Marc Zwaneveld, lid van Boxtel Ontspant, maakte deze foto naar aanleiding van het thema 'Boxtel in beweging'.
Marc Zwaneveld, lid van Boxtel Ontspant, maakte deze foto naar aanleiding van het thema 'Boxtel in beweging'. Foto: Marc Zwaneveld

EXPOSITIE BOXTEL ONTSPANT OP 17 EN 18 MAART IN WALNOOT

Bewegend Boxtel, in foto's gevangen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met ruim driehonderd bezoekers noemen de leden van Boxtel Ontspant de tweedaagse expositie die ze vorig jaar organiseerden in De Walnoot een succes. Reden om zaterdag 17 en zondag 18 maart opnieuw een gevarieerde tentoonstelling in te richten in het gemeenschapshuis. De veertien leden mogen enkele panelen met eigen werk bekleden, daarnaast zijn er afbeeldingen te zien die het thema 'Boxtel in beweging' dragen. En uiteraard de befaamde koffertjesfoto's...

Telkens weer een nieuwe uitdaging. Zo omschrijven de leden hun vereniging Boxtel Ontspant. ,,Iedere maand komen we bijeen en bespreken we de opdracht die we de keer daarvoor kregen", legt José Ulijn uit. Ze heeft zich recent aangesloten bij de fotoclub. ,,Een positieve stok achter de deur, zo omschrijf ik het. Ik fotografeer graag, maar het waren telkens dezelfde dingen. Zo heb ik een voorliefde voor dieren. Nu word ik uitgedaagd andere dingen in beeld te brengen." Telkens wordt een nieuw thema bedacht. ,,Het leuke is dat iedereen daar op een andere manier invulling aan geeft", aldus Riek van den Bekerom en Rita de Wilt, beiden al enkele jaren lid van Boxtel Ontspant. ,,En daar leer je óók weer van. Soms denk je zelfs: 'stom dat ik daar zelf niet opgekomen ben'."

HOGER PLAN

Naast opdrachten worden met regelmaat interessante uitjes georganiseerd. Zo ging een deel van Boxtel Ontspant onlangs naar een kartbaan om razendsnelle voertuigen te fotograferen. ,,Je helpt elkaar op zo'n moment. Zo gaf iemand mij uitleg over de instellingen die ik het beste kon hanteren. En inderdaad, ik kreeg een kart haarscherp op de foto", vertelt José. Ook andere thema's komen aan bod, zoals brainstormen over een thema. ,,We proberen onze kennis van fotografie telkens naar een hoger plan te tillen", aldus secretaris Jan van de Wiel. ,,Zo houden we ons momenteel bezig met de beoordeling van foto's. Je kunt zeggen dat een afbeelding mooi is, maar er zijn natuurlijk veel meer onderdelen die je aan kunt stippen om een foto te beoordelen. Een van onze leden heeft de Fotovakschool afgerond en geeft hier uitleg over."

Vorig jaar hield de fotoclub, die sinds 2011 bestaat, voor het eerst een tentoonstelling. ,,Het leuke is dat ieder lid van Boxtel Ontspant een aandeel heeft in de organisatie van de tentoonstelling. We proberen ieders sterke kanten te benutten", legt Jan uit. Bij de tentoonstelling krijg ieder lid de gelegenheid een paneel van 2,4 bij 0,9 meter te vullen met eigen fotowerk. Daarnaast mag iedereen nóg een lijst vullen met een eigen afbeelding. ,,En dat is nog niet alles", aldus Jan. ,,Er komen nog foto's te hangen die met het thema Boxtel in beweging te maken hebben. En traditioneel vult een van de leden aan het begin van een nieuw fotojaar een koffer met spullen. Die wordt doorgegeven aan de leden en dan is het aan hen er een foto van te maken. Deze resultaten zijn ook te zien in De Walnoot."

DEMONSTRATIE

De organisatie schat in dat er zo'n 85 afbeeldingen te zien zijn. Het bedrijf De Meeuw uit Oirschot zorgt voor tl-armaturen, zodat de foto's fraai worden uitgelicht. Bij iedere afbeelding komt een nummer te staan. Bezoekers kunnen vervolgens op een formulier aangeven welke drie foto's ze het mooist vinden. Op basis daarvan wordt de mooiste afbeelding van de expositie gekozen. ,,Daarnaast is er nog een loting", legt Rita uit. ,,Voor één euro kiezen bezoekers welke foto bij hen thuis zou mogen hangen. Aan het einde van de tentoonstelling wordt een lootje getrokken en de winnaar krijgt daadwerkelijk de foto." Voor kinderen wordt een speurtocht ingericht waarbij ze op zoek moeten naar foto's. Twee of drie keer per expositiedag wordt nog iets extra's georganiseerd: een demonstratie portretfotografie. Jan en zijn dochter Lisette leggen kinderen (gratis) en volwassenen (tegen inlevering van vijf lootjes) frontaal vast en geven vervolgens uitleg over de foto op een groot scherm.

De expositie van fotoclub Boxtel Ontspant is op zaterdag 17 maart van 12.30 tot 17.00 uur te bezichtigen in De Walnoot. Een dag later, op zondag 18 maart, kunnen bezoekers terecht in het gemeenschapshuis aan de Reginahof tussen 11.00 en 16.00 uur.

Bij de fotoclub is nog ruimte voor nieuwe leden. Daarbij is enige voorkennis van het fototoestel wel handig. ,,Maar het belangrijkste is dat mensen enthousiast zijn en van een uitdaging houden", aldus Jan, José, Rita en Riek. Mensen kunnen voor meer informatie - óók over de expositie - terecht op de website www.boxtelontspant.nl.