Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FRANS HOFFMANS OPENT EXPOSITIE JAREN '50 IN BOXTEL IN MUBO

'Mijn portret werd ingekleurd'

PÅL JANSEN

Voor het eerst in zijn leven opende hij zaterdag een expositie. En niet zomaar één. Zijn eigen beeltenis is immers in de tentoonstelling van museum MuBo opgenomen. Frans Hoffmans (60) is een van de inwoners uit Boxtel en Liempde die zich in de jaren vijftig liet vereeuwigen door fotograaf Harry Janssen. Zijn portret als kleuter is een van de bijna driehonderd afbeeldingen die opnieuw zijn afgedrukt van glasnegatieven.

'Jaren '50 in Boxtel: een unieke collectie portretten in beeld'. Zo luidt de expositie die Hoffmans opende. Dat hij werd gevraagd om de openingshandeling te verrichten, vond hij eervol. Hoffmans werd door Piet van Oers, samen met Roger van Laere uit Liempde initiatiefnemer van de tentoonstelling, gebeld. Om te verifiëren waar en door wie hij zich had laten fotograferen op vierjarige leeftijd. Want het vermoeden bestond dat de negatieven uit de studio stamden die fotograaf Janssen tot 1977 aan de Prins Hendrikstraat had. Maar zekerheid daarover bestond er niet.

Hoffmans herinnerde zich echter dat hij met zijn moeder, die destijds aan de Burgakker een snoepwinkeltje had, naar de fotostudio ging in een matrozenpakje. Hoffmans zei dat hij de foto die Van Oers hem liet zien wel kende. ,,Maar dan in kleur. Dat kon volgens Piet niet, want Janssen fotografeerde alleen in zwart/wit. Ons moeder heeft die prent later echter in laten kleuren. En dat moet veel meer gekost hebben dan de vijf gulden die ze voor de foto heeft betaald", grinnikte Hoffmans kort voordat hij de tentoonstelling opende. Hij heeft zijn eigen afdruk thuis niet meer kunnen vinden. ,,Maar ik blijf zoeken!"

COLLAGE

Hoffmans onthulde een collage met daarop foto's van het vroegere Liempdse klooster waar de glasnegatieven werden gevonden. Van Laere hield daarover een redevoering waarbij hij uitlegde waarom de Zusters van Liefde, die begin jaren tachtig Liempde verlieten, belangrijk waren voor de dorpsgemeenschap.

Van Oers bedankte voorafgaand aan de opening niet alleen de vrijwilligers van MuBo die hadden meegeholpen bij de inrichting van de expositie. Ook onderstreepte hij het werk van heemkundige Christ van Eekelen die ruim driehonderd negatieven professioneel scande. ,,Een monnikenwerk", aldus Van Oers.

De verwachting is dat de expositie voor veel Boxtelaren interessant is. Mensen zullen foto's zien die misschien niet (meer) in bezit zijn van hun families. Museumbezoekers die er belangstelling voor hebben, kunnen voor twee euro een digitale kopie bestellen aan de balie van MuBo. Ook kunnen zij aanvullende informatie over foto's achterlaten. Van lang niet alle foto's is bekend wie er op staan, in welk jaar de foto is genomen en ter gelegenheid waarvan de foto is gemaakt.

Van Oers en Van Laere houden zondag 25 februari in het museum van 14.00 tot 16.00 uur spreekuur. Bezoekers kunnen aan hen dan ook hun achtergrondverhalen over de foto's kwijt. Er zijn ook nog spreekuren op de zaterdagen 10 en 24 maart en zondag 15 april.

De entreeprijs voor de expositie bedraagt 3,50 euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen vanaf twaalf jaar. Voor kinderen tot die leeftijd is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MuBo is iedere zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open voor publiek.

FOTO BOVEN: Frans Hoffmans (midden) opende samen met Roger van Laere (links) en Piet van Oers de foto-expositie door de onthulling van een collage van oude zwart/wit-prenten van het voormalige Liempdse Sint-Albertusklooster. (Foto: Gerard Schalkx).


Gildenbonds
krijgt bezoek
van Phileutonia

De Gildenbondsharmonie verzorgt zondag 25 februari om 14.00 uur in de Tijberzaal van het Baanderherencollege haar laatste concert onder leiding van interim-dirigent Harry Vorselen. Vanaf komende week neemt de nieuwe dirigent Txemi Etxebarria het stokje over van Vorselen die het Boxtelse orkest met veel succes de laatste maanden heeft gedirigeerd.

De Gildenbonds speelt een drietal suites met uiteenlopende karakters. Gustav Holsts 'First Suite for Military Band' is een van de eerste werken waarin een klassiek componist een militaire muziekkapel als volwaardig orkest beschouwde en dat zo een belangrijke aanzet vormde in de ontwikkeling van de symfonische blaasmuziek. Alfred Reed pakte dat stokje met beide handen op en schreef een recordaantal kwaliteitswerken voor de moderne harmoniebezetting, variërend van zijn klassiek georiënteerde symfonieën tot zijn speelsere werken zoals de 'First Suite for Band' waarin een aantal muziekvormen als galop en mars zijn gebundeld. Van de Deense componist Carl Nielsen klinkt de 'Aladdin Suite' in een arrangement van Johan de Meij die ook 'Chanson de Matin' van Edward Elgar bewerkte voor harmonieën.

BANDEN AANHALEN

Op deze middag worden de banden van de Gildenbondsharmonie met Phileutonia uit Eindhoven aangehaald. Los van het muzikale aspect zijn die banden ook overduidelijk aanwezig: oud-Boxtelaar Clemens Mathijssen is daar al jaren voorzitter en dirigent Arjan Gaasbeek leidde enkele jaren de Gildenbonds.

De entreeprijs voor het uitwisselingsconcert bedraagt vijf euro inclusief consumptie. Kaarten zijn te koop bij Sjiekkado aan de Breukelsestraat en bij leden van de Gildenbonds.