Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HOUTWAL BOUWEN EN WILGEN KNOTTEN IN BUITENGEBIED

Liempdse clubs maken natuur weer blij

LINDA VAN DE WIEL

Nadat het eerder vanwege hevige sneeuwval niet door kon gaan, was het zaterdag toch eindelijk zover. De leden van de Liempdse Jeugdnatuurwacht en de Natuurwerkgroep kwamen bijeen om wilgen te knotten en een houtwal te maken. Ze deden dit aan de Ooiendonksestraat in het dorp. En daar werd hard gewerkt door de zeven kinderen en negen volwassenen.

,,Dit jaar hebben we onder meer een zogenaamde grenswal opgeknapt. De volwassenen hebben hiervoor eerder een aantal bomen omgezaagd op een stuk grond", vertelde Hans Bakx namens de organisatie. ,,De kinderen hebben zaterdag met een handzaag kleine takjes gezaagd om de houtwal opnieuw te dichten. Deze houtwal kan nu door vogels en andere kleine dieren worden gebruikt om beschutte en daarmee veilige nestjes in te bouwen. De grote takken zijn bedoeld als kachelhout."

Het knotten van bomen is daarnaast óók belangrijk voor vogels, vertelt Bakx: ,,Als een boom geknot is, ontstaat er langzaam maar zeker een verdikking aan de binnenkant. Soms blijft er water in deze verdikking staan. De boom gaat dan rotten. Op deze wijze ontstaan holten die in andere bomen niet snel voorkomen. Een geknotte boom biedt daarmee ook weer broedgelegenheid aan vogels. De natuur is er dus erg blij mee."

De volgende activiteit van Jeugdnatuurwacht Liempde is de jaarlijkse paddentrek. Deze vindt plaats rond eind maart en de leden gaan dan aan de slag in de buurtschap Kasteren. ,,De padden kunnen de weg zelf niet oversteken. Wij helpen ze daar graag bij", zegt Bakx.

FOTO'S BOVEN: Jong ontmoette oud, zaterdagochtend aan de Ooiendonksestraat in Liempde. Daar gingen de Jeugdnatuurwacht en Natuurwerkgroep samen aan de slag. Zo werden er wilgen geknot en een houtwal gerealiseerd. (Foto's: Gerard Schalkx).


TOEKOMSTIGE BEWONERS MINIHUIZEN BLIJ MET GEKOZEN LOCATIE

Tiny House aan de Dommel: 'Gave plek, toch?'

De plek voor Tiny House Boxtel is deze week door het college gekozen. Als alles volgens plan verloopt, krijgen Carolien Verhagen en Sanderijn Wingens uit Boxtel en Liempdenaar Thomas van Gerven krijgen de beschikking over een mooi stukje Boxtel aan het verlengde van De Tijvert. Wethouder Peter van de Wiel ziet in de toewijzing een startsein voor structureel beleid voor alternatieve woonmogelijkheden.

Verhagen laat weten verrukt te zijn door de keuze voor de locatie: ,,Gave plek, toch? Het terrein is afsluitbaar met een hek, dus veilig. Ik kom straks vlak bij de Dommel te wonen. Het is een rustige plek met een mooi uitzicht. Ook staan er niet te veel bomen. Dat is belangrijk voor de zonnepanelen." Liempdenaar Thomas van Gerven: ,,Jan Juffermans droeg deze plaats aan. Het is groen gecombineerd met de 'bewoonde wereld'."

In de komst van de woningen ziet wethouder Van de Wiel een voorbeeld van alternatieve woonlocaties in Boxtel: ,,Met de woningopgave die er ligt, moeten we ook kijken naar alternatieve mogelijkheden om te bouwen. Normaal gesproken mag zoiets niet volgens het Bouwbesluit. Zo moet de nok van het dak op een bepaalde hoogte liggen. Bij dit soort huisjes kan dat niet, die liggen ver onder dat minimum."

Juridisch bleek een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan een juiste weg, volgens Van de Wiel. ,,Normaliter worden deze woningen toegestaan in gemeenten onder een gedoogconstructie. Maar daardoor kan het zijn dat een bewoner plots weg moet. Marjolein Jonker, voortrekker van Tiny House in Nederland, vertelde tijdens een bezoek aan onze partij dat zij opeens moest vertrekken van haar woonplek wegens de gedoogconstructie in haar gemeente (Haarlem - red.)."

EXPERIMENTEREN

Door het op deze manier aan te pakken, zijn de Tiny House-bewoners de komende vijf jaar in ieder geval zeker van een plek. Van de Wiel: ,,En nu hebben we de tijd om op dit soort bouwinitiatieven structureel beleid te maken. Het is belangrijk om te kunnen blijven experimenteren."

Met de bestemmingsplanwijziging in het vooruitzicht moet echter alles nog worden goedgekeurd. De 'buurt', bestaande uit één buurman, is ook op de hoogte gesteld, aldus Van de Wiel: ,,Die was wel verrast. Vroeg ook naar wat er stond te gebeuren. Maar diegene stond er niet per se negatief tegenover."

De bouw van de drie huisjes is inmiddels in vergevorderd stadium. Deze komen straks te staan náást het Dommellandje, de moestuintjes van de leden van werkgroep Lokale Agenda 21. Dus naast zelfvoorzienend zijn in water en energie zijn de Tiny House-bewoners dat straks wellicht óók in hun voedselvoorziening. ,,Het zou zomaar kunnen inderdaad", knipoogt Verhagen.

V.l.n.r. Thomas van Gerven, Sanderijn Wingens en Carolien Verhagen. (Foto: Albert Stolwijk).