Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BEWONERS DIENEN PETITIE IN BIJ WETHOUDER VAN WANROOIJ

Baroniestraat wordt ook blauwe zone

RENS VAN DEN ELSEN

De Baroniestraat tussen de stoplichten bij café De Adelaar en de kruising met de Breukelsestraat wordt toegevoegd aan de blauwe zone. Die toezegging deed wethouder Herman van Wanrooij maandag aan Herre van der Meer, bewoner van de straat. Hij ging bij zijn buren langs om handtekeningen te verzamelen omdat er vrijwel geen parkeerplek meer voor de deur vrij was.

,,De problemen begonnen eigenlijk nadat vorig jaar september de blauwe zones werden aangebracht in het centrum van Boxtel. We merkten dat er steeds vaker en langer onbekende auto's geparkeerd stonden in de vakken waar de bewoners van de Baroniestraat normaal gesproken hun auto kwijt konden", vertelt Van der Meer. Hij begon zich er meer en meer aan te ergeren en besloot actie te ondernemen. De twintig bewoners uit het gedeelte van de Baroniestraat waren het al snel eens met het initiatief en tekenden, op een enkeling na, allemaal de petitie.

Afgelopen maandag werden de handtekeningen overhandigd aan verkeerswethouder Van Wanrooij. ,,We hadden klachten van de randen van het blauwezonegebied al ingecalculeerd. De verkeersdruk neemt daar natuurlijk toe. Ik heb bij de uitvoering ook meteen aangegeven dat als een meerderheid van een straat een blauwe zone wil, dat we daar bij wijze van spreken met een kwast en blauwe verf naar toe zouden gaan om het in orde te maken", aldus Van Wanrooij. Hij erkent ook dat er een parkeerprobleem is in het Boxtelse centrum: ,,We hebben daar een schaarste aan parkeerplekken. Iedereen wil graag recht voor de deur parkeren, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Maar als we allemaal een beetje inschikken moet het passen."

De bewoners van de Baroniestraat kunnen binnenkort een brief van de gemeente verwachten waarin ze een ontheffing kunnen aanvragen. Langs de parkeerhavens in de straat wordt een blauwe lijn getrokken.

FOTO BOVEN: Initiatiefnemer Herre van der Meer (links) geeft de handtekeningen van de bewoners aan wethouder Herman van Wanrooij. De buurt wil dat de parkeerhavens in de Baroniestraat ook onder de blauwe zone gaan vallen. (Foto: Daisy Renders).


STEUN EN TOEVERLAAT VOOR VERGETEN DOELGROEP

Domtoren in goud voor Babs van Geel

In Utrecht heeft burgemeester Jan van Zanen maandag de Domtoren in goud uitgereikt aan Babs van Geel. De oud-Boxtelse ontving deze onderscheiding in brochevorm als blijk van waardering vanwege haar maatschappelijke verdiensten voor de landelijk opererende stichting Eet met je Hart.

PIET VAN OERS

Babs van Geel (44) is bijzonder begaan met het lot van eenzame ouderen. Dankzij haar initiatief werd vijf jaar geleden in Utrecht de stichting Eet met je Hart opgericht. Inmiddels heeft het instituut in tal van andere gemeenten een succesvol vervolg gekregen met de wijdverbreide restaurantactie. Mensen die uit gaan eten betalen in de deelnemende restaurants één euro per tafel extra voor het goede doel. Met de opbrengst worden structureel terugkerende ontmoetingen georganiseerd voor kwetsbare ouderen. Ook in haar geboortedorp Boxtel ondervindt Van Geel jaarlijks een oplopende respons. Na de start in 2013 in Utrecht met zeven restaurants en tien ouderen, is de stichting inmiddels uitgegroeid en actief in twintig gemeenten. Niet minder dan 1.500 ouderen worden op die manier uit hun isolement gehaald.

Het bijzondere van 'Eet met je Hart' is dat een vergeten doelgroep wordt bereikt. Door fysieke of mentale beperkingen komt een aantal zelfstandig wonende ouderen moeilijk de deur uit. De kwetsbare bejaarden worden door vrijwilligers van de stichting uitgenodigd om te genieten van een lekkere maaltijd, een ontspannen voorstelling of een gezellige kienbijeenkomst. Op die manier worden in de eigen buurt of wijk nieuwe sociale contacten opgebouwd.

EENZAAMHEID

Tijdens de viering van het eerste lustrum van 'Eet met je Hart' in restaurant Danel te Utrecht uitte burgemeester Van Zanen maandag namens het gemeentebestuur zijn waardering aan het adres van Van Geel, die rond de jaarwisseling ook al in de race was voor de titel 'Utrechter van het Jaar'. Als blijk van erkenning voor het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen overhandigde de burgemeester haar de Domtoren in Goud. De Utrechtse onderscheiding is in 1998 ingesteld door het college van B. en W. en komt toe aan vrijwilligers die zich voor de stad en het vrijwilligerswerk inzetten.

De restaurantcampagne in steden Utrecht en De Bilt haalde het afgelopen jaar een recette van 28.883,10 euro. Totaal zeventig horecazaken waren verantwoordelijk voor dit mooie resultaat. Behalve burgemeester Van Zanen was ook diens collega Sjoerd Potters van De Bilt aanwezig bij de onthulling van de opbrengst en de uitreiking van de onderscheiding.


BIJEENKOMSTEN OM WIJKBEWONERS TE BETREKKEN BIJ ACTIVITEITEN

ZorgSamenBuurt brengt Oost samen met kop koffie en praatje in De Rots

Om de onderlinge contacten in de buurt te bevorderen, organiseert ZorgSamenBuurt Oost (ZSBO) al maandelijks in enkele straten een koffieochtend bij iemand thuis. Om meer wijkbewoners hierbij te betrekken gaat ZSBO vanaf maart een maandelijkse bijeenkomst houden in gemeenschapshuis De Rots. Dit gaat iedere eerste dinsdag van de maand plaatsvinden van 10.00 tot 12.00 uur. De eerste koffieochtend vindt plaats op 6 maart.

Met de bijeenkomst hoopt ZSBO het gebied waar ze hulp biedt uit te breiden en extra bekendheid te genereren zodat er meer mensen bij betrokken worden. Daarnaast wil de organisatie benadrukken dat ze, hoewel zij als hulpdienst voor senioren zijn gestart in 2016, ook jongere mensen willen benaderen. Op dit moment zijn er ongeveer zestig deelnemers die hulp nodig hebben of aanbieden. Om een groter deel van Oost te bereiken zijn niet alleen meer deelnemers nodig, maar ook meer vrijwilligers voor de werkgroep.

ZSBO is als werkgroep een initiatief van de stichting Ouderen in Regie, en zet zich in om mensen in de componistenbuurt van de wijk Boxtel-Oost samen te brengen. Professionele hulpverlening is niet de taak van ZSBO, maar zij bieden via vrijwilligers diensten aan. Denk daarbij aan vervoer naar ziekenhuis of arts als familie of bekenden uitvallen, boodschappen doen bij ziekte of hulp bij plotselinge problemen op belastinggebied. Ook 'gewoon' een keer een gesprek aangaan is mogelijk, in dat kader vinden ook de koffie/thee-bijeenkomsten in De Rots te plaats.

Het blijft voor de ZSBO lastig om nieuwe mensen te bereiken. Er zijn nog altijd wijkbewoners die geen e-mailadres hebben of niet weten hoe ze een deelnemersformulier kunnen downloaden en terugsturen. Daarom is er een telefoonnummer waarop de werkgroep zeven dagen in de week bereikbaar is. Kijk voor meer informatie op: www.oudereninregie.nl

FOTO ONDER: Een vrijwilliger van ZSBO brengt een mevrouw naar haar afspraak. (Foto: Manon Wagner).

Burgemeester Jan van Zanen wijst naar de broche met de Domtoren in Goud, waarmee hij zojuist Babs van Geel heeft onderscheiden. (Foto: Joan Donkers, Utrecht).
Afbeelding