EXTRA GELD NODIG VOOR AUTOMATISERING

Ambtelijke fusie leidt nog niet tot besparing

HENK VAN WEERT

Sinds 2016 werken de ambtenaren van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel samen in één organisatie: MijnGemeenteDichtbij. De samenvoeging zou onder meer moeten leiden tot een minder kwetsbare organisatie die goedkoper werkt én meer kwaliteit levert. Toch moet er nu al geld bij. Dat heeft alles te maken met een 'foutje' dat is gemaakt ten aanzien van de ict-budgetten. Maar de ambtenaren krijgen ook meer werk op hun bordje doordat de economische crisis ten einde is.

De Boxtelse gemeenteraad stemde dinsdag unaniem in het raadsvoorstel om dit jaar 189.000 euro extra uit te trekken voor de ambtenarenorganisatie en in de jaren erna structureel 124.000 euro. De Gestelse bijdrage ligt zo'n 20.000 euro lager.

,,Dit is zo'n voorstel waar je geen nee tegen kunt zeggen. We hebben te weinig inzicht op gebied van ict. Wie beslist wat écht nodig is en wat luxe is? Wat ik wel weet: als we het geld niet beschikbaar stellen, worden we er ongelukkig van", reageerde fractievoorzitter Peter Manniën van Combinatie95.

ECONOMIE TREKT AAN

Raadslid Rinze van der Veen (SP) concludeerde dat overheid en automatisering 'geen vrienden' lijken te zijn. Maar de hoge ambities die de gemeente Boxtel zichzelf oplegt, rechtvaardigen in zijn ogen het extra budget voor de ambtenaren. Dymph van de Vries (VVD) noemde het teleurstellend dat de beoogde besparingen op ambtelijk personeel ondanks de samenwerking niet worden behaald. ,,Maar de economie trekt aan, dus het is begrijpelijk. Ook zonder ambtelijke fusie zouden deze investering nodig zijn geweest."

'BELOFTES NAKOMEN'

Namens oppositiepartij Balans zei fractievoorzitter Wim van der Zanden onvoldoende kennis in huis te hebben om te kunnen beoordelen of de investeringen op gebied van automatisering nodig zijn. ,,En het is jammer dat we de burgers niet kunnen bieden wat we hun beloofden bij de ambtelijke fusie", voegde Van der Zanden eraan toe. Als voorbeeld noemde hij de slechte telefonische bereikbaarheid van het gemeentehuis.

De investeringen op gebied van ict zijn nodig om 'de nieuwe wereld te grijpen', verdedigde burgemeester Mark Buijs het raadsvoorstel: ,,Het is nodig om inwoners én medewerkers goed te kunnen ondersteunen en kwaliteit staat daarbij voorop." Buijs bestreed het idee dat de ambtelijke fusie niet naar tevredenheid zou functioneren. ,,De organisatie draait helemaal niet slecht, daar moet u vertrouwen in hebben", gaf de burgemeester de fracties mee. Die stemden allemaal in met het extra budget.


CDA: pak Actieagenda Aanbesteden op

'Maak aanbestedingen toegankelijker voor mkb'

Het aanbesteden moet eenvoudiger worden voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), vindt het CDA Boxtel-Liempde.

Het kabinet presenteerde vrijdag de Actieagenda Beter Aanbesteden, een plan van aanpak bedoeld voor overheden om het inkopen van diensten en producten bij bedrijven te professionaliseren. Als overheden (zoals gemeentes) opdrachten van een bepaalde grootte door een bedrijf laten uitvoeren, moeten deze aanbesteed worden. Oftewel, meerdere bedrijven kunnen dan meedingen naar de opdracht. Volgens de agenda moeten overheden onder meer de voorwaarden transparant toelichten en de opdracht zo vroeg mogelijk publiceren.

TOEGANG LASTIG

Het CDA pleit ervoor om deze agenda zo snel mogelijk te vertalen naar Boxtel. ,,Uit de Actieagenda blijkt dat het voor het mkb vaak lastig is om toegang te krijgen tot overheidsopdrachten", schrijft de lokale afdeling aan het college. ,,Heldere afspraken betekenen meer effectiviteit voor inkopers. Dat is beter voor onze gemeente en biedt meer kansen aan ondernemers en zeker mkb'ers om aanbestedingen binnen te halen. Dat komt de lokale economie en werkgelegenheid weer ten goede."

INKOOPBELEID

De lokale afdeling van de christendemocraten wil weten van het college wat de ervaringen zijn van Boxtelse mkb'ers met betrekking tot het aanbesteden, hoeveel procent van de gemeentelijke opdrachten naar het midden- en kleinbedrijf gaat en hoe het inkoopbeleid van Boxtel in elkaar steekt.

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 26 februari om 20.00 uur het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond.
Toegang tot de smartlappenavond is gratis.


SP Boxtel pleit voor
opknapbeurt van
speeltuin Gildenhof

Het speelpleintje van de Gildenhof is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de behoeften van de kinderen. Dat stelt SP in een brief aan het Boxtelse college van B. en W. De fractie wil dat de gemeente het speelveldje in de wijk Selissenwal samen met buurtbewoners en met name de kinderen opknapt. Ook is het tijd voor een update van het gemeentelijk speelruimtebeleid, vinden de socialisten.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen togen leden van SP de voorbije maanden door verschillende wijken om enquêtes af te nemen bij mensen. Naast de Gildenhof kwam er in een aantal straten ook wensen over speelplekken, aldus de SP. ,,Het gaat op enkele van deze locaties ook om infrastructurele zaken als hardrijdend verkeer en dichtbij gelegen parkeerplekken, die beter georganiseerd zouden kunnen worden volgens bewoners", stelt de partij in haar brief.

Het speelruimtebeleid dat in 2008 van start ging in Boxtel, loopt dit jaar ten einde. De SP wil dat dit plan van aanpak wordt voortgezet met dezelfde uitgangspunten, zoals het betrekken van kinderen bij het realiseren van de speelruimtes en het realiseren van voldoende speelruimtes in de Boxtelse wijken. Bovendien wordt om een 'quickscan' gevraagd, zodat duidelijk wordt welke speelplekken snel gerenoveerd moeten worden.