er dus om wiens boom het eerste door de ring groeit." Op de vraag wat de winnaar krijgt, lacht de kunstenaar: ,,Het is een wedstrijdje om de eer."

PLANTENCOMPETITIE

Rechts van deze drie hokjes komt een taxushaag tegen de zijgevel en buitenmuur van de naastgelegen woning. Die eindigt op een paar meter van de ingang van de bibliotheek. De gemeente onderhoudt alles, benadrukt wethouder Marusjka Lestrade. Ook wordt de wand deels nieuw gestuukt en 'graffiti-bestendig'.

Ook aan de rechterwand komt een ontwerp van Lüschen. En net als bij de cypressen wordt ook hier een 'groen wedstrijdelement' gemaakt, maar dan met chromen buizen en klimop-planten.

Het ontwerp is een aangepaste versie. De eerste variant kon niet uitgevoerd worden omdat deze de toegang van de bibliotheek voor rolstoelers te veel zou belemmeren.


Handencentrum De Dommel geeft musici advies

Speciaal voor musici houdt handencentrum De Dommel woensdag 28 februari een gratis voorlichtingsavond. ,Wij zien regelmatig musici die door hand- en polsklachten beperkt zijn bij het maken van muziek. Gelukkig kunnen wij vaak een handje helpen", laat een woordvoerder weten.

Tijdens de bijeenkomst worden veel voorkomende hand- en polsklachten besproken. Zoals overbeweeglijke en instabiele gewrichten, carpaal tunnelsyndroom (een zenuwaandoening in de pols), overbelasting of het oppakken van musiceren na een operatie of breuk. De aanwezige professionals geven praktische tips en zoeken mee naar oplossingen.

De voorlichtingsavond begint om 19.00 uur in het handencentrum aan de Molenpad 7c in Boxtel en duurt tot ongeveer 20.30 uur. Opgeven kan via e-mail: secretariaat@fysiotherapiededommel.nl of telefoonnummer (0411) 62 44 04.

Voor de renovatie van het plein is in totaal 40.000 euro begroot, de aanpassingen in het ontwerp leiden niet tot extra kosten, aldus wethouder Lestrade. ,,We gaan bovendien zo snel mogelijk beginnen met het realiseren ervan. Zodra het stopt met vriezen."

FOTO BOVEN: De wanden van het bibliotheekpleintje aan de Burgakker worden binnenkort onder handen genomen naar een ontwerp van Philip Lüschen. (Foto: Pål Jansen).

ILLUSTRATIE LINKSONDER: Zo moeten de cypressen in de hokjes eruit komen te zien. (Illustratie: Philip Lüschen).


CDA wil reactie van B. en W. op openstaande vragen

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad is bezig aan haar laatste maand in de huidige samenstelling. Woensdag 21 maart mogen de kiezers immers de gang naar de stembus maken. Maar het college van B. en W. heeft nog lang niet op alle vragen en zaken gereageerd, die werden aangekaart door de diverse fracties. Het CDA vroeg burgemeester Mark Buijs dinsdag met klem om tijdens de laatste raadsvergadering van deze bestuursperiode zoveel mogelijk zaken af te handelen.

Buijs beloofde er werk van te maken: ,,In sommige gevallen is de afgesproken termijn al verstreken waarbinnen moet worden gereageerd. Die zaken krijgen prioriteit." De openstaande vragen en kwesties lopen uiteen van resultaten die geboekt zijn op het gebied van muziekeducatie tot het in gesprek gaan met ondernemers over gratis wifi in het centrum. En van de cijfers over ongelukken op de kruising Kruisbroeksestraat/Ladonkseweg tot het plan van aanpak van laaggeletterdheid.

Afbeelding
Afbeelding