Bram Trouwhorst (bas) en Esther Kronenburg (sopraan) soleren tijdens het concert met ensemble Profondamente.
Bram Trouwhorst (bas) en Esther Kronenburg (sopraan) soleren tijdens het concert met ensemble Profondamente. Foto:

ENSEMBLE PROFONDAMENTE IN SERIE 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

Passiemuziek klinkt in Boxtels kerkje

Het ensemble Profondamente, bestaande uit sopraan- en bassolisten, twee violen, drie viola da gamba's en orgel, treedt zaterdag 3 maart op in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. De organisatie is in handen van de werkgroep Klassiek in de Kerken, die zich ten doel stelt muziekuitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren.

Profondamente werd opgezet door Eelco Kooiker (orgel) en Martijn Verbrugh (viola da gamba) en begeleidt regelmatig kamerkoren, vocale ensembles en solisten. Daarnaast organiseert het gezelschap ook eigen projecten. Het programma dat in de protestantse kerk ten gehore wordt gebracht, staat in het teken van de passietijd: 'Lijden en dood - vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok'. Composities van Matthias Weckmann, Johann Christoph Bach, Dietrich Buxtehude en Franz Tunder komen voorbij.

Solisten tijdens de uitvoering zijn sopraan Esther Kronenburg en bas Bram Trouwborst. Kronenburg studeerde oude vocale muziek aan het conservatorium van Tilburg en heeft nu zangcoaching van Xenia Meijer. Ze treedt voornamelijk op in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Trouwborst studeerde eerst geschiedenis daarna Ruslandkunde. Pas later besloot hij naar het conservatorium in Tilburg te gaan. Naast het werken met ensembles, wordt hij regelmatig gevraagd voor solistische bijdragen in cantates en oratoria.

Het concert van ensemble Profondamente vindt op 3 maart plaats van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs (inclusief drankje) bedraagt 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar krijgen 5 euro korting. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: reserveren@klassiekindekerken.nl.


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Essche Mannenkoor. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor Martien Bergman (mgd); overl. fam. Bergman; Bertus en An v.d. Struijk- v.d. Berk (mgd); overl. ouders Van de Ven- v. Gaalen; Grard en Drika Pijnenburg- v. Gerven; Betsie Bergman-Schalkx (jgt); Hein Bekkers( verj; overl. ouders Van de Sande- v.d. Meijden; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Die kunnen in de groene brievenbus nummer 8 worden gedeponeerd; dus niet meer in de binnenbrievenbus van de pastorie. Telefonisch doorgeven kan ook: 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastor C. v. Beurden. Intenties voor Dien Verhagen (verj); Wout Groenendaal (verj); Hendrik v. Boxtel; Jan Geerts.

DINSDAG 19.00 vespers, het liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Expositie kruisweg. In de kerk is een mooie kruisweg te bezichtigen, geschilderd door parochiaan mw. M. v. Mil-Janssen.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door drs. W. v.d. Wouw uit Eindhoven. Organist is Hans v.d. Haagen. Voor de kinderen is er korte Paks; zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Bespaarmaaltijd. Vrijdag 2 maart is er van 18.00 tot 20.00 een bespaarmaaltijd, waarbij ook kinderen en jongeren welkom zijn. Wie mee wil met koken en/of wil mee-eten kan zich tot 25 februari aanmelden via e-mail: mariannevankrimpen@gmail.com. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd die, na aftrek van de onkosten, bestemd is voor de Voedselbank.

* Gemeenteberaad. Zondag 4 maart is er gemeenteberaad na de kerkdienst. De kerkenraad wil graag met kerkgangers in gesprek over het beleidsplan voor de komende vier jaar.


Vastenactie steunt Mbala
in Zambia (2)

De Werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede van de Heilig Hartparochie heeft dit jaar als vastenactieproject Mbala, een stad in het uiterste noorden van Zambia, vlakbij het Tanganyikameer.

De hiv/aids-epidemie die dertig jaar geleden uitbrak, heeft de armoede nog verergerd: veel mensen zijn te ziek en te zwak om te werken. Schaamte en bijgeloof staan hulp vaak in de weg. In het begin van de epidemie, toen niemand nog precies wist wat er aan de hand was, gingen veel vaders en moeders dood. Kinderen waarvan de ouders zijn overleden, worden als vanzelfsprekend opgevangen door familieleden: 'In Afrika bestaan geen weeskinderen', aldus een gezegde. Er zijn nu dus veel oma's in de sloppenwijken van Mbala die voor hun kleinkinderen zorgen. Dat is voor de meesten heel moeilijk: ze zijn oud, kunnen niet meer werken en hebben nu weer de zorg voor jonge kinderen.

De komende weken wordt op deze pagina meer informatie gegeven over dit project.

Iona-lezingen volgeboekt

De lezing in maart over het kleine Schotse eiland Ilona en de oecumenische geloofsgemeenschap aldaar, is volledig volgeboekt. Predikant Corrie Terlouw hield de voorbije weken al twee presentaties over het thema. Woensdag 21 maart vindt de laatste lezing plaats in een volle protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel.