Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL, LIEMPDE, ESCH EN GEMONDE GENIETEN VAN LEUTFEEST

Carnaval was 'skôn', in alle dorpen...

Buurtschap West (foto boven) nam zondagmiddag in de Grote Eendentrek de term 'skôn carnaval' wel heel letterlijk en ging naar huis met de eerste prijs. Het begrip stond ook in figuurlijke zin symbool voor het leutfeest in Eendengat, Ploegersland, Oggelvorsenpoel en Mullukzuipertjesland. In alle dorpen genoot jong én oud van de vele festiviteiten die werden georganiseerd.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'55 jaor Indegat: dè beleefde saomen'. Het motto van prins Donald V (Christian van Zogchel) kwam precies overeen met het leutfeest in Eendengat dit jaar. Van de carnavalsvieringen op basisscholen tot de Kleine en Grote Eendentrek die door zonnig Boxtel trokken en van het spannende donseendjesfeest tot het hilarische Politiek Kaffee in Rembrandt: overal vierden mensen samen feest.

Prins Joannes lanceerde in Ploegersland het motto 'Liemt doet ut wel' en dat bleek de afgelopen dagen ook. Twee volle feestbussen met Liempdse jeugd naar een tienerfeest in De Lunenburg, een optocht met ballen, een bomvol Wapen van Liempde tijdens de Kolderzitting: ook Ploegersland kan terugkijken op een geslaagde carnaval.

Net als Oggelvorsenpoel, dat 'op zunne kop' werd gezet tijdens de optocht. Prins Ricardo lanceerde eerder al Maatschappelijk Verantwoord Carnavallen en verbond een goed doel aan het feest: Cliniclowns. Dat kan een mooi bedrag verwachten. Zo doneerden verschillende winnaars van de optocht hun geldprijs aan de organisatie.

Mullukzuipertjesland had net als Eendengat wat te vieren: in Gemonde werd voor de vijftigste keer het kolderfeest gehouden. Geen carnavalesk jubileum, maar toch iets om bij stil te staan, vonden enkele deelnemers aan de optocht. De overgrote meerderheid werd echter geïnspireerd door het motto: 'Gimde glittert en schittert'.

INCIDENTEN

Carnaval in Boxtel ging wel gepaard met een aantal grote incidenten. Zo werd een 34-jarige man uit Sint-Michielsgestel omstreeks 21.30 uur zwaargewond aangetroffen in de omgeving van de Stationsstraat en de Kasteellaan. Hij bleek het slachtoffer van een steekpartij. Nog diezelfde avond werd een 22-jarige verdachte uit Tilburg gearresteerd in een woning aan de Stationsstraat. De aangehouden man en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar, meldde de politie. Op dinsdag rukten hulpdiensten uit naar rivier de Dommel nabij de straat Florijn. Daar werd het levenloze lichaam van een 57-jarige Boxtelaar aangetroffen. Hierover is meer te lezen op pagina 3.

Een uitgebreid verslag in woord en beeld van het carnavalsfeest in Eendengat, Ploegersland, Oggelvorsenpoel en Mullukzuipertjesland is te vinden op pagina's 15 tot en met 26. In de digitale editie van Brabants Centrum die op dinsdag is verschenen, zijn nog meer carnavalsfoto's gepubliceerd.

FOTO BOVEN: Buurtschap West won de eerste prijs in de Grote Eendentrek door een creatieve ode te brengen aan 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel. De groep organiseerde letterlijk een 'skôn carnaval', inclusief wastobbe, strijkplanken, veegwagen, gigantische wasmachine en wasmolen. Een lust voor het oog... (Foto: Peter de Koning).