Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Al 33 jaar Romkankletsen met Ben van der Sangen (71)

'Ik ga door zolang het leuk blijft'

Toen Christ van den Berg en Ad Thomassen aan het begin van de jaren tachtig het Romkankletsen 'uitvonden', klopten ze ook bij Ben van der Sangen aan om te vragen of hij mee wilde doen. Dat hij het durfde, was in het dorp al bekend: ,,Ik schreef humoristische levenslopen bij jubilea van familie, vrienden en kennissen. Als Hannes en Drieka droegen mijn vrouw Diny en ik die dan voor. Dat zong een beetje rond", blikt Van der Sangen terug.

Hij besloot ervoor te gaan. ,,Ook al had geen flauw idee wáárvoor. Eerlijk gezegd, deed ik maar iets", bekent de Gemondenaar lachend. Dat 'iets' was van een hele andere orde dan nu. ,,Het was 'dorpser'. Gemonde had in die tijd net wat meer horecagelegenheden en winkeltjes dan nu. Iedereen kende elkaar en het was dus eenvoudig om Gemondenaren op de hak nemen", memoreert Van der Sangen. Romkankletsen was slechts één avond en de buuts werden beoordeeld door een jury die aansluitend besloot wie de toen al felbegeerde Romkan omhoog mocht houden.

GEIT

Hoewel Van der Sangen niet meer precies weet in welk jaar hij als Hanneske uit de Broekstraat ten tonele verscheen, herinnert hij zich nog wel de levende geit die met hem het podium opkwam. ,,Dat kon in die beginjaren allemaal. Het beest poepte en plaste alles onder, maar niemand deed moeilijk. Jaan de Kei (Jaan van der Steen) bracht voor een buut ook wel eens kippen mee", vertelt hij met een lach op zijn gezicht.

Sinds de eerste editie is Van der Sangen verkocht. Onderling was het gezellig en de avond sloeg aan. Dusdanig dat er in verloop van jaren een uitbreiding kwam van één Romkanklets-avond naar drie speelavonden. Niet de jury, maar het publiek werd op enig moment gevraagd om de verschillende voordrachten te beoordelen. Dat gebeurt nog steeds. ,,Er is een dagwinnaar en na drie avonden worden alle uitgebrachte stemmen opgeteld en is er een allround winnaar. Die krijgt de Christ Cup", legt Van der Sangen uit.

Nadat hij veertien jaar geleden met vervroegd pensioen ging, kreeg hij meer tijd om zich te verdiepen in zijn buut. Iets wat zich meteen uitbetaalde. ,,Voor die tijd ben ik wel eens dagwinnaar geworden. Toen ik er meer tijd aan kon besteden, won ik maar liefst vijf keer de Christ Cup waarvan drie keer op een rij", aldus een trotse Van der Sangen.

JAN RIJGRAAG

Een van de winnende typetjes was Jan Rijgraag. De tonprater blikt er met plezier op terug: ,,De trofee wordt altijd op een aanhanger gezet en versierd waarna de winnaar thuis opgehaald wordt om een ereronde te maken door het dorp. Aansluitend gaan we met zijn allen uit eten. Voor Jan Rijgraag was er een bus en een ambulance geregeld waarop een sloopwagen stond. Daar moest ik als winnaar in. We waren nog maar net aan het rijden toen er een onweersbui los barstte. Ik was nat van de regen en de rest omdat ze in hun broek deden van het lachen", vertelt Van der Sangen.

Hij doet nog geen uitspraken over zijn personage van dit jaar. En niemand die het weet, want hij schrijft zijn materiaal altijd in het holst van de nacht: ,,Dan ligt iedereen op bed en kan ik ongestoord mijn gang gaan."

Hoewel de 71-jarige Van der Sangen al voor de 33e keer het podium beklimt, denkt hij er nog niet over om te stoppen. ,,Ik ga ermee door zolang ik én het publiek het leuk vinden."

Kaartjes voor het Romkankletsen kosten tien euro per stuk. De entreebewijzen zijn te koop bij café/zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg, benzinestation Schellekens en ijzerwarenzaak Willy Schellekens aan de Dorpstraat.

FOTO BOVEN: De 71-jarige Ben van der Sangen beleeft dit jaar zijn carnavalsjubileum met Romkankletsen. Na 33 jaar is zijn inspiratie nog steeds niet opgedroogd. (Foto: Wendy van Lijssel).


Compoundteam
L'Union Liempde
pakt bronzen plak

Het eerste compoundteam van de Liempdse handboogschutterij L'Union won afgelopen weekeinde brons op de rayonkampioenschappen indoor in eigen huis. Vorig jaar werd de titel nog binnengesleept, maar prolongatie zat er niet in: de derde plek bleek het hoogst haalbare voor Bert van de Wiel, Eef Quinten en Erik van der Velden.

Het erepodium was alsnog een prestatie van formaat. Quinten was namelijk ziek en Van der Velden veranderde een week voor het toernooi van release-materiaal. Dit was te zien aan de scores in de voorronde: de Liempdenaren plaatsten zich als derde voor de halve eindstrijd.

Daarin kwam het compoundteam van L'Union uit tegen Nimrod uit het Bossche Hintham. In de eerste ronde namen de Liempdse schutters brutaal de voorsprong en ontstond er hoop voor het bereiken van de finale. Die bleek ijdel: Van de Wiel kwam voor zowel de tweede als laatste pijl van zijn serie tijd tekort om te schieten. Nimrod profiteerde hier dankbaar van en gaf L'Union in de volgende twee doorgangen geen kans om die klap te boven te komen. Het werd 219-211 voor de Bosschenaren.

L'Union 2, met Rien en Karin van der Velden en Marieke Termeer in de gelederen, verloor ondertussen van Willem Tell met 218-196. Als beste verliezer van de pre-finale ontving L'Union 1 uiteindelijk toch het brons en eindigde de andere Liempdse schuttersploeg als vierde. Het recurveteam van L'Union nam daags ervoor deel aan het rayonkampioenschap in de A-klasse en stelde teleur. Johan Holsken, Youssef el Kourdi, Peter de Kroon en Wilma Holsken reikten met hun score van 1.499 punten niet verder dan de zevende plaats en misten daardoor de finales.


Vogelmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 24 februari van 07.30 tot 11.00 de maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt. Deze wordt gehouden in en om de accommodatie van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde. Er vindt geen handel plaats in sierpluimvee, loopvogels en postduiven; de NVWA ziet toe op naleving van de regels. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.